Annonce

Dagplejere frygter fyring mest af alle


Frygten for arbejdsløshed er størst blandt dagplejere, viser liste. Af andre FOA-grupper ligger også rengøringsassistenter, pædagogmedhjælpere og sosu’ere højt.

Annonce

Af Rasmus Handberg
Journalist

Annonce

Fyresedlen lurer om hjørnet, frygter flere dagplejere.

I hvert fald er dagplejerne den faggruppe, som er mest bekymret for arbejdsløshed sammenlignet med alle andre faggrupper i Danmark. Det viser Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljøs seneste gennemgang af arbejdsmiljøet i Danmark.

Den store bekymring undrer ikke tillidsrepræsentant for dagplejerne i Hillerød, Susanne Madsen.

”Mange dagplejere er blevet fyret alene indenfor de sidste par år, og det vækker stor bekymring for de resterende dagplejere,” siger hun.

Den største udfordring er ifølge tillidsrepræsentanten, at kommunerne ikke længere har råd til at have en dagplejer ansat, som ikke har fire børn.

Antallet styrtdykker

”Vi kæmper mod lave børnetal på landsplan. Det er billigere at fyre en dagplejer end at lukke institutioner. Derfor kommer utrygheden især til udtryk, når et barn stopper for at fortsætte i børnehave, hvis der ikke er noget barn på venteliste til dagplejen,” forklarer Susanne Madsen.

På bare fem år er antallet af kommunale dagplejere faldet fra 17.811 i 2010 til 11.100 i 2015, viser tal fra kommunernes og regionernes løndatakontor. Susanne Madsen frygter, at den negative udvikling fortsætter. Derfor skal dagplejerne profilere sig på de områder, hvor dagplejen kan noget særligt, mener hun:

”Dagplejen er et højkvalitets-tilbud for børn mellem 0-3 år. Dagplejerne har indrettet deres hjem efter børnenes præmisser, og der gives muligheder for udfoldelser, oplevelser og læring tilpasset den børnegruppe, dagplejerne nu har.”

Ikke kun dagplejere

Af FOAs faggrupper er det ikke kun dagplejerne, som placerer sig højt på listen over bekymring for arbejdsløshed.

På 6.-pladsen er rengøringsassistenter, som nummer otte kommer pædagogmedhjælperne, mens social- og sundhedsmedarbejdere ligger placeret som nummer 11.

Til gengæld er læger og politi- og fængselsbetjente de to faggrupper, som – ifølge listen – føler sig mest sikre på at beholde jobbet.

OBS: Artiklen er gammel, og der er dermed ikke længere link til listen. Det beklager vi.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev