Annonce

Illustration af folk der strejker

Tema: OK18

FOA ruster sig til konflikt


Arbejdet med at udpege, hvilke arbejdspladser der skal deltage i en eventuel konflikt, er nu startet.

Annonce

FOA har bedt de lokale afdelinger om at udpege hvilke arbejdspladser, der kan blive del af en eventuel strejke. Jørgen Stamp

Af Rasmus Handberg
Journalist

Annonce

Forhandlingerne om nye overenskomster er fortsat på standby, da lærerne stadig ikke er kommet i gang med reelle forhandlinger om deres arbejdstidsregler. Før det sker, vil de andre forbund i Forhandlingsfællesskabet ikke starte forhandlinger om nye overenskomster på deres områder.
 

Læs også: Konflikt rykker tættere på: Forhandlinger sat i stå

Nu tager FOA konsekvensen og har torsdag eftermiddag bedt de lokale afdelinger om at udpege, hvilke arbejdspladser og medarbejdere der kan blive deltagere i en eventuel konflikt, hvis FOA ender med at varsle strejke.
 
"Forhandlingerne er særligt komplicerede denne gang. Vi har indgået en musketéred, og den fastholder vi. Men når der ikke umiddelbart er tegn på, at lærerne og kommunerne nærmer sig hinanden, må vi forberede vores medlemmer på, at forhandlingerne kan ende i en konflikt," siger forbundsformand Dennis Kristensen i en pressemeddelelse.
 

Arbejdsgiverne skal rammes hårdest muligt

Nu er det op til de lokale afdelinger sammen med tillidsrepræsentanter at udpege de mest sårbare arbejdsområder, så en eventuel konflikt går så hårdt ud over arbejdsgiverne som muligt.
 
På baggrund af tilbagemeldingerne er det op til FOAs hovedbestyrelse endeligt at udpege, hvilke områder der skal deltage i en eventuel strejke. Hovedbestyrelsen mødes i februar for at drøfte de forskellige scenarier.
 
Vælger FOA at varsle strejke, kan det enten være som en fælles strejke for alle forbund i kommunerne eller regionerne, eller som en strejke alene for FOA eller måske for FOA og en gruppe øvrige forbund, forklarer Dennis Kristensen på sin facebookside.
 

Tidligst konflikt fra 1. april

Før en konflikt kan blive en realitet, skal FOA udtage omkring 10-15 procent af de ansatte på hvert område. Det betyder, at minimum 15-20.000 af FOAs knap 150.000 erhvervsaktive offentligt ansatte medlemmer vil blive omfattet af en eventuel strejke. 
 
Ved den seneste konflikt i 2008 var 21 procent af FOAs medlemmer en del af strejken, da den var på sit højeste.
 
En konflikt skal varsles en måned i forvejen, og kan tidligst blive en realitet fra 1. april, hvor de nuværende overenskomster på det offentlige område udløber.
 

Følg med i OK18

Klik ind på temasiden om OK18 på foa.dk, hvis du vil vide mere om forløbet omkring overenskomstforhandlingerne. Du kan også besøge Fagbladet FOAs temaside, hvor vi samler alle artikler om forhandlingerne.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev