Annonce

To rengøringsmedarbejdere hjælper hinanden i tøjet

Uddannelse i rengøring højner kvaliteten


Alle nyansatte rengøringsmedarbejdere på plejehjem
i Københavns Kommune skal uddannes.

Annonce

Fardowso Abdelli (t.v.) og Marianne Weihrauch er uddannet i rengøring. Fardowso gør rent hos en borger, som lider af en kronisk infektion. Det kræver ekspertise at undgå, at smitten breder sig, og det har Fardowso fået på uddannelsen som rengøringsteknikker. Jørgen True

Af Ingrid Pedersen
Journalist

Annonce

Fremtidens rengøringsmedarbejdere på plejehjem i Københavns Kommune skal have gennemført en grunduddannelse i erhvervsrengøring. Det har direktionen i kommunens Sundheds- og Omsorgsforvaltning besluttet.

Det er fællestillidsrepræsentant Pia Nielsen godt tilfreds med, for uddannelse er med til at højne både kvaliteten, respekten for og selvrespekten i rengøringsfaget.

“Rengøring hos borgere med resistente bakterier giver medarbejderne stress, fordi de ikke altid ved, hvilke midler de skal bruge, når der sker et udbrud af smitsomme sygdomme på plejehjemmene,” siger hun. 

Læs også: Uddannet rengøringspersonale mindsker risiko for smitte

6

uger varer den uddannelse, som alle kommende rengøringsmedarbejdere skal gennemføre på TEC, Technical Education Copenhagen.

Resistente bakterier

Kravet om uddannelse er blevet aktuelt, fordi borgerne udskrives hurtigere fra hospitalet og ofte med resistente bakterier. Det kræver skærpede hygiejniske forhold, så de ikke smitter et helt plejehjem – og dets personale.

“Gennem de seneste år er der blevet fokuseret meget på kompetenceløft til sosu’erne, mens rengøringspersonalet er blevet lidt overset,” siger hygiejnesygeplejerske i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen Lone Carlsson.

Hun understreger, at rengøring er et fag, og at medarbejderne derfor skal uddannes til det.

Også tilbud til gamle

Kravet om rengøringsuddannelse gælder kun nyansatte, for kommunen vil ikke skubbe ældre, dygtige medarbejdere uden uddannelse ud.

“Men vi har fået en tilbagemelding fra 15-20 erfarne medarbejdere, der også gerne vil uddannes,” siger chefkonsulent i forvaltningen Ole Saugmann. 

Gør rent på plejehjem

I Københavns Kommune gør rengøringsmedarbejderne rent i boligerne hos plejehjemsbeboerne. I andre kommuner er det plejepersonalets opgave.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev