Annonce

En kvindelig sosu

Ansat efter ny plejekonkurs: Vi står uden arbejde og sikkerhed


Ansatte og borgere er efterladt med usikker fremtidsudsigt efter konkursen af stort plejefirma i Aarhus.  

Annonce

Tillidsrepræsentanten i plejefirmaet Hjemmehjælpen Aarhus, Vikki Witting, er lige som kollegerne påvirket af konkursen. Niels Aage Skovbo

Af Anders Ejbye-Ernst
Journalist

Annonce

200 ansatte i plejefirmaet Hjemmehjælpen Aarhus ApS, Aarhus største plejefirma, ved i øjeblikket ikke, om de kan betale regningerne i næste måned. 

Mandag fik de besked om, at firmaet, de arbejder for, er gået konkurs. Det betyder, at tæppet med et snuptag er blevet revet væk under deres økonomi, fortæller tillidsrepræsentant Vikki Witting.

“Det påvirker mig og kollegerne, at vi nu står uden arbejde. Det gør os utrygge, for vi tænker, ‘hvornår kommer pengene for vores arbejde op til konkursen’. Det er jo snart den første i måneden igen, og der skal vi jo betale vores regninger,” siger hun.

Vikki Witting fortæller, at hun og kollegerne ikke er nervøse for, at de ikke får udbetalt lønnen, som de har krav på. Men som landet ligger nu, så er det uvist, hvornår pengene kommer - og det er jo svært at forklare banken, når regningerne dumper ind ad brevsprækken.

De ansatte er dog ikke kun bekymrede på deres egne vegne. De er også nervøse på de godt 1.100 ældre, som de har passet, plejet og opbygget et fortroligt forhold til.

“Vi oplever, at borgerne er utrygge over situationen. De skal til at lukke fremmede mennesker ind i deres hjem. Det er intimt kropsmæssigt, men det er også intimt i den forstand, at man på ny skal lukke nogle vildt fremmede mennesker ind i sit hjem, som man bliver nødt til at stole på kan løse opgaven,” siger Vikki Witting.

Hun mener, at konkursen af det private plejefirma, der alene i maj måned er den tredje på landsplan, bør give stof til eftertanker til landet kommuner. 

“Kommunerne bør se mere på, hvad de enkelte firmaer kan tilbyde, og ikke kun se på prisen. Det handler om mennesker. I den sammenhæng bør hensynet til kvaliteten og stabiliteten af borgerens pleje gå forud for, om varen koster 10 eller 15 kroner,” siger Vikki Witting.

Læs også: Fyret på dagpenge: Jeg havde ikke råd til mad

 Århus Kommune: Vi har ikke presset prisen
Jette Skive (DF), rådmand for Sundhed og Omsorg i Aarhus Kommune, er enig i, at konkurser i hjemmeplejen medfører utryghed for de ældre og for de ansatte. 

“Det skal vi have sat en stopper for, og hvis vi fortsat ønsker, at de ældre skal kunne vælge i mellem forskellige leverandører ud over kommunen, så skal vi lave en konstruktion, som ikke er så skrøbelig, som den er i dag. Det har jeg bedt politikerne på Christianborg om at komme med et forslag til,” skriver Jette Skive i et svar til Fagbladet FOA.

Hun fortæller, at der i kølvandet på konkursen i Aarhus er der opstået flere myter om konkursen, bl.a. at Aarhus Kommune har presset prisen.

“Firmaerne har selv budt ind med en pris. Aarhus Kommune har ikke fastsat den,” skriver Jette Skive.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev