Annonce

En brun æske hvor der stikker syv 500-kronesedler ud under låget

Sådan får du råd til drømmeboligen


For at få et realkreditlån til køb af hus eller ejerlejlighed, skal man lægge fem procent af boligens pris.

Annonce

Få fem gode råd til køb af hus eller ejerlejlighed. Colourbox

Af Lis Hornø
Journalist

Annonce

Finanstilsynet, der fører kontrol med pengeinstitutterne, har siden november 2015 krævet, at boligkøbere sparer fem procent af købsprisen op, før de kan få et realkreditlån. Vil man for eksempel købe hus for en million, skal man lægge 50.000 kroner kontant.

Formanden for Danske Boligadvokater Jan Schøtt-Petersen siger:

“Som altovervejende udgangspunkt er det godt at købe hus med en vis opsparing. Man får etableret en friværdi, så ejendomskøbet ikke bliver spændt til bristepunktet. Det forebygger, at man kommer ud for finansielle ulykker, hvis tilværelsen går skævt. Efter international målestok er fem procent ikke nogen stor opsparing. Andre lande har højere krav.”

Jan Schøtt Petersen anbefaler at begynde tidligt i livet, som Louise og Mikkel gjorde.

Læs også: Louise fik råd til drømmehuset - sparede 100.000 kroner op

Forældre kan hjælpe børn på vej med en børneopsparing.

“Det at købe bolig er forbundet med afsavn. Bider man tænderne sammen og klarer sig et år på havregrød, venter belønningen. Senere kan man lette speederen og bruge afdragsfrie lån i perioder af hensyn til familielivet. Man behøver jo ikke være gældfri, når man er 46.”

Han anbefaler desuden, at man får lagt et budget, der tager højde for alle forhold, inden man køber ejerbolig. 

5 gode råd, når du skal købe bolig

1. Hyr en uvildig rådgiver
Mægler plejer sælgers interesser, og bankrådgiver plejer bankens. Hyr en specialist, eksempelvis en boligadvokat, til at varetage dine interesser, så du undgår faldgruber og opnår den bedste handel. En advokat fakturerer typisk 1.000-2.000 kroner i timen. Danske Boligadvokaters medlemmer har rådgivningspakker til faste priser.

2. Køb en byggeteknisk gennemgang
Tilstandsrapport og sælgeroplysninger kan have fatale mangler. Få en bygningssagkyndig med ansvarsforsikring til at tjekke ejendommen. Priserne varierer meget.

3. Hent lånetilbud fra flere banker
Tag ikke imod det første, det bedste tilbud, men opsøg flere banker. Husk at forhandle om vilkår og gebyrer.

4. Overvej kurssikring
Kurssikring vil sige at låse kursen på det niveau, den har en bestemt dag, så du nøjagtig ved, hvad du kommer til at sidde for, når lånet senere bliver hjemtaget. Det koster et gebyr, som indregnes i lånet. Prisen for at kurssikre afhænger af lånets størrelse, perioden, der kurssikres, og det enkelte realkreditinstituts gebyrpolitik og aktuelle forventning til renteudviklingen.

5. Shop ejerskifteforsikring
En ejerskifteforsikring kan dække fejl og mangler, som huset havde på overtagelsesdatoen. Der er stor forskel på pris og dækning fra selskab til selskab.

Kilder: Berlingske Business, boligadvokat.dk, bolius.dk, danskebank.dk, penge.dk, danske-bygningssagkyndige.dk, Autoriseret ejendomsformidler, Philip Deleuran, Advokatfirmaet Deleuran

Nogle slipper for opsparing

Reglen om at spare fem procent op kan fraviges. Banken kan vælge at give lån, når den skønner, at kunden hurtigt kan oparbejde en friværdi på de fem procent. F.eks. hvis køber på grund af uddannelse ikke har kunnet spare op og har et ekstra stort månedligt rådighedsbeløb.

Kilde: Formand for Danske Boligadvokater Jan Schøtt-Petersen

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev