Annonce

En kvinde og mand sidder overfor hinanden mens en kvinde ser lyttende ud.

Sosu: Pårørende er vigtige partnere


På plejecentret Rosengården i Hornslet prioriteres  pårørendesamarbejde højt. Det giver værdi for både personale og pårørende.

Annonce

De pårørendes engagement er vigtigt, og frustrationer bunder ofte i kærlighed og afmagt, mener social- og sundhedsassistent Rikke Bach Jakobsen. Flemming Jeppesen

Af Anni Heiberg
Journalist

Annonce

Jane Halkjær bliver hjulpet hen til bordet, hvor maden står klar. På den ene side går Janes mand, Finn Spangsberg Storgaard, og på den anden social- og sundhedsassistent Rikke Bach Jakobsen. De to samarbejder, som de ofte gør. Og deres samarbejde blev tættere og bedre, da Finn på et møde fik sat ord på sine frustrationer, og medarbejderne fortalte om deres faglige overvejelser.

Læs også: 4 råd til at undgå konflikter med pårørende

Jane er dement, og for fire år siden følte Finn, at plejen blev for voldsom en opgave for ham. Han tog den svære beslutning at lade hustruen flytte i plejebolig, men flytningen blev ikke den aflastning, Finn havde håbet.

“Dengang havde Jane aggressive tendenser, og jeg følte, at personalet var bange for at skifte hende og give hende bad. Jeg blev ofte tilkaldt, og i lang tid var det mig, der gav Jane bad,” fortæller han.

En mand smiler og aer en kvinde på kinden mens de sidder og holder i hånd
Finn og hans hustru Jane er vegetarer, og madens kvalitet betyder meget for Finn. Han udfylder Janes madliste hver uge. En medindflydelse, han værdsætter.  Flemming Jeppesen
En mand sidder og taler med to kvinder ved et mødebord og drikker kaffe
På Rosengården har man jævnligt møder med pårørende. Her mødes Karina Krause (tv.) og Rikke Bach Jakobsen med Finn Spangsberg Storgaard.  Flemming Jeppesen

Jævnlige møder

Et møde med Rosengårdens leder, demenskoordinatoren og med hans kontaktperson Rikke Bach Jakobsen løste problemet. Der blev aftalt faste strukturer, og der blev søgt om magtanvendelse i tre måneder.

“Jeg vidste jo ikke, hvor lidt personalet må, og jeg kendte ikke deres procedurer. Jeg følte, jeg stod alene med opgaverne. På mødet fik vi forståelse for hinanden,” fortæller Finn Spangsberg Storgaard.

Læs også: Klare rammer mindsker konflikter med pårørende

Mødet blev indledningen til en god kontakt. Her fire år senere holder Finn og Rikke stadig møder med mellemrum. Til glæde for begge parter.

“Vi har ingen problemer mere, men møderne er vigtige. På den måde kan vi tage tingene i opløbet,” siger Rikke.

“Det er fine, frugtbare møder hver gang, og jeg taler og mailer jævnligt med Rikke. Der er hele tiden en løbende samtale, og det er vigtigt. Ellers begynder man måske at lave sine private tolkninger af, hvad der foregår,” supplerer Finn.
94

procent oplever, at de generelt har et godt samarbejde med de pårørende.

Kilde: Medlemsundersøgelse om samarbejde med pårørende.

Fra vrede til glæde

På Rosengården har man den holdning, at de pårørende er vigtige samarbejdspartnere, og så sent som denne formiddag har Rikke og hendes kollega, social- og sundhedshjælper Karina Krause, siddet til møde med en pårørende.

“Den pårørende var meget frustreret og havde sendt en lang mail til vores leder søndag, og lederen handler med det samme. I dag, tirsdag, har vi holdt møde med den pårørende. Vi fik en god snak, og der var områder, hvor kommunikationen ikke har været god nok. Den pårørende ankom frustreret og ked af det til mødet, men gik herfra med armene oppe,” smiler Karina Krause og tilføjer:

“Vi samarbejder meget med og om de pårørende her, og de er et vigtigt punkt på vores beboerkonferencer. Vi har en fælles holdning, og vores leder er altid klar, hvis der er noget.”

Karina Krause synes, det er stærkt og sejt, når pårørende stiller krav.

“Det sker jo i kærlighed, og vi skal anerkende, at de har det sådan. Det er ikke til diskussion. Hvis vi bruger god tid på pårørende, så ender det altid godt. Sammen er vi gode,” siger Karina Krause. 

En mand og en kvinde støtter/ hjælper en anden kvinde med at rejse sig fra en stol.
Finn Spangsberg Storgaard og socialog sundhedsassistent Rikke Bach Jakobsen samarbejder om at passe Finns hustru.  Flemming Jeppesen

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev