Annonce

Portræt af psykolog Dorthe Birkmose

’Færdigt Arbejde’ – Fagbladet FOAs podcast om velfærd

’Du kan ikke quickfixe forråelse’: Det er en form for psykisk teflon, siger Dorthe Birkmose


Hold nu op med at tro, at man kan slippe af med forråelse med standardløsninger, lyder opråbet fra psykolog Dorthe Birkmose i nyt podcastafsnit.

Annonce

”Vi bliver nødt til at tage det psykiske slid, som er forbundet med at tage sig af andre mennesker, mere alvorligt,” siger psykolog Dorthe Birkmose i det tredje afsnit af Fagbladet FOAs mini-podcastserie om forråelse. Robert Attermann

Af Merete Nielsen
Journalist

Annonce

”Lige nu bliver velfærdssamfundet kun holdt sammen af, at vi har medarbejdere og mellemledere, som overpræsterer sig selv i stykker. De får noget til at hænge sammen, som overhovedet ikke hænger sammen.”

Det kontante budskab kommer fra psykolog og foredragsholder Dorthe Birkmose i det tredje afsnit af Fagbladets FOAs mini-podcastserie om forråelse.
Ekstrem form for mental robusthed

Her uddyber hun, at urimelige arbejdsvilkår kan føre til forråelse, som kan komme til udtryk ved, at medarbejderne eksempelvis taler grimt og nedladende til de borgere, de skal drage omsorg for.

”Forråelse er en form for psykisk teflon, så man kan slippe for at tænke og føle. I virkeligheden er forråelse en syg og ekstrem variation af mental robusthed – en måde at holde til mere, end man kan holde til,” siger hun.

Men selv hvis man får styr på arbejdsvilkårene, og der ikke mangler ressourcer, så vil der altid være noget i arbejdet med andre mennesker, som er slidsomt og svært, og det bliver vi nødt til at forholde os til, understreger Dorthe Birkmose i podcasten, hvor du kan høre om de fem skridt til at komme væk fra forråelse på arbejdspladsen.

Her kan du lytte til første afsnit med Sune Rosdahl og Therese Holgersen.

Her kan du lytte til andet afsnit med Dorthe Birkmose.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev