Annonce

En voksen mand iført blå Nike bluse står ved siden af en rutsjebane, hvor der er fire børn der leger.

Tema: Legeaftaler

Børn vokser af venskaber


Gevinsten er enorm, når personalet støtter forældre og børn i at lave legeaftaler. 

Annonce

Legeaftaler er et godt redskab til at styrke de sociale bånd, ikke mindst for de børn, som måske har lidt svært ved selv at få venner, fortæller pædagogmedhjælper Kurt Nielsen. Jørgen True

Af Signe Westergaard-Jensen
Journalist

Annonce

“Kom nu, følg efter mig!” Fire piger har indtaget klatrestativet. Det er ikke kun på børnehavens legeplads, de leger sammen. Pigerne har også haft legeaftaler hjemme. I børnehaven Samuelsgaarden på Nørrebro i København gør personalet meget ud af, at børn, der har lyst, skal have mulighed for at lege sammen også uden for børnehaven.

“Legeaftaler betyder så meget for børnene. De lærer noget om venskaber, og om hvordan andre bor. Dagen efter fortæller de alt, hvad de har lavet, og hvad de har fået at spise,” siger pædagogmedhjælper i Samuelsgaarden Kurt Nielsen.

Læs også: Forsker: Bland jer i børns legeaftaler

På et forældremøde for et par år siden gik det op for personalet, at en del forældre var i tvivl om, hvordan de skulle gå i gang med legeaftaler. Det besluttede de sig for at gøre noget ved.

“Nogle forældre syntes, det var svært at ringe til fremmede og spørge, om deres barn ville med hjem og lege. Andre var i tvivl om, hvad der blev forventet eller havde svært ved at overskue at få besøg hjemme i lejligheden,” siger konstitueret leder Louise Lisner. 

Legeaftaler handler om børns trivsel, så vi har nærmest pligt til at blande os.

Louise Lisner, konstitueret leder, børnehaven Samuelsgaarden

Åben legeplads i weekenden

Personalet har lavet informationsmateriale om legeaftaler, som de deler ud til forældrene. De har en telefonliste til legeaftaler, som forældre kan skrive sig på. De har også holdt åben legeplads i weekenden, så forældrene havde et nemt sted at mødes til legeaftaler. 

“Det skal ikke være mangel på et sted at mødes, der afskrækker forældre fra at ringe og lave en legeaftale. Derfor holdt vi åben legeplads nogle weekender,” siger Louise Lisner.

Der var dog ikke mange, der tog imod tilbuddet om at mødes på institutionens legeplads, så de stoppede med det igen. 


“Men vi overvejer at starte det op igen. Det kræver nok flere gange og mere information, end vi kastede i det sidst, for at det bliver en succes. Vi vil også involvere forældrebestyrelsen næste gang, så det ikke er mig, der skal bruge søndagene på legepladsen,” siger Louise Lisner. 

Læs også: 7 veje til gode legeaftaler

Aftaler giver venner
Har et barn brug for lidt hjælp med de sociale relationer, bruger Kurt Nielsen og hans kolleger gerne legeaftaler til at støtte op om den indsats, de gør i institutionen. 

“Hvis et barn går meget for sig selv, og vi kan se, at der er en smule god kemi mellem barnet og et andet barn, kan vi opfordre forældrene til, at de laver en legeaftale,” siger Kurt Nielsen. 

Effekten af at lave en legeaftale ser personalet ofte allerede, når aftalen bliver lavet. 

“Børnene taler om, at de skal lege, de glæder sig sammen, og de leger mere sammen i tiden op til aftalen,” siger Kurt Nielsen. 

Han har aldrig oplevet, at forældre har taget det ilde op, når han har skubbet på for, at de skulle lave en legeaftale. 

“Jeg har kun oplevet glæde og taknemmelighed over, at jeg har støttet op om det. Vi gør det jo, fordi vi vil det bedste for børnene. Det vil forældrene også,” siger Kurt Nielsen. 

Børnehaven Samuelsgaarden

Børnehaven ligger på Nørrebro i København. Den er delt op i tre stuer med 21 børn på hver. I huset er der også en vuggestue. Der er børn fra 23 nationaliteter i Samuelsgaarden. Institutionen har en klar målsætning om at støtte op om børnenes legeaftaler og venskaber.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev