Annonce

Sosu- assistent hjælpemiddel og patient

Sådan nedbringer hospitalsafdeling vold mod personalet


Hjertemedicinsk afdeling på Hospitalsenheden Horsens går nye  veje for at optimere brugen af hjælpemidler.

Annonce

“Det forebygger voldelige episoder, at vi er blevet meget bevidste om at bruge hjælpemidler til forflytninger” siger social- og sundhedsassistent Betina Mikkelsen. Niels Åge Skovbo

Af Birgit Søes Rasmussen
Journalist

Annonce

“Tag fat med dine hænder her, Axel, og sæt fødderne ned der,” forklarer social- og sundhedsassistent Betina Mikkelsen en ældre patient på hjertemedicinsk afdeling M2 i Horsens. 

Læs også: Hjælpemidler får vold mod plejepersonalet til at falde

Beredvilligt gør han, som hun siger, og kommer nemt op på drejetårnet. På afdelingen har man kun sjældent episoder med patienter, som slår eller truer. Siden 2011 har man gjort en stor indsats for at øge brugen af hjælpemidler. Det har virket. 

“Vi er blevet meget bevidste om, hvor vigtigt det er at bruge hjælpemidler, og om at forflytninger skal foregå i dialog med patienten for at undgå misforståelser. Det forebygger voldelige episoder,” siger Betina Mikkelsen. 

Lige ved hånden 

Som forflytningsvejleder har hun været én af spydspidserne i arbejdet. 

Læs også: Trods utryghed og vold var det først efter drab, at tilsyn greb ind

“Helt fra start opstillede vi guidelines for, hvad vi gerne vil opnå, og hvad vi skal bruge af hjælpemidler. Vi manglede en del og bad om ressourcer. Det fik vi. Vi har blandt andet investeret i glidestykker og antiskrid til alle stuer. Nu er de lige ved hånden i et lille skab, og så bliver de også brugt,” siger hun. 

Kan føles som overgreb 

Alle har været på kurser i forflytning. Og de har øvet sig i dialog med patienterne. 

“Hvis vi bare flytter uden at informere patienten, kan det føles som et overgreb. Tidligere havde man en opfattelse af, at det gik hurtigere og nemmere, hvis vi gjorde det hele uden at have patienten med, men det er misforstået omsorg. Kan patienten hjælpe til ved selv at flytte fødderne op i sengen, er det at foretrække. Vores fokus skal være på at gøre det mest lempeligt for patienten,” understreger Betina Mikkelsen.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev