Annonce

Sten foran Lindegården

Tema: Vold i psykiatrien

Læge faldt i søvn før drab på Lindegården: Bagefter gav region forkerte oplysninger

Læge på Lindegården lavede medicinfejl og faldt i søvn til møder om beboerne. Efter drabet gav regionen forkerte oplysninger om hans uddannelse.

Annonce

Dokumenter afslører nu, at den læge, der var tilknyttet beboerne på Lindegården, blandt andet lavede flere medicinfejl og ofte var sygemeldt. Det gik ud over behandlingen af beboerne, fortæller ansatte på bostedet til Socialtilsynet.  Jørgen True

Af Anders Ejbye-Ernst
Journalist

Annonce

Omkring drabet på den 57-årige sosu-assistent Vivi Nielsen på Lindegården var der store problemer med den læge fra Region Sjælland, der havde den daglige kontakt med beboerne. Blandt andet lavede lægen flere medicinfejl og havde et meget højt sygefravær, hvilket gik ud over opfølgningen af beboerne.
 
Det viser en skrivelse fra Socialtilsyn Øst til Sundhedsstyrelsen, Embedslægeinstitutionen og Styrelsen for Patientsikkerhed, som Fagbladet FOA har fået aktindsigt i. Skrivelsen, der rummer flere andre klagepunkter, kommer bag på Dennis Kristensen, formand for FOA.
 
“Det er uacceptabelt. Når jeg hører det, kan jeg langt bedre forstå den kritik, der kom fra de ansatte lige efter drabet, hvor de fortalte, der manglede opbakning, kommunikation og sparring fra regionens side,” siger han.
 
Flere ansatte på Lindegården har oplyst til Fagbladet FOA, at lægen faldt i søvn til møder, der omhandlede de syge beboere på bostedet. Fagbladet FOA har været i kontakt med lægen, der ikke ønsker at medvirke. Han bekræfter, at han er faldet i søvn til møder med personalet på Lindegården.
 
“Hvis man er syg i sådan en grad, at man har svært ved at passe jobbet, så skal man sygemelde sig. Han har jo ansvaret for sine patienter,” siger Knud Kristensen, formand for SIND. 
 
Fagbladet FOA har ligeledes søgt aktindsigt i tidligere tilsynssager, der er oprettet i forbindelse med lægen hos Styrelsen for Patientsikkerhed. De oplyser, at han har tidligere sager, men har afvist at give aktindsigt i disse. 
 
Når man i dag slår lægen op i autorisationsregistret, fremgår det, at lægen har en gyldig autorisation, og at der ikke er nogen offentliggjorte igangværende sanktioner. Styrelsen for Patientsikkerhed oplyser dog, at der er en verserende sag på lægen, de er i gang med at behandle.
 
Lægen er efter drabet på Lindegården stoppet med at arbejde i psykiatrien. Hvorvidt det er en konsekvens af forløbet på Lindegården, har vi ikke kunne få svar på fra regionen. I en mail skriver de, at 'Region Sjælland udtaler sig generelt ikke om personalesager'. 
 

Men sagen stopper ikke her.
 
I en skrivelse til Socialtilsyn Øst erkender Region Sjælland, at ‘der som følge af sygemeldinger har været uregelmæssigheder i den fast tilknyttede psykiaters fremmøde’ og skriver videre, ‘at der er forekommet forkerte ordinationer, men dette er blevet påtalt og rettet’.
 
Regionen omtaler i skrivelsen flere steder lægen som ‘psykiater’. Men det er i bedste fald en fejl. Psykiater er nemlig en beskyttet titel, der kræver speciallægeuddannelse. Men i autorisationsregistret fremgår det, at den omtalte medarbejder ikke er speciallæge. Styrelsen for Patientsikkerhed bekræfter da også i en mail til Fagbladet FOA, at han ‘ikke er anerkendt som speciallæge’. 
 
Det undrer Dennis Kristensen, at regionen kalder medarbejderen for psykiater, når han ikke har taget en speciallægeuddannelse. Han mener imidlertid, det virkelige problem er, at regionen har sat en læge til udføre en opgave, som bør varetages af en psykiater.
 
“Mener regionen virkelig, at der skal bakkes op om et socialpsykiatrisk bosted ved at lade en læge forholde sig til indlæggelser, tvangsindlæggelser og behandling af nogle komplicerede psykisk syge borgere. Regionen bør undersøge nærmere, hvordan en læge fik en psykiaters funktion,” siger Dennis Kristensen.
 
SIND-formand Knud Kristensen mener, at det samlede forløb tegner et uheldigt billede af den rolle, som psykiatrien i Region Sjælland har spillet op til og efter det tragiske drab på Lindegården.
 
“Når man ser på det samlede billede, så ser det jo ikke godt ud. Lægen mangler den nødvendige uddannelse, der har været klager over ham, og han har haft lange sygemeldinger. Det burde have fået alle alarmklokker til at ringe,” siger han.
 
Hos Region Sjælland erkender de i en mail, at det var en fejl at kalde lægen for psykiater.
 
“Når den pågældende omtales som psykiater, skyldes det en fejltagelse, som dog ikke har haft betydning i forhold til dialogen med Socialtilsyn Øst," skriver regionen.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev