Annonce

Våben, vold og trusler er stadig dagligdag på de fire bosteder, hvor fem ansatte siden 2012 er blevet dræbt.

Tema: Vold i psykiatrien

Skydevåben, økser og knive flyder på bosteder efter drab


Dokumenter fra politi, psykiatri og kommune afslører, at skydevåben, knive og dødstrusler stadig er hverdag på de fire bosteder, hvor fem ansatte siden 2012 har mistet livet.

Annonce

Efter drabet på Lindegården på den 57-årige social- og sundhedsassistent, fortsatte vold og trusler med at hagle ned over de ansatte. Jørgen True

Af Anders Ejbye-Ernst
Journalist

Annonce

To pistoler, to geværer, ulovligt fyrværkeri, flere sværd og økser samt hobevis af knive.
 
Det er blot nogle af de våben som, Fagbladet FOA har fundet i en gennemgang af tusindvis af politi udrykninger til de socialpsykiatriske bosteder, Blåkærgård, Saxenhøj, Lindegården og Ringbo, hvor  sammenlagt fem ansatte er blevet dræbt af beboere siden 2012. 
 
Hos Københavns Vestegns Politi, som har ansvaret for kørslerne til Ringbo, tager man de mange våbenfund meget alvorligt.
 
"Der er en øget risiko, når psykisk syge har våben, fordi de er mere uforudsigelige. Derfor tager vi også våben på bostederne meget alvorligt," siger Mogens Lauridsen, politiinspektør hos Københavns Vestegns Politi.
 

Flere anmeldelser om våben

Noget tyder på, at problemet med voldelige psykisk syge er i eksplosiv stigning. Således havde Københavns Vestegns Politi 102 anmeldelser fra Ringbo i 2007. I 2015, hvor Ringbo skiftede navn til Granvej, havde bostedet 208 anmeldelser. 
 
"Det er helt tydeligt, at vi har fået mere travlt med de her opgaver de seneste år," siger Mogens Lauridsen. 

Skydevåben og krysantemumbombe

De fleste og mest alvorlige våbenfund på de fire bosteder er konfiskeret i perioden op til eller efter de fem drab, altså fra 2012 til 2016.
 
På Saxenhøj kontaktede en ansat fx Sydsjællands- og Lolland-Falsters Politi den 7. april 2016. Den ansatte havde ‘fundet en krysantemumbombe og et kanonslag, som ANM (anmelder, red.) efterfølgende har inddraget’. På samme bosted ønskede en ansat den 3. marts 2016 at ‘aflevere diverse ulovlige knive og andet slagvåben, som gennem længere tid var samlet ind af personalet’.
 
Den 26. juni 2013 blev en beboer syg på Lindegården. Personalet forsøgte at hjælpe den syge og bemærkede i den forbindelse ‘en pistol, der lå i en åben taske i PER's (person, red.) lejlighed’, står der i et politinotat fra Midt- og Vestsjællands Politi. Der er siden 2013 fundet skydevåben på både Lindegården og Ringbo. 
 

Vold og dødstrusler

Ud over den konstante tilstedeværelse af våben forekommer der hyppigt vold og dødstrusler mod de ansatte. Alene på de første to måneder efter drabet på Vivi Nielsen på Lindegården den 25. marts 2016, var der 18 episoder om vold og trusler mod de ansatte.

En af truslerne kan man læse om i et journalnotat fra Midt- og Vestsjællands Politi få dage efter drabet. 
 
Her opsøger en beboer to ansatte i medicinrummet. Først sparker han hårdt på døren til medicinrummet. Så råber han: ‘Jeg skyder dig din invalide spasser’ til en af de ansatte og vender blikket mod kollegaen:  
 
"Jeg skyder dig også. Jeg fryder mig over det, der skete med Vivi i fredags."
 
Politiet blev herefter tilkaldt til Lindegården. Da betjentene går fra stedet med den truende beboer, kigger han på en af de ansatte og udbryder:
 
"Jeg skyder dig mellem øjnene, jeg har dit billede på min nethinde".

Minister: Ingen kommentarer

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra socialminister Karen Ellemann (V). I en mail til Fagbladet FOA skriver ministerens pressefolk: 
 
"Vi må desværre meddele, at social- og indenrigsministeren ikke giver interview på nuværende tidspunkt, men hun meddeler, at en arbejdsgruppe er ved at se på forholdene på bosteder."

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev