Flere og flere FOA-medlemmer bliver ansat på det private område – nu har cirka 500 af dem fået deres første fællestillidsrepræsentant.
Hun hedder Maria Holtze Kryger og er social- og sundhedsassistent på Christians Have Plejecenter i Solrød, der delvist er drevet af den private koncern Aleris Omsorg.
Siden februar 2017 har hun været fællestillidsrepræsentant for cirka 500 kolleger og seks til syv tillidsrepræsentanter i koncernen.
”Jeg kæmper for, at mine kolleger har de rettigheder, de er berettiget til. Der skal være orden i vores pension, i vores kontrakter, og arbejdsmiljøet skal være godt,” siger den 32-årige fællestillidsrepræsentant.
Læs også: OK17: Nu går forhandlingerne i gang
Man kan, hvad man vil
Maria Holtze Kryger sidder med rundt om bordet, når cirka 3.500 sosu-ansatte i det private inden for de næste to-tre uger får ny overenskomst. Hun glæder sig til at byde ind med sin faglighed som social- og sundhedsassistent under forhandlingerne. Hendes rolle er at være den, der ved, hvordan tingene foregår i praksis.
”
Måske lyder en idé god rent juridisk, men er ikke nødvendigvis god for de ansatte,” siger hun.Maria Holtze Kryger må siges at være i topform til opgaven.
Udover sit fagpolitiske engagement er Maria Holtze Kryger, der er mor til to, nemlig ekstremsports-udøver. I gennemsnit løb hun et maratonløb hver uge sidste år:
”Men i år bliver det nok 'kun' hver tredje uge,” siger hun.
Man behøver dog ikke være maratonløber for at være tillidsrepræsentant eller fællestillidsrepræsentant, understreger hun. Hvis man brænder for noget, kan man godt finde tid til det.
”Det handler om at se muligheder i stedet for begrænsninger og have baglandet i orden. Da jeg blev valgt som tillidsrepræsentant, spurgte jeg, om man måtte have børn med til møderne. Det måtte man gerne – så de kom bare med,” siger Maria Holtze Kryger.
Fra kommunalt til privat
Hun er i fuld sving med at finde ud af, hvad det vil sige at være fællestillidsrepræsentant. Først og fremmest bliver hendes opgave at orientere om de overordnede vilkår på arbejdspladsen og være en ’hjælpende hånd’ for ansatte på nye afdelinger i Aleris Omsorg.
”Hvis man går fra at være kommunalt til privat ansat, er det altid rart med én, der kan fortælle, hvad det vil sige. Og så er jeg med til se på løn- og overenskomstforhold og sørge for, at alle har samme vilkår,” siger fællestillidsrepræsentanten.
Det gode arbejdsmiljø er dog alfa omega, understreger hun.
”Man bruger enormt mange timer på sin arbejdsplads, så det er vigtigt, vi har det godt. Har vi det godt, har beboerne det også.”
Tager de nødvendige konflikter
Som tillidsrepræsentant kan hun bidrage til, at problemerne ikke vokser sig for store. Misforståelser opklares hurtigere, end hvis man skal ned til den lokale FOA-afdeling, siger hun.
Det kræver, at man tør sige sin mening.
”Man skal ikke være konfliktsky, for man bliver nødt til at tage nogle lidt kedelige dialoger en gang imellem, og ens leder kan godt blive lidt irriteret på én. Men
som tillidsrepræsentant kan jeg tillade mig at sige tingene mere direkte, hvor en almindelig medarbejder kan være nervøs for at miste sit arbejde eller blive udstødt af sin leder.”
Fremover kommer Maria Holtze Kryger til at kæmpe nogle endnu større kampe.
”Som fællestillidsrepræsentant kommer jeg til at diskutere med den øverste ledelse. Det er spændende og udfordrende at lande en situation, så man kommer videre sammen bagefter. Det vil være en sejr.”