Annonce

Mary fik medalje af Dronningen og en fyreseddel fra kommunen


Hjemmehjælper Mary Madsen blev afskediget fra sit job efter 40 års tro tjeneste for Odense Kommune kun et år inden hendes planlagte pension.

Annonce

Den er altid i hendes arbejdstaske. Fortjenstmedaljen. Mary Madsen blev i december 2015 indstillet til den særlige hæder af daværende borgmester Anker Boye. Heidi Lundsgaard

Af Kristoffer Sutton
Journalist

Annonce

Efter over 40 års ansættelse i ældreplejen i Odense Kommune, blev hjemmehjælper Mary Madsen sidste år afskediget fra sit job som hjemmeplejer. Hun havde planlagt at gå på pension ved udgangen af 2017.

Meldingen kom i september sidste år og kom meget bag på Mary Madsen:

”Det var jo forfærdeligt at blive fyret. Jeg tænkte, hvordan kunne det gå fra den ene grøft til den anden. Jeg er sikker på, at jeg blev fyret på grund af min alder, for jeg har aldrig fået klager fra borgerne, jeg er ude hos,” siger hun.

Blev indstillet til Fortjenstmedaljen

I tiden op til afskedigelsen skyllede roserne og anerkendelsen ellers ind over Mary Madsen.

I slutningen af 2015 kunne hun fejre sit 40 års jubilæum som ansat i Odense Kommunes ældrepleje. Det blev fejret på arbejdspladsen med en stor reception.

Den daværende borgmester Anker Boye indstillede herefter Mary Madsen til at modtage Dronningens Fortjenstmedalje, hvor borgmesteren blandt andet roste Mary Madsen for hendes positive sind og hendes forandringsvillighed.

Der var masser af rosende ord til Mary Madsens indsats for kommunen, da den daværende borgmester Anker Boye indstillede hende til Dronningens Fortjenstmedalje. Udklip fra indstillingsbrevet
Hædret af Dronningen
Dronningen overrakte Mary Madsen medaljen 11. januar sidste år – en meget speciel oplevelse fortæller Mary Madsen.

”Det var meget specielt at møde Dronningen ansigt til ansigt. Jeg sagde til hende, at jeg altid sagde til borgere, der ikke ville bruge deres rollator, at Dronning Ingrid også gik med rollator. Dronningen svarede, at rollatoren altid skulle matche farven på den kjole, Dronning Ingrid havde på,” siger Mary Madsen.

Mary Madsen var i aftenshowet dagen efter mødet med Dronningen for at fortælle om oplevelsen:


Fyret

I september sidste år var Mary Madsen på forsiden af Odense Kommunes magasin til seniorer, En Venlig Hilsen, sammen med en yngre kollega som et eksempel på medarbejdere på tværs af generationer, som elsker deres arbejde.

Læs også: Udskammet efter dokumentar: ’Du arbejder på Nyvang, føj!’

Samme måned blev der varslet nedskæringer, og Mary Madsen og syv andre i afdelingen blev afskediget.

”Jeg kan ikke forstå, at jeg blev fyret. Det havde jeg i min vildeste fantasi ikke drømt om. Jeg er en god hjemmehjælper. Jeg kan ikke se, hvorfor jeg skulle fyres,” siger hun.

Uværdig afsked med arbejdsmarkedet

Mary Madsen har i flere år planlagt og gentagne gange informeret ledelsen om, at hun ville trække sig tilbage fra arbejdsmarkedet ved udgangen af 2017. Alligevel fastholder kommunen afskedigelsen.

”Jeg synes, jeg har fortjent det sidste års arbejde, inden jeg skal trække mig fra arbejdsmarkedet. Jeg har passet mit arbejde i 41 år og tre måneder, og jeg synes, det er en meget uværdig måde at slutte mit arbejdsliv med at blive fyret,” fortæller Mary Madsen.

Læs også: Forsker: Flere plejeskandaler i vente efter Kongsgården

Fordi hun har været ansat så mange år, har Mary Madsen et opsigelsesvarsel på seks måneder, som udløber til maj.

”Kommunen sparer jo reelt set ikke særlig meget på at afskedige mig i forhold til at lade mig gå på pension i slutningen af året,” siger hun.

FOA går ind i sagen

Afskedigelsen har fået FOA til at tage sagen op med Odense Kommune.

Vi mener ikke, det er en retfærdig behandling, Mary Madsen har fået. Det er uacceptabelt at en så stor kommune som Odense i en besparelsesrunde ikke kan finde ud af at navigere uden om at afskedige en medarbejder, som efter at have arbejdet loyalt for kommunen i mere end 40 år, er på vej på pension," siger faglig sekretær hos FOA Odense Erik Mikkelsen.

Læs også: Fyret på dagpenge: Jeg havde ikke råd til mad

Odense Kommune har indtil nu fastholdt afskedigelsen, og sagen er nu gået videre til centrale forhandlinger mellem FOA og KL.

Fagbladet FOA har forsøgt at få en udtalelse fra Odense Kommune, men kommunen ønsker ikke at kommentere afskedigelsen af Mary Madsen.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev