Annonce

Mogens Bech Madsen

Debat 

Klumme: Dagplejens comeback


De private børnepassere skal omfattes af den reviderede læreplan, mener formand for pædagogisk sektor Mogens Bech Madsen.

Annonce

Kommunerne bør være efter at finde ud af, hvorfor de færreste private dagplejere ønsker at blive kommunale, og hvorfor mange forældre vælger privat dagpleje, skriver pædagogisk sektorformand Mogens Bech Madsen. Jørgen True

Af Mogens Bech Madsen
Sektorformand

Annonce

I Danmark stiger antallet af fødsler, og hele 35 procent af kommunerne forventer at få brug for flere dagplejere i de kommende år, viser en undersøgelse fra Bureau 2000. Især de større kommuner venter øget efterspørgsel efter dagplejere. Det er en god nyhed for dagplejen og for mange forældre og børn. 

24 procent af kommunerne har allerede ansat flere dagplejere eller er i gang med det. Men halvdelen af kommunerne siger, at de har svært ved at skaffe kvalificerede dagplejere.

At kunne skaffe kvalificerede dagplejere handler om at kunne tilbyde et attraktivt job til de rigtige ansøgere. Kommunerne skal derfor ikke kun tænke i rekrutteringskampagner, men også se kritisk på det job, de tilbyder.

Kommunerne skal ikke kun tænke i rekrutteringskampagner, men også se kritisk på det job, de tilbyder.

Mogens Bech Madsen, sektorformand
I de år, hvor børnetallet faldt, nedsatte mange afskedigede dagplejere sig som private børnepassere. I januar 2017 var 9.500 børn i privat børnepasning. Meget få private børnepassere ønsker at blive kommunale dagplejere, selvom de tidligere har været det. Kommunerne bør undersøge, hvorfor det forholder sig sådan. Samtidig bør kommunerne være nysgerrige på, hvorfor forældre vælger privat børnepasning. I FOA tror vi, at noget af svaret ligger i mere valgfrihed og fleksibilitet i tilbuddet.

FOA arbejder for at sikre kvaliteten også hos de private børnepassere. Derfor stiller vi krav til, at det pædagogiske tilsyn prioriteres på lige fod. Og FOA arbejder for, at de 9.500 børn
fremover bliver en del af den reviderede læreplan.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev