Annonce

Brandstation i Aarhus

Brandmænd advarer: Danmark er ikke rustet til terrorangreb


Hvis Danmark blev ramt af et terrorangreb i morgen, ville beredskabet ikke kunne håndtere det, advarer brandmændene fra landets to største byer.

Annonce

I landets to største byer advarer brandmænd om, at Danmark ikke er rustet til terrorangreb. Foto: Niels Åge Skovbo

Af Morten Olsen
Journalist

Annonce

For få brandmænd, for dårligt udstyr og manglende øvelse betyder, at brandfolk i landets to største byer frygter for konsekvenserne, hvis Danmark bliver ramt af terror.

“Jeg har svært ved at se, at vi kan håndtere et større terrorangreb, som vi har set det i for eksempel Paris og Bruxelles. Så meget mandskab har vi ikke til rådighed, og de er heller ikke uddannet til det,” siger fællestillidsmand for brandmændene i København Thomas Brücker.

Læs også: Brandmand efterlyser terrorøvelser

 

Sker et angreb bare en lille smule fra hovedstaden, vil beredskabet være seriøst udfordret.

Thomas Brücker, fællestillidsmand for brandmændene i København
Fællestillidsmand for brandmændene i Aarhus Søren Nitschke deler hans bekymringer. Danmark er et af de lande i Europa, der bruger færrest penge på beredskabet per indbygger, og ifølge Søren Nitschke burde politikerne skrue de kommunale besparelser i Beredskabsreformen tilbage, ligesom man har gjort i det statslige beredskab.

“Det ville give kommunerne mere frihed og flere penge, så de kunne undgå at skære så meget. Man må erkende, at vi har den her risiko, og det koster altså penge at have folk siddende parat,” siger Søren Nitschke.
20

beredskabskredse er der i Danmark fra og med 2016. I forbindelse med den nye beredskabsreform blev de 87 gamle kredse nemlig lagt sammen.

Kilde: Beredskabsstyrelsen

Minister undersøger området

Formanden for FOAs Teknik- og Servicesektor, Reiner Burgwald, har tidligere advaret om, at der er brug for flere folk og bedre materiel og uddannelse.


Forsvarsminister Peter Christensen (V) vil ikke love flere ressourcer, men undersøger området:


“Regeringen har taget initiativ til, at der udarbejdes en rapport om erfaringerne med den nye struktur i redningsberedskabet for at se nærmere på, om der er behov for justeringer,” svarer han i en skriftlig kommentar til Fagbladet FOA.

Brandvæsnet skal spare 175 mio. kr.

  • Beredskabsreformen trådte i kraft i januar 2016 og medfører bl.a., at kommunerne skal spare 175 mio. kr. på redningsberedskabet
  • Der var også lagt op til at spare penge på det statslige beredskab, men disse besparelser er droppet
  • Danmark er i et af de lande i Europa, der bruger færrest penge pr. indbygger på brandvæsnet

Kilder: Beredskabsstyrelsen, Forsvarsministeriet og fagbladetfoa.dk

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev