Annonce

 Sosu-assistent bager med demente beboere

Ny bog: Madlavning bevarer livsglæden hos demente


Inddrag demente borgere i madlavningen. Det fastholder identitet og giver følelsen af at være værdifuld, konkluderer forfattere til guidebog.

Annonce

“Madlavning er konkret og genkendeligt for demente beboere. De er aktive, og det giver appetit,” siger social- og sundhedsassistent Tina Nielsen, der holder bagedag med en gruppe beboere med demens på Plejehjemmet Bjørnshøj i Trige.  Niels Åge Skovbo

Af Anni Heiberg
Journalist

Annonce

Madlavning er en vigtig aktivitet for mange demente borgere. Det er livsbekræftende og identitetsbevarende for mennesker, der har været vant til at lave mad. Det er budskabet fra tre undervisere på VIA University College i Aarhus. 

Læs også: Bagedag på plejehjem giver demente succesoplevelser

De har ud fra brugerorienteret forskning skrevet en ny guidebog til madlavning med demente borgere. Bogen er endnu ikke udgivet, men kommer til at indeholde metoder, gode råd og opskrifter. 

“Madlavning skaber minder og oplevelsen af fællesskab. Det giver følelsen af stadig at være værdifuld,” siger Hanne Lindberg Nejsum, der er en af tre forfattere bag bogen og ergoterapeut. De to andre forfattere har ernæringsmæssig baggrund.

Madlavning er en proces, der tager tid, men den er livsbekræftende og identitetsbevarende for den, der har lavet mad et helt liv"

Mette K. Iversen, forfatter til bogen "Madlavning og mennesker med demens". 

Hjælper småtspisende

En del demensramte er småtspisende. Det kan inddragelse i madlavning hjælpe til at ændre, er erfaringen fra underviserne bag projektet.

“En del demensramte taber sig. Fælles madlavning kan stimulere sanserne og give appetit. Vi oplever, at madlavning er en vigtig del af samværet med mennesker med demens,” siger cand. scient. Trine Vase Bendtsen, der er medforfatter til bogen. 

Læs også: Corona og demenssyge: 5 gode råd til dig som plejepersonale

“Madlavning er en proces, der tager tid, men den er livsbekræftende og identitetsbevarende for den, der har lavet mad et helt liv,” supplerer bogens tredje forfatter Mette K. Iversen.

Forfatterne har indsamlet erfaringer blandt social- og sundhedsmedarbejdere og observeret madlavning med demente borgere i dagcentre, plejecentre og i private hjem. Efterfølgende er bogens teorier og opskrifter testet på dagcentre inden udgivelsen.

Kogebog til demente

Bogen ‘Madlavning og mennesker med demens – En guide til hjælpere og pårørende’ henvender sig til medarbejdere i plejecentre og på- rørende til demente borgere. Bogen er finansieret af TrygFonden. Udkommer maj 2017.


Rigeligt smør? 

Småtspisende demente har brug for energirig kost. Fedt bidrager med cirka dobbelt så meget energi som kulhydrat og protein, så ved at tilsætte ekstra fedt, kan man gøre maden ekstra energirig.

 

Vær obs på dysfagi
Ved tegn på tygge-synkeproblemer, dysfagi, kan sundhedspersonale med dysfagikompetencer vejlede om madtyper og konsistens.

 

Kilde: Madlavning og mennesker med demens

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev