Annonce

Sosu assistent hjælper borger med at tage sko på

Regeringen vil hæve pensionsalderen


Regeringen vil forhøje pensionsalderen med et halvt år fra 2025. En stor og uretfærdig belastning for FOAs medlemmer, lyder kritikken. 

Annonce

Mange af FOA-medlemmernes arbejde slider hårdt på kroppen. De vil derfor have svært ved at være på arbejdsmarkedet så længe, som regeringen ønsker, lyder kritikken. Mikkel Østergaard

Af Andreas Hemme
Journalist

Annonce

Står det til regeringen, skal vi alle til at arbejde længere. Det fremgår af den 2025-plan, som statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) fremlagde tirsdag. 
 
Helt konkret vil regeringen hæve pensionsalderen med et halvt år fra 2025, så den bliver til 67 ½ år i stedet for 67 år, og fra år 2030 sætte den op til 68 ½ år i stedet for 68 år. Det er folk, der er født i 1958 og frem, der vil blive ramt af den forhøjede pensionsalder.
 
FOA retter i en pressemeddelelse skarp kritik mod hovedelementerne i regeringens helhedsplan, ikke mindst planerne om at hæve pensionsalderen: 
 
”FOAs medlemmer får igen at vide, de skal arbejde længere, og pensionsalderen skal udskydes. Det er i forvejen de kortuddannede og ufaglærte, der lever kortest, og har de klart færreste gode leveår tilbage, når de går på pension. Nu er udsigten, at de skal have et forringet otium. Det er ganske enkelt uretfærdigt,” siger FOAs formand, Dennis Kristensen. 
 
Grundlaget for, at regeringen vil hæve pensionsalderen allerede fra 2025, er, at gennemsnitslevetiden for danskerne er steget et halvt år mere, end det var forventet. Men der er store grupper i samfundet, der ikke bliver taget højde for med den nye plan, siger arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet Henning Jørgensen:
 
”Akademikere kan måske nok holde til at skulle arbejde et halvt år mere. Men der er store grupper på arbejdsmarkedet, der får så meget slid på både kroppen og psyken af deres arbejde, at det simpelthen ikke kan lade sig gøre for dem at arbejde længere.” 
 
Han mener ikke, at argumentet om, at gennemsnitslevetiden stiger, kan bruges til at hæve pensionsalderen for alle danskere over en bred kam, eller at der nødvendigvis vil være en økonomisk gevinst i det: 
 
”Folk med hårdt fysisk arbejde får jo ødelagt liv og lemmer af det her. Der har sundhedsvæsnet en forpligtelse til at hjælpe, og det kan blive dyrere på længere sigt. Det vil være mere fornuftigt, hvis der ikke er en fælles pensionsalder, men at den bliver differenceret for forskellige grupper på arbejdsmarkedet."
 

FOAs medlemmer betaler høj pris

Den nye 2025-plan vil skærpe problemer i samfundet, som allerede er til stede. Det mener journalist og forfatter Lars Olsen, som blandt andet står bag bøgerne 'Kampen om Seniorårene' og 'Eliternes Triumf'.
 
Han påpeger, at mange akademikere kommer senere på arbejdsmarkedet end de lavtuddannede, og at der samtidig er en tredjedel af dem, som i forvejen er på arbejdsmarkedet, til de er over 68. Han mener derfor ikke, at de højtuddannede vil mærke ulemper ved den nye pensionsalder.
 
”Mange akademikere vil ikke blive berørt af den nye pensionsalder. Samtidig er der en stor gruppe, der kommer i klemme her, blandt andet mange af FOAs medlemmer. Der bliver en markant skævvridning af, hvem der kommer til at mærke fordele og ulemper ved det her.”
 

Tema: De hårde seniorår 

Mange FOA-medlemmer holder ikke til pensionsalderen

- Antallet af tildelte førtidspensioner er generelt halveret de senere år, men er kun faldet en tredjedel i FOA-medlemmernes pensionsselskab PenSam. FOA-medlemmernes andel af alle tildelinger er dermed fordoblet fra 5 procent til 10 procent. 
- 41 procent af FOAs medlemmer var i 2012 på efterløn som 61-årige. Blandt de 64-årige var tallet 73 procent.
-44 procent af de ansatte i ældreplejen forventer ikke, at de kan arbejde frem til pensionsalderen. Det samme gør sig gældende for 40 procent af de ansatte i daginstitutioner og SFO. 
Kilder: PenSam, AE-notat (2014), FOA-medlemsundersøgelse (april 2015).

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev