Annonce

Gangsti ned til bostedet Lindegården i Roskilde.

Tema: Vold i psykiatrien

Regeringen vil indføre ny type bosteder


En ny type bosteder i psykiatrien skal forhindre, at der sker flere drab i psykiatrien. Forslaget kommer fra regeringen, som vil sætte et trecifret millionbeløb af til psykiatrien.

Annonce

Fem måneder efter drabet på en 57-årig social- og sundhedsassistent på Lindegården i Roskilde er regeringen klar med forslag til forbedringer af psykiatrien. Jørgen True

Af Signe Højgaard
Journalist

Annonce

Regeringens forslag om en ny type bosteder, som skal fungere som mellemstation mellem de nuværende socialpsykiatriske bosteder og hospitalerne, har fået blandede modtagelser. 

Fem måneder efter drabet på en social- og sundhedsassistent på Lindegården i Roskilde har regeringen præsenteret et forslag om at indføre den nye type af bosteder for psykisk syge, og regeringen er parat til at bruge et trecifret millionbeløb på at forbedre sikkerheden på bostederne. Det rapporterer flere medier, deriblandt Politiken.
 
 
Den nye type institution skal sikre, at psykisk syge får tilstrækkelig behandling af både deres sygdom, og at de også bliver behandlet for deres misbrug, hvis de som drabsmanden på Lindegården er påvirket af stoffer. 

Tvang er ikke besluttet

Regeringen har dog endnu ikke taget stilling til, om der må bruges tvang på de nye typer bosteder.
 
Knud Kristensen, formand for landsforeningen Sind, siger til Politiken, at det er "afgørende", at der nu ikke blot bliver brugt mere tvang mod borgerne. Han er dog glad for, at der kommer et trecifret millionbeløb til psykiatrien. Men samtidig tvivler han på, at den ny type institution vil gøre en forskel.
 
"Så snart de er fyldt op, vil der lynhurtigt komme 150-200 nye dårlige og misbrugende beboere på de bosteder, vi kender. Det er et miljø med vold og stoffer, hvor pusherne styrer hverdagen. Det skal der gøres noget ved. Ellers bliver det aldrig anderledes," siger han til Politiken.
 
Torsten Bjørn Jacobsen er formand for Dansk Psykiatrisk Selskab og taler på vegne af landets psykiatere. Han mener, at det er problematisk, hvis der skal bruges tvang på de ny institutioner, når målet er at bruge mindre tvang. Han er også bekymret over udsigten til endnu en behandlingssektor, når erfaringen viser, at det netop er, når patienten går fra en sektor til en anden, at problemerne opstår.
 
"Jeg forstår ikke, hvordan svaret på vold, misbrug og utilstrækkelig behandling på bostederne er at etablere endnu en behandlingssektor," siger han til Politiken.

I FOA glæder forbundsformanden sig over, at regeringen har inviteret til forhandlinger for at fjerne voldstruslen mod de ansatte i psykiatrien. FOA har igennem længere tid kæmpet for, at forbedret forholdene på landets bosteder, hvor der er sket fem drab på fire år. 
 
"Jeg glæder mig over, at der er blevet lyttet til de faglige organisationer. Ideen om en ny type institution kan sagtens være en del af løsningen. Det er dog vigtigt, at der også kommer flere hænder på landets nuværende bosteder og senge i psykiatrien, så vi i undgår at psykisk syge mennesker udskrives før tid,” siger Dennis Kristensen i en pressemeddelelse

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev