Annonce

En brandmand står i uniform foran en brandbil med sin hjelm i højre hånd

Erik startede indsamling for kollega


Brandmand Erik Uldall Andersen tog affære, da en kollega stod med en regning på 60.000 kroner efter en retssag.

Annonce

Ingen kollega skal komme i økonomisk uføre på grund af sit arbejde, mener Erik Uldall Andersen. Han har startet en forening, der dækker sagsomkostninger, hvis man kører galt under udrykning. Palle Peter Skov

Af Morten Olsen
Journalist

Annonce

I januar 2014 kørte en brandbil galt under en udrykning i Fredericia. I et kryds kørte brandbilen frem for rødt, sænkede farten, som den skulle – men ramte alligevel en bil, hvor en af passagererne døde. 

Chaufføren af brandbilen blev dømt for uagtsomt manddrab, da han ikke havde sænket farten nok efter rettens vurdering. Han måtte selv
betale sagsomkostningerne. 

Læs også: Brandmænd sparer op til kolleger

 Det er uretfærdigt, for manden passede bare sit arbejde, mener Erik Uldall Andersen, der er kollega til chaufføren og tillidsmand for medarbejderne ved TrekantBrand, Station Fredericia.

“Det var en rigtig ubehagelig situation, og han havde det ikke godt med det. Oven i det skulle han også lige af med 60.000 kroner til sagsomkostninger,” forklarer Erik Uldall Andersen om hændelsen, der også kostede kollegaen en betinget frakendelse af kørekortet i tre år.

Skal stadig køre ordentligt 

Erik Uldall Andersen startede derfor en indsamling for at hjælpe chaufføren. Og han sagde til sig selv, at en kollega ikke skulle havne i en lignende
situation igen. Derfor oprettede han også en forening, som blev lanceret i september sidste år. 

Her kan fastansatte ambulance- og brandfolk i FOA få dækket deres sagsomkostninger, hvis de kører galt under udrykning og bliver dømt i en retssag. 

“Vi vil gerne undgå, at en kollega igen kommer i økonomisk uføre på grund af sit job, for det er sgu lidt træls,” forklarer Erik Uldall Andersen og tilføjer: 

“Vi lukker ikke op for, at man bare kan holde speederen i bund, slet ikke. Det er ikke sådan, det skal forstås. Kører man med hovedet under armen og forvolder en eller anden skade, så er der ingen penge fra den kasse.” 

Erik Uldall Andersen kan godt se, at der følger et særligt ansvar med at køre med
udrykning, men han mener, at de ansatte er i en særlig situation, når de tænder de blå blink, fordi de bliver nødt til at bryde de normale færdselsregler. 

“Det er jo en del af vores job,” konstaterer han.

Sådan fungerer puljen

  • Alle fuldtidsansatte ambulance- og brandfolk indbetaler.
  • Indbetalingen stopper, når beløbet er oppe på 100.000 kr.
  • Fuldtidsansatte ambulance- og brandreddere, der kører galt under en udrykning, kan bede om penge til at dække udgifter til retssagen.

Kilde: Erik Uldall Andersen, initiativtager til puljen.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev