Annonce

mand med blå bukser og sort fodbold t-shirt kører på gaden på en scooter

Søren mistede sygedagpengene, da han krydsede kommunegrænsen


Søren Hedegaard havde ret til sygedagpenge, inden han flyttede kommune. Sagen er principiel og udstiller en kommunal forskelsbehandling, mener professor.

Annonce

Søren Hedegaard burede sig mere og mere inde, da han boede i Thisted. Han ville tættere på familie og venner, men det fik konsekvenser. Flemming Jeppesen

Af Klaus Lange
Journalist

Annonce

Siden Søren Hedegaard i juni flyttede til Struer fra Thisted, har han spekuleret på, om han og konen skulle være blevet boende. De to kommuner havde nemlig vidt forskellige syn på, om han var berettiget til sygedagpenge. 

”Det er sindssygt at man kan miste 40.000 kroner om året, fordi man flytter 20 kilometer sydpå! Jeg føler mig virkelig uretfærdigt behandlet,” siger Søren Hedegaard. 

Sagen viser, at kommunegrænsen kan have stor betydning, hvis du en dag bliver syg. Ifølge professor i socialret Kirsten Ketcher fra Københavns Universitet sætter den spørgsmålstegn ved borgernes rettigheds-sikring.

”Spørgsmålet er meget principielt. Hvorfor kan han ikke beholde den rettighed ved flytning? Er det overhovedet lovligt at tage folks rettigheder fra dem? Man bedømmer det jo efter samme lov. Og man kan fx ikke forestille sig at tage folks ret til pension fra dem, hvis de bytter kommune,” siger Kirsten Ketcher.

I nord og syd

I Thisted Kommune mente de, at Søren Hedegaard havde ret til at få forlænget sine sygedagpenge i 69 uger, da de første 22 uger var gået. Men da Søren Hedegaard flyttede et enkelt stop sydpå, fik han sig en overraskelse.

På den anden side af kommunegrænsen vurderede Struer Kommune, at Søren Hedegaards helbredstilstand ikke kunne afklares inden for 69 uger. Få dage efter at han blev struerbo, blev han derfor frataget retten til sygedagpenge.

Beslutningen betød i første omgang, at Søren Hedegaard fik i et såkaldt jobafklaringsforløb. I stedet for sygedagpenge på 17.918 kroner om måneden ville han fremover modtage 14.416 kroner om måneden før skat.

Ifølge professor Kirsten Ketcher vidner sagen om, at nogle kommuner fortolker sygedagpengeloven meget stramt. Hun frygter, at der er kommuner, der af økonomiske årsager benytter jobafklaringsforløb, fordi de er billigere.

Struer afviser

Arbejdsmarkedschef i Struer Kommune, Alice Brink, afviser, at kommunen skulle have en særlig restriktiv praksis med hensyn til sygedagpenge. Hun siger samtidig, at ydelsens størrelse ikke har betydning for afgørelsen i borgernes sag.

”Vi lægger ikke til grund for vores sagsbehandling, at ydelserne er forskellige. Men vi lægger rigtig meget vægt på, at vi kommer ind med en tidlig indsats i forhold til at bringe borgeren tilbage til arbejdsmarkedet, hvilket også er hensigten med sygedagpengereformen.”

”Omkring jobafklaringsforløb er vi kommet godt fra start. Vi sætter tidligt ind med det formål at få borgerne tilbage til arbejdsmarkedet hurtigst muligt og dermed få dem gjort selvforsørgende,” siger Alice Brink.

Efter at Fagbladet FOA gik ind i sagen, har Søren Hedegaard fået medhold i sin klage over afgørelsen. Kommunen skriver til ham, at der er sket en procedurefejl i den oprindelige afgørelse. Derfor bliver der nu indhentet opdaterede lægelige oplysninger og truffet en ny beslutning.

Søren Hedegaard har midlertidig fået ret til sygedagpenge, mens kommunen revurderer hans sag. Struer Kommune understreger, at udfaldet kan blive det samme som tidligere.

Læs også: Søren: "Jeg føler mig virkelig uretfærdigt behandlet"

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev