Annonce

Et hospital med et skilt foran, hvor der står Aalborg Universitetshospital PSYKIATRIEN

Tema: Vold i psykiatrien

Psykiatriens onde cirkel: Kriminelle psykisk syge fylder mere på hospitaler

Psykiatriske sengepladser spares væk, mens antallet af senge til retspsykiatriske patienter vokser. Udviklingen er en ond spiral, der har store økonomiske og menneskelige konsekvenser, mener patienter og fagfolk.

Annonce

Psykiatrien i Region Nordjylland, som Aalborg Universitetshospital hører under, har nedlagt 24 sengepladser i almenpsykiatrien siden 2010. Inge-Marie Krøier

Af Anders Ejbye-Ernst
Journalist

Af Kristoffer Sutton
Journalist

Annonce

Antallet af sengepladser til psykisk syge er de seneste år faldet, mens antallet af senge til retspsykiatriske patienter stiger. Fra 2010 til 2016 er antallet af almenpsykiatriske sengepladser i regionerne således faldet fra 2.648 til 2.426, mens antallet af retspsykiatriske sengepladser er steget fra 283 til 363.
 
Det viser nye tal, som Fagbladet FOA har fået aktindsigt i fra de fem regioner. Udviklingen bekymrer patienter og fagfolk. 
 
“Når man vælger at lukke almene psykiatriske sengepladser for at finansiere retspsykiatriske sengepladser, så går det igen ud over de mest syge. Man udskriver patienterne tidligere,” siger Knud Kristensen, landsformand for SIND, og fortsætter:
 
“For nogle patienters vedkommende betyder det, at de ikke kan få hjælp, og at de ender med at begå kriminalitet og blive til retspsykiatriske patienter. Udviklingen er et udtryk for den her onde spiral, vi har set længe,” siger han.
 
 
Han påpeger, at antallet af både retspsykiatriske patienter er tredoblet siden 2001, så der er behov for de ekstra retspsykiatriske senge. Men fra 2010 til 2015 er det samlede antal patienter i psykiatrien vokset fra 114.000 til 148.000, viser tal fra Sundhedsdatastyrelsen. Der er altså også et stigende behov for almindelige sengepladser, påpeger SIND-formanden.
 
Udviklingen i retspsykiatriske patienter har alvorlige konsekvenser for psykiatrien, der i forvejen er trængt økonomisk.
 
“Retspsykiatriske sengepladser er noget dyrere end almenpsykiatriske sengepladser. Når behovet er der, kan man ikke sige, at det er skidt, der oprettes nye senge. Men man kan sige, at det er et udtryk for en uheldig udvikling. Havde der været flere af de almenpsykiatriske senge, så havde der måske været brug for færre retspsykiatriske,” siger Torsten Bjørn Jakobsen, formand for Dansk Psykiatrisk Selskab.
 
Torsten Bjørn Jakobsen mener, at udviklingen i særligt de retspsykiatriske patienter er ulykkelig.
 
“Stigningen i retspsykiatriske patienter er et udtryk for omsorgssvigt fra samfundets side,” siger han.
 

Se på kortet herunder, hvor antallet af sengepladser er faldet mest:

 

Læs også: Psykiater: Bosteder er 'yngleanstalt' for retspsykiatriske patienter

 
Menneskelige tragedier
De mange menneskelige tragedier, der gemmer sig bag tallene fra myndighederne, bekymrer også Karen Stæhr, formand i social- og sundhedssektoren i FOA:
 
“Hvis man ser helt bort fra økonomien, så synes jeg, at det er at svigte de psykisk syge, at de skal så langt ud, at de først kan være sikre på at få hjælp, når de får en dom, når vi kunne have hjulpet dem langt tidligere,” siger hun.
 
Hun mener sammen med SIND og Dansk Psykiatrisk Selskab, at psykiatrien bliver nødt til at få et løft, hvis man vil forebygge den eksplosive udvikling i psykisk syge med en dom til behandling. 
 
“Løsningen er jo, at vi får hurtigt fat i borgere og hurtigt sat dem i behandling. Det kræver, at der er senge og personale nok, så patienterne kan få den fulde recovery og kan komme tilbage og få et liv og en livskvalitet uden at ende i stofmisbrug og kriminalitet,” siger hun.
 
Hos Danske Regioner mener formand Bent Hansen (S) ikke, at der er nogen sammenhæng mellem reduktionen i sengepladser og stigningen i psykisk syge med dom til behandling. 
 
"Den kobling med stigningen i retspsykiatriske patienter og faldet i almenpsykiatriske sengepladser, den køber jeg ikke. Det er der ingen dokumentation for. Måske er der nogen, der vil lave koblingen, men den er ikke min," siger Bent Hansen.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev