Annonce

Politibil med blå blink rykker ud.

Tema: Vold i psykiatrien

Politiet kom ikke da personalet blev truet på livet


På trods af at fem ansatte er blevet dolket ihjel på bosteder, rykker politiet ikke altid ud, når de ansatte ringer efter hjælp. 

Annonce

Politinotater afslører, at politiet ikke altid rykker ud til bosteder, når ansatte på bosteder ringer efter hjælp. Foto: Johnny Frederiksen

Af Anders Ejbye-Ernst
Journalist

Annonce

Den 5. april 2015 ringede personalet på Lindegården til Midt- og Vestsjællands Politi, da en beboer havde truet dem på livet. I et notat fra politiet, kan man læse, at gerningsmanden ifølge de ansatte havde fremsat følgende trusler: "Jeg slår dig kraftedeme ihjel" og "Jeg banker dig".

Den ansatte ville gerne have, at politiet rykkede ud og fjernede beboeren fra bostedet, men trods truslen på livet kom Politiet ikke. 

“Ingen biler til rådighed pga. dobbelte færdselsuheld og ingen akut fare for ANM plus, at man må antage, at gerningsmanden har psykiske problemer, hvorefter han ikke skulle flyttes væk derfra,” skrev Midt- og Vestsjællands Politi i et notat, som begrundelse for den manglende udrykning.

Læs også: Betjente og reddere bliver overfaldet og truet på bosteder

Det sker ofte

Fagbladet FOA har gennemgået politiets udrykninger i tiden op til og efter de i alt fem drab på de fire bosteder Blåkærgård, Ringbo, Saxenhøj og Lindegården i perioden 2012 til 2016. 

De viser, at politiet i flere tilfælde ikke rykker ud til bostederne, når de ansatte ringer. Billedet af, at politiet ikke altid kommer, når de kalder, genkendes af Mia Kristina Hansen, der arbejder på Lindegården.

“Det er noget, som vi ind imellem oplever. Jeg oplevede det, da en beboer kastede med glas efter personalet og truede en beboer. Jeg ringede til politiet og fik at vide, at de havde meget travlt og ikke kunne komme” 

“Jeg sagde så, at beboerne tidligere havde slået en ihjel. Så fik jeg at vide ‘det er vel derfor han er hos jer’. Jeg ved at andre kollegaer har oplevet noget lignende,” siger Mia Kristina Nielsen.

Hun understreger, at de på Lindegården har fået et godt samarbejde med det lokale politi, og de efter drabet på 57-årige Vivi Nielsen ikke har oplevet, at politiet er udeblevet, når de har ringet. 

Læs også: Skydevåben, økser og knive flyder på bosteder efter drab

Drab er ingen garanti

Imidlertid er et drab på ansatte ikke en garanti for, at politiet efterfølgende kommer. 
På Ringbo slog personalet alarm, da de en person den 26. september 2014 havde været ‘inde på stedet og formentligt afleveret stoffer med henblik på salg’ men Københavns Vestegns Politi kom ikke. I et politinotat begrundes den manglende udrykning med, at ‘vi ikke havde ressourcer til ransagning af 2-3 værelser på nuværende tidspunkt’.

Hos Københavns Vestegns Politi erkender man, at de ikke altid kan komme bostederne til undsætning.

“Politiet er jo nødt til at prioritere. Liv og førlighed kommer først, og så kommer tingene ellers dernedad. Det er selvfølgelig ikke tilfredsstillende, at vi ikke er nok politifolk, til at kunne rykke ud til alting, men det er vi altså bare ikke,” siger politiinspektør Mogens Lauridsen. 

Han oplyser, at den københavnske politikreds de sidste år har fået markant flere opgaver med psykisk syge. 

“Opgaver med psykisk syge fylder mere og mere i vores dagligdag. Jo flere af de her opgaver, vi får, jo mere går det ud over andre ting, som vi ikke kan sende politifolk til,” siger Mogens Lauridsen.

Minister: Ser frem til nye forslag

Samme melding lyder fra Midt- og Vestsjællands Politi:

“Der er ingen tvivl om, at arbejdet med psykisk syge er vokset. Det behøver jeg bare at åbne døgnrapporten for at se. Vi prioriterer generelt opgaver med psykisk syge højt, for det er jo’ mennesker, vi har med at gøre. Omvendt kan vi heller ikke give en garanti for, at vi altid er i stand til at rykke ud til enhver opgave af denne karakter. Som i alle andre offentlige virksomheder sker der løbende en prioritering,” siger Michael Flemming Rasmussen, politiinspektør hos Midt og Vestsjællands Politi.

Justitsminister Søren Pind (V) vil ikke give interview i sagen, men gennem sin pressefolk sender han følgende kommentar:

”Vold og utryghed for de ansatte på botilbud er et alvorligt problem, og derfor har regeringen også før sommerferien sat et arbejde i gang for at se på, hvordan indsatsen kan styrkes. Det gælder også i forhold til samarbejdet med politiet. Jeg ser frem til at se forslag til tiltag, når de bliver fremlagt ved udgangen af august.”

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev