Annonce

Kollegaer i chok efter syreangreb på bosted


Ung sosu-assistent angrebet med syre på botilbud. En beboer er sigtet for legemsangreb af særlig farlig karakter. 

Annonce

Tillidsrepræsentant på Fogedgården Faik Hasan mødte ind til chokerede ansatte efter syreangrebet på en kollega søndag aften.  Jørgen True

Af Cathrine Saltbæk Tverskov
Journalist

Annonce

Søndag aften omkring klokken 21.30 angreb en 37-årig beboer en 24-årig kvindelig social- og sundhedsassistent på det socialpsykiatriske botilbud Fogedgården på Nørrebro i København.  

De ansatte blev kaldt ind til briefing mandag morgen og modtog psykologhjælp.
 
“Næsten alle ansatte græder og er meget chokerede. Nogle er voldsomt påvirkede og er gået hjem efter briefingen,” fortæller tillidsrepræsentant på Fogedgården Faik Hasan.
 

Spor af syre

Selvom Beredskabsstyrelsen har været på adressen i løbet af natten for at gøre rent og fjerne syren, så er aftenens hændelse stadig tydelig at se dagen efter.
 
“Man kunne stadig se spor fra syre på vinduet og gulvet, da jeg mødte ind. Det var noget hvidt væske, som var tørret ud,” siger Faik Hasan.
 
Han fortæller, at selv om både ansatte og beboere er meget påvirkede af hændelsen, forsøger alle at holde sammen og passe på hinanden. 

Ætsninger på ansigt og krop

Fagbladet FOA har fået oplyst, at kvinden var gerningsmandens kontaktperson, og at de tidligere på aftenen havde haft en samtale om gerningsmandens forestående flytning fra Fogedgården.  
   
Senere søndag aften omkring klokken 21.30, kort før Fogedgården lukkede, gemte gerningsmanden sig på et toilet i fællesarealet, hvorefter han sneg sig ind på den 24-årige kvinde i mødelokalet og sprøjtede syre på hende.
 
Kvinden fik straks skyllet ansigtet og kroppen med hjælp fra to kolleger, men da hun ankom til Rigshospitalet kunne lægerne konstatere, at der var kommet ætsninger i ansigt, hals, bryst, lår og baller. Det fremgik af dagens grundlovsforhør i København.

Beboerne hørte skrig 

Der var flere vidner til hændelsen, som efterfølgende har kunnet fortælle, hvad der skete. Heriblandt nogle beboere, som netop var kommet ud fra fælleslokalet.
 
“To beboere hørte vores kollega skrige, da de stod ude i gården,” siger Faik Hasan, som fortæller, at flere beboere har det meget dårligt med episoden.

”En af vores beboere er meget rystet, han nævner hendes navn igen og igen og er meget ked af det.”  

Legemsangreb af særlig farlig karakter

Efter angrebet flygtede gerningsmanden fra Fogedgården, men han kom selv i berøring med syren under sin flugt. Han kontaktede politiet, hvorefter han blev anholdt på Øresundsvej klokken 22.22, en lille time efter syreangrebet på Fogedgården. Det har Brian Belling, Vicepolitiinspektør i København Politi oplyst til Avisen.dk  

Gerningsmanden bliver i øjeblikket behandlet for sine syreskader på hospitalet, og var derfor ikke selv til stede under dagens grundlovsforhør i København.
 
Under grundlovsforhøret kom det frem, at gerningsmanden er diagnosticeret som paranoid skizofren. Dommeren har valgt at varetægtsfængsle den sigtede i foreløbigt 24 dage for legemsangreb af særlig farlig karakter.  
 

Svingdørs-psykiatri

Forbundsformand Dennis Kristensen fra FOA mener, at der er tale om et tilfælde af fejlanbringelse på et bosted af en meget syg person.
 
”De tilgængelige oplysninger i sagen peger desværre igen på, at der er tale om et tilfælde fra den såkaldte svingdørs-psykiatri. Det er en historie, vi har hørt før, og som desværre også er endt tragisk før,” siger forbundsformand Dennis Kristensen fra FOA.
 
Der er ifølge forbundsformanden intet sket for at forbedre forholdene siden det seneste drab i marts 2016 på en social- og sundhedsassistent i Roskilde.  
 
“Vi har oplevet fem drab på medarbejdere i psykiatrien. Vi har siden det seneste drab set flere og meget alvorlige kvælningsforsøg, og vi har set trusler og overfald med kniv. Det aktuelle syreangreb må ryste alle. Og vi må i dag spørge, om politikerne grundlæggende har styr på området,” siger Dennis Kristensen. 
 

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev