Annonce

En kvinde er i gang med at give en anden kvinde et gult slag ud over hendes normale tøj

Uddannet rengøringspersonale mindsker risiko for smitte


Fardowso og Marianne er rengøringsuddannede og ved, hvordan de undgår, at bakterier breder sig.

Annonce

Når serviceassistent Marianne Weihrauch (t.h.) og kollegaen Fardowso Abdelli (t.v.) gør rent hos syge, lægger de klude i en særlig plastikpose og vasker dem på 90 grader i en speciel vaskemaskine. Øvrige klude og mopper bliver vasket centralt og ikke blandet med klude fra syge beboere.  Jørgen True

Af Ingrid Pedersen
Journalist

Annonce

Rengøringstekniker Fardowso Abdelli arbejder på Plejehjemmet Slottet i De Gamles By i København. Her gør hun rent hos en beboer, der lider af kronisk clostridium-infektion. Det kræver ekspertise at undgå, at infektionen smitter de andre beboere, og den har Fardowso Abdelli.

Hun har netop gennem­ført uddannelsen som rengøringstekniker, og hun støtter, at alle kommende kolleger som minimum skal have en grunduddannelse i erhvervsrengøring, før de bliver ansat.  

Læs også: Uddannelse i rengøring højner kvaliteten

Ikke et job for amatører

“På uddannelsen lærte jeg virkelig meget, jeg kan bruge,” siger Fardowso Abdelli, der har arbejdet inden for faget i 11 år. Før uddannelsen brugte Fardowso Abdelli blandt andet alt for meget sæbe, fortæller hun.

Uddannelsen har gjort hende bevidst om, at rengøring på plejehjem ikke er et job for amatører, for man skal vide præcist, hvilke midler og metoder man skal bruge. At man altid skal arbejde fra rent til urent og hele tiden skifte til rene klude for at forhindre, at andre beboere og kolleger bliver smittet, når en beboer kommer hjem fra hospitalet med en smitsom infektion.

“Det er vigtigt, at man gør tingene rigtigt, så man ikke bringer smitte videre til andre,” siger Fardowso Abdelli og forklarer, hvordan hun også anvender handsker og overtrækstøj.

Fardowso Abdelli og hendes kollega Marianne Weihrauch mener, at uddannelse er nødvendig, når man arbejder med rengøring. 

Fire smittede på en gang

For nogen tid siden oplevede deres plejehjemsafdeling, at fire af de 38 beboere vendte tilbage fra hospitalet med clostridium-bakterier. Sammen sørgede de to for, at bakterien ikke bredte sig, fordi de vidste, hvilke forholdsregler de skulle tage. Marianne Weihrauch har været i faget i 37½ år og er for nylig blevet uddannet serviceassistent. 

Bag om ordet

Clostridium difficile er en bakterie, som forårsager diarré og tarmbetændelse, der især rammer svækkede ældre og kronisk syge patienter. Andre bakterier, der kan skabe problemer på hospitaler og plejehjem, er MRSA og norovirus.

Kilde: Statens Serum Institut

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev