Annonce

Ansatte træner i arbejdstiden

Træning i arbejdstiden giver færre sygedage


Ansatte i Odense Idrætspark skal træne en time om ugen i arbejdstiden. Det har styrket sundheden og nedbragt antallet af sygedage.

Annonce

René Pedersen er servicemedarbejder i Odense Idrætspark. Han bruger det meste af arbejdstiden på at slæbe håndboldmål og andet udstyr. Men en time hver uge foregår arbejdet i fitnesslokalet.  Heidi Lundsgaard

Af Sofie Janerka
Journalist

Annonce

Der er kommet flere smil og mere energi i luften i Odense Idrætspark det seneste halve år. Alle ansatte har siden marts haft obligatorisk træning med instruktør en time om ugen som en del af deres arbejdstid.

Læs også: Servicemedarbejdere får løn for at træne i arbejdstiden

Og trods skepsis fra nogle, er resultaterne allerede tydelige. Det fortæller
Rune Bille, der er chef for Odense Idrætspark.

“Vores sygefravær er faldet væsentligt i forhold til første halvår sidste år, og der sker også en masse andet positivt. Medarbejderne er glade, og vi kan mærke, det giver et bedre arbejdsmiljø at mødes omkring idrætten,” siger han. 

I 1. halvår 2016 havde hver medarbejder i Odense Idrætspark i gennemsnit 9,4 sygedage. I 1. halvår 2017 havde hver medarbejder i gennemsnit 7,2 sygedage.

Det er allerede besluttet, at træningen fortsætter efter projektperioden på et år udløber.

Resultater ude i virkeligheden

Modellen, man arbejder efter i Odense Idrætspark, er udviklet af forsker Just Justesen fra Syddansk Universitet, som i sin forskning har lavet flere forsøg med træning i arbejdstiden.

Læs også: Højere grundløn for alle: Her er slutresultatet for medlemmer i Teknik- og Servicesektoren 

De har vist, at sygefraværet i løbet af et år kan halveres, og effektiviteten i arbejdstiden stiger med 10 procent. Projektet i Odense Idrætspark er første gang, forskningsresultaterne bliver afprøvet på personale med hårdt fysisk arbejde.

“Forskningen var på kontorpersonale, og det glæder mig, at det ser ud til, at resultaterne er lige så gode for de teknisk ansatte. Det understreger min tese om, at individuelt tilpasset træning gavner os alle”, siger Just Justesen.

Sygefraværet falder

I 1. halvår 2016 havde hver medarbejder i Odense Idrætspark i gennemsnit 9,4 sygedage. I 1. halvår 2017 havde hver medarbejder i gennemsnit 7,2 sygedage.


Individuel træning for alle

Alle 110 medarbejdere, der arbejder over 15 timer om ugen i Odense Idrætspark, er med. De træner en time med en uddannet instruktør på deres arbejdsplads. Medarbejderne startede med et sundhedstjek og har fået personlige træningsprogrammer målrettet deres behov. Instruktøren holder øje med træningen og justerer løbende den enkeltes program.

Kilde: Odense Idrætspark og Just Justesen

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev