Annonce

Tema: OK24

71,3 procent stemte i FOA Odense: Derfor blev det et kæmpe ja


I FOA Odense stemte godt 85 procent ja til de nye overenskomster. Resten stemte nej. Men ét resultat glædede alle afdelingens medlemmer: De vandt kampen om at blive afdelingen med den højeste deltagelse i urafstemningen.

Annonce

295 medlemmer fra FOA Odense havde mandag aften generalforsamling. Samme dag tikkede resultatet for OK24 ind. Her havde i alt 93.497 FOA-medlemmer – det svarer til 67 procent – sat kryds i urafstemningsperioden. I Odense var det godt 85 procent af medlemmerne, der havde sat et kryds ud for ’ja’. Heidi Lundsgaard

Af Morten Bruun
Journalist

Annonce

Det er mandag eftermiddag. Vi er i Marienlystcentret i Odense, klokken nærmer sig 17, og Hal 1 er ved at blive indtaget af social- og sundhedsassistenter, dagplejere, serviceassistenter, paramedicinere og en hel masse andre fra den brogede flok af faggrupper, der udgør FOA-familien.

I alt er 295 medlemmer af FOA Odense mødt op, og de kommer alle for at deltage i afdelingens årlige generalforsamling.

Som altid indledes der med en gæst udefra – i år SF’s Jacob Mark og hans fængende og meget personlige stresshistorie. Så er der mad – buffet med blandt andet stegt kylling, salat og flødekartofler. Og først klokken 19.30 starter selve generalforsamlingen.
I pauserne bliver der selvfølgelig sludret om de nye overenskomster, der blot få timer tidligere faldt endeligt på plads.

Som i resten af landet er langt de fleste i Marienlystcentret tilfredse med, at de nu er vedtaget. Men det er et andet resultat, der løber med opmærksomheden.

Med en stemmeprocent på 71,73 procent er FOA Odense nemlig den lokale afdeling i hele landet med den højeste valgdeltagelse – og i øvrigt den eneste, der nåede at passere 70 procent.

FOA Odense løb med de 30.000 kroner for at være den afdeling med størst stemmeprocent. Thomas Enghausen overrakte checken til formand, Nina Skov-Lauridsen, på mandagens generalforsamling, der faldt sammen med dagen, hvor OK24-resultatet blev offentliggjort. Heidi Lundsgaard

FOAs svar på Jonas Vingegaard

Og det bliver honoreret, da afdelingsformand Nina Skov-Lauridsen inviterer forbundets næstformand Thomas Enghausen på scenen.

”I har ligget i den gule førertrøje nærmest fra første dag og er FOAs svar på cykelrytteren Jonas Vingegaard,” siger Thomas Enghausen og overrækker den check på 30.000 kroner, afdelingerne har ’kæmpet’ om.

”Mange tak,” kvitterer Nina Skov-Lauridsen og lover, at den kontante gevinst bruges på ekstraordinær god underholdning til næste års generalforsamling.

Optællingen viste i øvrigt, at FOA Odense landede med 85,41 procent ja-stemmer og 14,59 procent, der sagde nej. Dermed var der lidt større opbakning her sammenlignet med landsresultatet, hvor 82,3 stemte ja. Fagbladet FOA bad fire af generalforsamlingens deltagere vurdere de nye overenskomster.

”Jeg stemte ja.” Sådan lyder det fra Dorte Høj, der er social- og sundhedshjælper og fast aftenvagt på et plejecenter i Kerteminde. Heidi Lundsgaard

Endelig blev der tænkt på os

”Jeg stemte ja,” siger Dorte Høj, der er social- og sundhedshjælper og fast aftenvagt på et plejecenter i Kerteminde.

Hun tilgodeses altså både af overenskomstens lønstigninger og det ekstra lønløft fra trepartsaftalen, der både honorerer sosu-ansatte og folk med arbejde på skæve tidspunkter.

”Jeg stiger vist tre løntrin, og så øges mine tillæg med fem procent. Det er rigtig godt,” siger Dorte Høj og noterer, at hun er en af dem, der ’tit tager en ekstra vagt’.

”Jeg gør det ikke på grund af pengene. Men fordi jeg er virkelig glad for mit arbejde. Jeg elsker de gamle og er især glad, når jeg kan gøre en forskel for dem, der er ensomme og ikke har så mange pårørende, der kan besøge dem.”

- Ser du også resultatet som en anerkendelse af faget?

”Ja, i høj grad. Mange folk ved ikke rigtigt, hvad vi laver. De tror bare, vi tørrer røv på de gamle og gør rent. Jeg er glad for, at der denne gang bliver tænkt på os.”

”Det handler alene om lønnen. Det kan godt være, vi sikrer vores realløn, men vi får ikke dækket det tab, de seneste års inflation har påført os. Der er vi stadig bagud.” Mikkel Lyndrup, der arbejder som paramediciner, har stemt nej til OK24. Heidi Lundsgaard

Halter stadig bagefter på inflationen

Mikkel Lyndrup er paramediciner i Ambulance Syd og gør tjeneste i Odense, hvor han også er arbejdsmiljørepræsentant for tæt på hundrede kolleger.

”Vi har virkelig talt meget om den nye overenskomst, og jeg tror ikke, jeg er den eneste, der har stemt nej,” siger Mikkel Lyndrup velvidende, at han ligesom ved OK21 tilhører en faggruppe, hvor flertallet ikke er tilfredse med resultatet.

”Der er dele af indholdet, jeg er glad for. Blandt andet at vi nu bliver kompenseret bedre for at arbejde på skæve tidspunkter. Og det er heller ikke derfor, jeg har stemt nej,” siger Mikkel Lyndrup og fortsætter:

”Det handler alene om lønnen. Det kan godt være, vi sikrer vores realløn, men vi får ikke dækket det tab, de seneste års inflation har påført os. Der er vi stadig bagud.”

- Hvordan oplever du ellers, at forløbet har været?

”Det har været svært at forstå det samlede resultat ordentligt, fordi alt det der trepart har fyldt så meget. Og så er mine kolleger og jeg ikke glade for at deltage i sådan et bunkebryllup, hvor alle stemmer kædes sammen. Det er ikke lige os.”

Trine Rønne Knudsen drømmer om at uddanne sig til pædagogisk assistent. Hun blev medlem af FOA for tre år siden. Heidi Lundsgaard

Det bliver aldrig bedre

Trine Rønne Knudsen er relativt ny i flokken af FOA-medlemmer. Hun har en fortid som både medarbejder i en butik og skolelærer, men for godt tre år siden skiftede hun til et job som omsorgs- og pædagogisk medhjælper.

Nu arbejder hun på et bosted for borgere med udviklingshæmning og drømmer om at uddanne sig til pædagogisk assistent. Og så er hun lige så begejstret for sit nye arbejdsliv, som hun er for den nye overenskomst.

”Vi får aldrig et bedre resultat,” motiverer hun sit meget sikre ja i urafstemningen.

”Lønstigningerne er gode, og vilkår og tillæg forbedres meget for os med døgnarbejde,” siger Trine Rønne Knudsen.

- Har du styr på, hvor meget du faktisk stiger?

”Nej, ikke rigtigt. Det er lidt kringlet at regne ud. Jeg må lige vente, til jeg får min første lønseddel.”

For Helle Iversen, der arbejder som apotekermedhjælper, er den højere løn vigtig. ”Inflationen har jo været høj. Det kan godt mærkes derhjemme. Renterne er steget, maden er blevet dyrere og så videre,” siger hun. Heidi Lundsgaard

Højere løn var vigtigt

Helle Iversen er også ny i flokken, efter at hun for fem år siden forlod sit daværende job i et firma, der producerede høreapparater, og skiftede til en stilling som apotekermedhjælper på Odense Universitetshospital.

Men det er første gang, hun deltager i en urafstemning. For tre år siden var hun nemlig ikke medlem af fagforeningen. Det er hun nu, og hun er glad for resultatet.

”Det er en god overenskomst, fordi vi får så meget mere i både grundløn og pension,” siger Helle Iversen og pointerer, at højere løn var vigtigt for hende.

”Inflationen har jo været høj. Det kan godt mærkes derhjemme. Renterne er steget, maden er blevet dyrere og så videre.”

- Er lønforhøjelsen stor nok til at dække det?

”Ikke helt, men jeg kan godt leve med det. Jeg er jo også blevet 62 og har ikke de samme udgifter som en børnefamilie.”

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev