Annonce

Selvom der er sket en række meget alvorlige overgreb på autistiske børn og voksne på bosteder under Habitus-koncernen, så har flere kommuner alligevel undladt at føre årligt tilsyn med de udsatte borgere, de har anbragt på koncernens bosteder.

Tema: Profit på velfærd

Politiet efterforsker tragisk dødsfald: Habitus-bosted beskyldes for alvorligt omsorgssvigt


Ingen på bostedet kan svare på, hvordan en 30-årig borger fik dødbringende ætsningsskader på 12,5 procent af kropshuden. Nu er stedet politianmeldt.

Annonce

Det er ikke første gang, den private bostedskoncern Habitus er i medierne. Fagbladet FOA kunne tilbage i 2018 afsløre svigt af borgere, samt en økonomi, hvor bostedet købte ydelser af sig selv for millioner. Jørgen True

Af Malin Schmidt
Journalist

Annonce

Godt en måned efter, at 30-årige Nanna Kirstine Dahl blev fundet på sit bosted smurt ind i egen afføring og med voldsomme ætsningsskader på kroppen, er hun gået bort på Rigshospitalet.

Det skriver
TV 2 Kosmopol om den 30-årige kvinde, der havde Downs Syndrom, infantil autisme og ikke selv kunne svare på, hvordan hun havde fået de dødbringende skader, da hun ikke havde noget sprog.

Læs også: Ansat på bosted havde sex og tog nøgenbilleder af handicappet kvinde

Men heller ingen andre kan forklare, hvad der skete på HabitusHuset Ny Mårumvej i Græsted, hvor hun boede. På trods af at bostedet, ifølge TV 2 Kosmopol, har én pædagog pr. borger om dagen og vågen nattevagt, er der ingen svar.

Hverken ledelsen på bostedet eller Habitus-direktør Martin Godske har ønsket at stille op til interview, selv efter gentagne forsøg fra TV 2 Kosmopol.

Må ikke ske

Bostedet er nu blevet politianmeldt, både af Nanna Kirstine Dahls forældre, en medarbejder fra Rigshospitalet og Hvidovre Kommune, som betalte for Nanna Kirstine Dahls ophold på det private bosted. Bostedet efterforskes nu af Nordsjællands Politi, lige som Socialtilsyn Hovedstaden har indkaldt til møde med bostedets ledelse. Fra socialtilsynet lyder det, at ’det i forvejen var et bosted, vi fulgte tæt …’.

Læs også: Handicappet pige lagde sig på togskinner efter flere overgreb på bosted

Nanna Kirstine Dahl blev flere gange lagt i kunstig koma under indlæggelsen på Rigshospitalet, hvor hun blev behandlet for ætsningsskaderne og følgeskaderne akut nyresvigt, lungebetændelse og blodforgiftning, som hun til sidst døde af.

At der er tale om omsorgssvigt, er flere af de forskere, som TV 2 Kosmopol har talt med, enige om.

Læs også: Bostedskæde kritiseres for at låse handicappede inde

”Det er jo et uheld, som ikke må ske. Der er tale om omsorgssvigt. Og jeg synes, at det er stedet, der har begået det svigt. Det er rammerne og rutinen i huset, der gør, at det her er sket,” siger Ida Marie Mundt, der er lektor i specialpædagogik hos Københavns Professionshøjskole til TV 2 Kosmopol, der i sin artikel også referer til Fagbladet FOAs dækning af Habitus-bosteder fra 2018.

Her dokumenterede Fagbladet FOAs dækning omfattende svigt af beboere på Habitus’ forskellige bosteder, samt at Habitus brugte millioner af skattekroner på at købe ydelser af sig selv.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev