Annonce

Dreng holder hovedet i sine hænder

Tabuer gør børn utrygge


Ansatte i dagtilbud skal være bedre til at tale med børn om følelser og problemer i hjemmet, lyder det fra familieterapeutiske eksperter. 

Annonce

Børn, der oplever problemet i hjemmet, kan blive utrygge og ensomme. Derfor er det afgørende, at voksne i dagtilbud taler med børnene om det, der er svært. Det siger familieterapeut Karen Glistrup fra landsforeningen 'Snak om det'. Colourbox

Af Karin Svennevig Hyldig
Journalist

Annonce

Misbrug eller psykisk sygdom i nærmeste familie tager hårdt på børn. Mange bliver utrygge og ensomme, og desværre undgår de voksne i barnets dagtilbud ofte at tale med barnet om det, der er svært. Det oplever familieterapeuten bag landsforeningen ‘Snak om det …’ Karen Glistrup.

Landsforeningen er et netværk af familieterapeuter, psykologer og pædagoger, som arbejder for, at voksne skal lære børn at sætte ord på deres følelser.

“Vi skal turde sige: ‘Jeg ved, at din mor har det skidt, så nu tænker jeg på, hvordan du mon har det?’ Ord forløser, så pædagogisk personale, der tør, kan gøre rigtig meget for de her børn,” siger Karen Glistrup. 

Læs også: Her tør de tale med børn om svære følelser

Det svære, børn kan mærke, men ikke forstår, har de ondt af.

Karen Glistrup, initiativtager til Landsforeningen ‘Snak om det…’ 

Vigtige voksne i dagtilbud

Inspireret af ‘Snak om det …’ prøver flere professionelle voksne at have mere fokus på fø- lelser. En af dem er leder i børnehaven Kløverparken, Aarhus, Trine Boel Nielsen, og hun forstår godt de voksnes usikkerhed.

“Vi er jo ikke terapeuter, så mange er bange for at sige noget forkert, men Elias’ far begår altså ikke selvmord, fordi vi nævner hans depression i børnehaven,” siger hun.

Foreningens arbejde bakkes op af professor i børns mentale sundhed Carsten Obel.

“Hvis forældrene er ude af balance, kan de voksne i barnets dagtilbud blive vigtige støtter for barnet. Det er afgørende, at nogen tidligt i livet lærer børne at sætte ord på de svære følelser.”

Redskaber til at tale om følelser

  • Humørbolde. Bolde med ansigter i forskelligt humør.
  • Tegninger. Bed f.eks. barnet tegne ansigt på en cirkel eller på en ballon. Tal om, hvordan ansigtet har det.
  • Sorgenfresser. En bamse med lynlåsmund, der ‘spiser’ det, som et barn er ked af.
  • Hånddukker, der viser følelser på forskellige måder.
  • Musik. Hvilket humør passer til hvilken slags musik?
  • Bøger. ‘Snak om det ... med alle børn’, ‘Indeni mig … og i de andre’ af Karen Glistrup. Og fagbogen ‘Hvad børn ikke ved … har de ondt af’ af samme forfatter.

Kilde: Landsforeningen ”Snak om det…”

Læs mere: snak-om-det.dk

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev