Annonce

Portræt af Sosu-elev Dorte Ottosen

Projekt #SundSammen

Dorte: Nu skal smøgerne kvittes


En halv pakke cigaretter om dagen skal skæres ned til nul. For Dorte Ottosen er et sundhedsforløb på Sosu-skolen i Vejle et skub i den rigtige retning, og nu vil hun til at spille håndbold igen. 

Annonce

Sosu-elev Dorte Ottosen har lovet sine børn at holde op med at ryge. Hun vil også gerne spise sundere. Derfor har hun meldt sig til Sosu-skolen i Vejles sundhedsforløb '#sundsammen'.  Niels Åge Skovbo

Af Jonna Toft
Journalist

Annonce

Navn: Dorte Ottosen, bor i Vejle med mand og tre store børn. Startede på sosu-hjælperuddannelsen i januar 2017 og er i praktik på Smidstrupparken Plejecenter ved Fredericia
Alder: 43 år
Mål: At stoppe med at ryge og spise sundere

Jeg skal stoppe med at ryge

Dorte Ottesen, sosu-hjælper-elev

Hvad vil du gerne lave om på i din hverdag?
”Jeg skal stoppe med at ryge. Det har jeg lovet mine børn og min mormor, da hun levede. Jeg ryger en halv pakke om dagen, men mere når jeg er stresset. Vores kost skal være mere grøn, og så vil jeg til at spille håndbold igen på old girls-hold. Jeg er hjælpetræner for et U12-hold, men jeg vil også gerne spille selv.”

Læs også: Håndboldstjerne hjælper sosu-elever med livsstilsændring

Har du ændret noget i forbindelse med sundhedsforløbet?
”Jeg har kun været med, første gang holdet mødtes, så jeg er ikke rigtig kommet i gang. Rygestop er jeg ikke i gang med endnu. Men derhjemme følger vi nogle af opskrifterne fra forløbet. Forleden serverede jeg kylling med blomkålsris og squashpasta. Blomkålsris laver jeg af hakket blomkål, der steges i kokosolie og får et drys salt og peber. Squashpasta laves af strimlet squash, som steges hurtigt på panden. Det smagte godt, og vores gæster var vilde med det.”

Læs også: 5 gode råd om at leve sundere

Hvad er svært for dig?
”Jeg spiser ikke morgenmad, for jeg synes ikke, jeg kan nå det. Til frokost spiser jeg den mad, beboerne på plejecentret får. Jeg vil gerne lave en sund, grøn madpakke, men jeg vil også gerne spise mad sammen med beboerne. Til aftensmad er det også lidt svært at lave store ændringer, for hele familien skal kunne lide maden.”

”Skoleopholdene er svære for mig, da jeg er ordblind. De lektier, andre laver på en time, tager mig en hel aften. Jeg lærer mere, når jeg har tingene i hænderne.”

Kan du mærke forandringer allerede nu efter 2,5 uge?
”Nej.”

Hvad hjælper dig til at ændre vaner?
”Jeg tror, det bliver en hjælp, at min største datter også går på sundhedsforløbet. Vi må støtte hinanden. Det er også en hjælp, at Kvickly sponserer en pose grøntsager til os om ugen, for grøntsager er dyre. Og så er Facebook-gruppen rigtig god at få inspiration fra.”

Projekt #Sundsammen

  • 10 studerende på Social- og Sundhedsskolen i Vejle startede sidst i august 2017 på et seks måneder langt livsstilsændringsforløb, #sundsammen. De 10 studerende er udvalgt blandt 30 ansøgere.

  • Forløbet handler om fysisk aktivitet, kost, rygning, sociale relationer, stresshåndtering og en række andre livsstilsfaktorer. Det foregår dels i skoletiden, dels i fritiden.
  • Formålet er at højne de studerendes sundhed, at styrke deres trivsel i forhold til at gennemføre uddannelsen, og at de studerende spreder deres viden om sund livsstil blandt medstuderende, kolleger på praktiksteder og borgere.

  • Kostvejleder og coach Anne Dorthe Tanderup, tidligere håndboldstjerne, og en sygeplejerske står for forløbet. En personlig træner er tilknyttet til at stå for ugentlig fælles træning.

  • Erfaringer fra forløbet samles i 2018 i en bog, Sunde Fællesskaber.

  • Social- og sundhedsskolen Fredericia-Vejle-Horsens er sundhedscertificeret.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev