Annonce

person der sidder på sin computer

Sådan behandler FOA dine personoplysninger


Fagforeningen FOA har fået ny datapolitik. Fagbladet FOA gør dig her klogere på, hvad dine oplysninger i forbindelse med dit fagforeningsmedlemsskab bliver brugt til.

Annonce

Har du styr på dine rettigheder, når det kommer til dine personoplysninger? Bliv klogere på FOAs datapolitik her. Colourbox

Af Simone Kjølbye-Dam
Journalist

Annonce

I en verden præget af stadig mere avanceret teknologi og digitalisering er beskyttelsen af personlige oplysninger mere vigtig end nogensinde før.

Af den grund har FOA fået en ny datapolitik. Det skyldes, at FOA har et dataansvar når det kommer til de oplysninger, som du har delt med dem i forbindelse med dit medlemskab. 

Fagbladet FOA er her dykket ned i nogle af de nye, vigtige punkter af FOAs persondatapolitik.
 
Du kan se det fulde overblik over FOAs persondatapolitik her.

Medlemmer af FOA

I forbindelse med administrationen af dit medlemskab indsamler og registrerer FOA oplysninger om dig.

Formålet er at kunne yde den bedst mulige service som medlem samt at overholde arbejdsretlige forpligtelser og lignende.

Medlemsservicen omfatter blandt andet forhandling af overenskomster på vegne af medlemmerne samt individuel rådgivning. FOA tilbyder også kurser og medlemsfordele såsom rabatter gennem deres samarbejdspartnere.

Personoplysninger kan også blive behandlet i forbindelse med kampagner, organiseringsprojekter, tilfredsheds- og markedsundersøgelser samt forskning, analyse og statistik, herunder udarbejdelse af lønstatistikker og medlemsundersøgelser.

Dette bidrager til at sikre en personlig tilpasset kommunikation og markedsføring af medlemstilbud.

Derudover behandler FOA også dine personoplysninger, hvis du ønsker at melde dig ud af fagforeningen, samt for at kontakte dig om en eventuel genindmeldelse.

Andre situationer, hvor FOA behandler dine oplysninger:
 • Ved betaling af kontingent
 • Til administration af dit medlemskab
 • Når du kontakter os for at få rådgivning
 • Når du bruger vores selvbetjeningsløsninger
 • Når du deltager i faglige netværksaktiviteter
 • Når du tilmelder dig forskellige medlemsaktiviteter
 • Når vi indgår eller fornyer overenskomster
 • Når vi udarbejder lønstatistikker
 • Hvis vi fører en faglig sag eller en retssag for dig

Hvor får FOA dine oplysninger fra?

I de fleste tilfælde indsamles oplysningerne direkte fra dig selv.

Generelt behandler FOA kun dine følsomme eller særlige kategorier af oplysninger samt oplysninger om strafbare forhold, hvis de modtages direkte fra dig.

I visse tilfælde kan oplysninger om dig også blive modtaget via din tillidsrepræsentant eller fra din arbejdsgiver.

Hvis der opstår en egentlig sag på dine vegne, kan oplysninger også blive indsamlet fra eksterne kilder, såsom minretssag.dk, Arbejdsmarkedets Erhvervssikrings ”Se Sag-system” og gennem sikker e-mail fra andre myndigheder.

Hvorfor skal FOA have oplysningerne på dig?

For at kunne tilbyde dig medlemskab, har FOA brug for forskellige oplysninger om dig, herunder dit CPR-nummer, identifikationsoplysninger og lignende. Uden disse grundlæggende oplysninger og dit CPR-nummer er det desværre ikke muligt for FOA at tilbyde dig medlemskab.

Det er helt frivilligt for dig at benytte FOAs tilbud og få hjælp og rådgivning i arbejdsretlige sager og lignende hos FOA.

Dog er det vigtigt for os at have oplysninger om årsagen til opsigelse, din ansættelseshistorik, eventuel arbejdsløshed samt andre følsomme oplysninger, så vi kan yde den bedst mulige hjælp og rådgivning til dig.

Uden disse oplysninger er det vanskeligt for os at sikre dig optimal bistand.

Videregivelse af oplysninger

FOA deler eller overdrager dine personoplysninger til følgende modtagere: offentlige myndigheder, eksterne rådgivere (f.eks. advokater) og andre relevante parter.

Derudover kan oplysninger om dig blive delt med FOAs samarbejdspartnere og andre relevante parter, men kun hvis der er en saglig grund til det. I løbet af medlemskabsperioden kan der forekomme udveksling af oplysninger mellem Forbundet og dets afdelinger.

FOA kan også videregive oplysninger til din A-kasse, arbejdsgivere, tillidsrepræsentanter, arbejdsmiljørepræsentanter, FOAs klageinstans, FOAs revisionsselskab, advokater, samt FH og dets samarbejdspartnere, og FIU.

Med dit samtykke kan FOA også dele oplysninger med Fagbevægelsens Fordelsprogram A/S (Pluskort), PenSam Bank, PenSam Forsikring, PenSam Pension, Folkeferie.dk og Forbrugsforeningen.

I tilfælde af en egentlig sag, for eksempel en faglig sag, der begynder i den lokale afdeling, men som skal håndteres af FOA, udveksles dine oplysninger mellem FOA og din afdeling.

Derudover kan oplysninger om dig blive delt med arbejdsgiver, Arbejdsretten, almindelige domstole, modparter, vidner, Arbejdsmarkedets Erhvervssikring, forsikringsselskaber, pensionskasser, din kommune og tillidsrepræsentant.

Dine rettigheder

Vil du gøre brug af dine rettigheder, skal du kontakte din lokale FOA-afdeling. Her kan du blandt andet få:

 • indsigt i dine data
 • korrigeret dine data
 • slettet dine data
 • overført dine data

Du har derudover ret til at gøre indsigelse mod behandlingen af dine personoplysninger.

Du kan klage

Har du spørgsmål, eller er du utilfreds med FOAs behandling af dine data, kan du henvende dig til deres DPO, eller din lokale FOA-afdeling.

Du har også mulighed for at indgive en klage til Datatilsynet.

Kilde: Foa.dk
Du kan blive klogere på FOAs persondatapolitik her.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev