Annonce

Kvinde halvt ligger, halvt sidder i en særlig stol, mens en anden kvinde rejser den første mere og mere op vha. stolen.

Her kan du se den hotteste velfærdsteknologi


Både personale og borgere prøver ny teknologi af i en ny testlejlighed.

Annonce

Sosu-assistent Mette Rohrberg Andersen afprøver en løftestol i en testlejlighed med velfærdsteknologi, der netop er åbnet.        Jørgen True

Af Josefine Boutrup
Journalist

Annonce

De intelligente lamper justerer selv lyset alt efter vejret udenfor. Løftestolen kan rejse borgerne op, hvis de er faldet, uden at skade sundhedspersonalets ryg. Og det selvrensende toilet gør kål på selv de værste bakterier.

Disse ting og mange flere kan findes i en ny testlejlighed på Rehabiliterings- og Aktivitetscenter Indre by/Østerbro. Her arbejder medarbejdere, forskere og ældre med at teste ny velfærdsteknologi, der skal gøre hverdagen lettere for både ansatte og borgere.

”Markedet for velfærdsteknologi er eksploderet de seneste år. Med lejligheden kan vi teste de nye ting og se, hvad der virker i praksis, og derefter kan vi afgøre, om det skal videre ud på for eksempel plejehjem og i hjemmeplejen,” siger social- og sundhedsassistent på centret Mette Rohrberg Andersen til Fagbladet FOA.

Gør hverdagen nemmere

En af de nye ting, der bliver testet i lejligheden er en løftestol. Det er et simpelt redskab, der kan få borgerne op og sidde, hvis de er faldet. Mette Rohrberg Andersen har testet den sammen med flere kollegaer.
”Der er rigtig mange ansatte i sundhedsvæsnet, der får rygproblemer, fordi de rejser de ældre i en forkert position. Det kan en løftestol blandt andet afhjælpe. Vi skal holde i mange år, og det er vigtigt, at der kommer noget nyt teknologi ind, der kan hjælpe os i vores arbejde,” siger hun.
Alle ansatte på Rehabiliterings- og Aktivitetscenteret er løbende med til at teste ny teknologi sammen med flere af borgerne. Der er dog ikke nogen, der skal bo fast i lejligheden.


Ikke bange for ny teknologi

Mette Rohrberg Andersen er selv begejstret for de mange fordele ved velfærdsteknologien, mens hun har været ude for, at andre har frygtet, at det ville overtage deres arbejdsopgaver.

”Vi får kun mere og mere travlt i vores fag. Jeg tror på, at teknologien kan gøre vores hverdag nemmere, men jeg er ikke bange for, at det overtager vores hverdag. Teknologien vil aldrig kunne erstatte et ægte menneske, der kan berolige og drage omsorg for borgerne,” siger Mette Rohrberg Andersen.

Testlejligheden, der åbnede for nylig, vil løbende modtage nye produkter, der skal testes.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev