Annonce

Politibil med blå blink rykker ud.

Tema: Vold i psykiatrien

Psykisk syge risikerer 'behandling' efter politiloven


Når politiet tilkaldes til psykiatrien, kan det have store konsekvenser for patienternes retssikkerhed, mener SIND. 

Annonce

Justitsministeriet har ikke svaret klart på, om psykisk syge er beskyttet af psykiatriloven eller skal 'behandles' efter politiloven, når betjente møder op på psykiatriske hospitaler. Johnny Frederiksen

Af Anders Ejbye-Ernst
Journalist

Annonce

Politiet bliver i stigende grad kontaktet af psykiatriske hospitaler, der har brug for hjælp til at eftersøge bortløbne patienter, konfiskering af narko eller håndtering af voldsomme patienter. 
 
Den stigende involvering bekymrer Knud Kristensen fra SIND, som mener, at tendensen risikerer at gå ud over patienternes retssikkerhed.
 
“I psykiatriloven står der, at man skal bruge så lidt magt som muligt. Politiet er ikke uddannet til at tage det hensyn. De skal altid bruge den fornødne magt. Det står der i deres bestemmelser,” siger han.

Fordi psykiatriloven og politiloven har et forskelligt forhold til brug af magt, er det ikke uvæsentligt for de psykisk syge patienter, hvilken lovgivning de er underlagt, når betjentene tilkaldes. 
 
“Der står udtrykkeligt i psykiatriloven, at der ikke må anvendes tvangsformer, der ikke er beskrevet i loven. Hvad er det så for en regel, der gælder, når politiet tilkaldes til en psykiatrisk afdeling. Er det politiloven eller psykiatriloven. Det tror jeg ikke, der er nogen, der lige kan svare på,” siger Knud Kristensen.
 

Uklart svar

Fagbladet FOA tog kontakt til Justitsministeriet for at høre, om patienterne er beskyttet af psykiatriloven eller underlagt politiloven, når betjentene træder ind på hospitalet. 
 
”I forbindelse med udførelse af politimæssig virksomhed er politiet underlagt reglerne i politiloven, uanset hvor den politimæssige virksomhed udøves,” skrev ministeriet presseenhed tilbage i en mail.
 
Hos SIND er man bekymret over svaret, som ikke forholder sig til om politiloven også er hævet over psykiatriloven. Er den det, vil det betyde, at patienterne kan blive udsat for en lang række nye magtmidler, der ikke er lovlige i den psykiatrilov, de er indlagt under. 
 
“Det kan godt være, at Justitsministeriet ikke kan svare på spørgsmålet her og nu, men så vil det være ærligt at sige det. Det her er retssikkerhedsmæssigt et mega problem for patienterne, at det ikke er klart, hvilken lovgivning der gælder,” siger Knud Kristensen.
 

Bekymrende udvikling

Fagbladet FOA har gennem aktindsigter kunne dokumentere, at opkaldene fra otte psykiatriske hospitaler til politiet steg med 19,7 procent fra 2010 til 2016. I samme periode faldt antallet af almenpsykiatriske sengepladser fra 2.648 til 2.426, mens antallet af patienter er steget eksplosivt. Hos SIND er man bekymret over udviklingen.
 
“Det er vel et udtryk for, at de faglige rammer på hospitalet ikke er gode nok, hvis psykiatriloven skal sættes ud af spil og erstattes med politiloven," siger Knud Kristensen.

Fagbladet FOA har gentagende gange forsøgt at få Justitsministeriet til at svare klart på, om politiloven er hævet over psykiatriloven, når politiet tilkaldes for at håndtere patienter, men ministeriets presseenhed er ikke vendt tilbage.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev