Annonce

En snestorm har onsdag morgen skabt store problemer i Østjylland. Her kan der falde op til 70 centimeter sne frem til torsdag, mens der i de sydlige dele af landet kan være udsigt til oversvømmelser.

10 gode råd til snerydning


Er du for eksempel dagplejer eller arbejder i daginstitution, SFO og på skoler, kan du komme ud for, at du skal rydde sne for ikke at falde på halen. Men pas på din ryg, hvis du gør det.

Annonce

Som udgangspunkt er det arbejdsgiverens ansvar at sørge for din sikkerhed, når du er på arbejde – herunder glatførebekæmpelse. Men der kan være situationer, hvor sneen overrasker. Ida Østerlund // Arkivfoto

Af Marie Brynskov
Journalist

Annonce

Det er arbejdsgiverens ansvar at sikre, at du kan arbejde sikkert. Også, når det er glat udenfor, og der falder sne.

Læs også: Sværere at få anerkendt glatføreulykker som arbejdsskade

Sørg for, at alle ved, hvem der gør hvad, når det begynder at blive glat.

Der kan dog opstå situationer, hvor du skal gruse eller skovle sne eksempelvis for at sikre børnene og personalets sikkerhed på legepladsen.

Hvad gør du?

1. Brug skridsikre sko

Det er vigtigt at kunne stå fast. Brug derfor skridsikre sko, for eksempel pigsko, grippers til at tage uden på skoene eller lignende.

2. Vær godt klædt på

Undgå 'et stykke med bart', da kulde får kroppen til at spænde. Brug eventuelt termotøj.

3. Brug en kraftig kost til nyfalden sne

Jo tidligere du går i gang med at fjerne nyfalden sne, desto lettere er det. Når du opdager, at det har sneet, kan du feje sneen væk.

4. Brug sneskovl til tung sne

Sneskovlen må gerne være bred, men den må ikke være for tung. En sneskovl fremstillet af krydsfiner eller plastik er som regel udmærket. Skub sneskovlen foran dig, så du selv går i den bane, den lige har ryddet.

5. Brug saltlage i stedet for tung salt

Ved saltlage (1 del salt og 4 dele lunkent vand) bruger du betydeligt mindre salt, end hvis det bliver strøet ud med hånden. Vejsalt er tungt opløseligt, så hvis du vil slippe for at røre så ofte, kan du anvende køkkensalt.

6. Undgå tunge løft

Bruger du grus eller salt, så tag små portioner ad gangen eller brug eventuelt en strøvogn. Fordel altid grus eller salt jævnt – det skåner overfladen og mindsker risikoen for glat føre

7. Hold ryggen lige

Pas godt på din krop. Hold ryggen lige og bøj i dine hofter og ben.

8. Hold de tre ’næser’ (skosnuder og næsen) i samme retning

Undgå vrid, der sætter sig i kroppen. Lad næse og sko pege i samme retning, Ikke mindst når du skal dreje dig for at komme af med sneen.

9. Variér arbejdet

Skift for eksempel med at kaste sneen til højre og til venstre.

10. Hold pauser

Snerydning er hårdt arbejde. Husk at holde pauser og tag en tår vand undervejs

Kilde: skovlsne.dk

Hvem har ansvaret for snerydning?

Det er typisk en kommune eller de private grundejere, der skal rydde fortove, indkørsler og gangarealer. Plejekrævende borgere er som alle andre grundejere forpligtet til at sikre, at der er ryddet mellem klokken 7 og 22 ved deres hus.
I lejeboliger har boligselskabet det juridiske ansvar. Er du dagplejer og ejer dit hus, har du selv ansvar for snerydningen. Har du en fast arbejdsplads, for eksempel plejecenter eller daginstitution, er det typisk en pedel eller kommunens vejdrift, der rydder sne.

Kilde: arbejdsmiljoweb.dk og FOA

Læs mere

Læs mere på skovlsne.dk

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev