Annonce

Klage bremsede det hele: Nu rykker stordagpleje igen tættere på


Flere kommuner ønsker stordagpleje, men en klage fra BUPL om, hvorvidt stordagplejen i Hedensted Kommune er lovlig, har bremset den udvikling. Nu er der kommet svar fra Børne- og Undervisningsministeriet om lovgrundlaget for den.

Annonce

Flere kommuner ønsker at etablere stordagpleje, men er blevet bremset efter at sagen om stordagplejen i Hedensted blev taget op af Ankestyrelsen. Men i Tønder Kommune er man glad for den stordagpleje, der blev etableret i 2023. ”Det er bare så hyggeligt og trygt for børnene. Vi er jo en lille gruppe og de samme, kendte voksne hele  tiden,” siger pædagogisk assistent Marianne Lassen, der netop søgte stillingen på grund af de hjemlige rammer. Robert Attermann

Af Malin Schmidt
Journalist

Annonce

I Brønderslev Kommune var det egentlig vedtaget, at de ville i gang med stordagpleje. Det vil sige, at tre dagplejere går sammen om op til 10 børn i lokaler, som kommunen stiller til rådighed.


”Vi var klar, og politikerne havde sagt kør. Men vi blev enige om at vente på afgørelsen efter at have talt med Hedensted,” siger Vibeke Post Madsen, der er direktør for Børn og Kultur i Brønderslev Kommune.

Hun refererer til den sag, der ligger i Ankestyrelsen om fem ud af otte stordagplejeordninger i Hedensted Kommune. Sagen blev startet i 2022 af fagforeningen BUPL, fordi de ønsker en vurdering af, om der er lovhjemmel til at drive dagpleje i lokaler, som ikke er barnets ”hjemlige miljø”.

Læs også: Glæden ved stordagpleje: ”To sæt hænder er bedre end et”

Ministeriet siger ja til stordagpleje

Mens nogle kommuner afventer Ankestyrelsens afgørelse, er der andre – som for eksempel Syddjurs Kommune – der har opsagt ordningen med stordagpleje på grund af usikkerhed om lovgrundlaget. Sagen er da heller ikke afgjort endnu, men Børne- og Undervisningsministeriet har afgivet sit endelige svar om lovmæssigheden i dagtilbudsformen til Ankestyrelsen. I svaret, som Fagbladet FOA har fået aktindsigt i, står der:

”Det fremgår direkte af dagtilbudsloven, at dagpleje kan etableres i andre lokaler end børnenes hjemlige miljø, og at dagpleje adskiller sig fortrinsvis fra daginstitutioner ved, at pasningen omfatter et mindre antal børn, og at pasningen som oftest foregår i private hjem eller i andre velegnede lokaler end børnenes hjemlige miljø, eksempelvis i boligbebyggelse, bofællesskaber. Det er desuden en forudsætning, at dagplejeren eller barnet har tilknytning til de lokaler, der benyttes til dagplejen.”


Ikke i strid med loven

Derudover opfordrer ministeriet til, at der set i lyset af de aktuelle rekrutteringsudfordringer på dagtilbudsområdet kan være brug for fleksible rammer for etablering af dagtilbud i kommunerne, og at kommunerne derfor ikke bør lave en snæver fortolkning, når de vil etablere dagpleje i andre lokaler end private hjem.

”Samlet er det derfor ministeriets opfattelse, at den kommunale praksis i Hedensted er i overensstemmelse med dagtilbudslovens regler om dagpleje. Som anført har ministeriet herved dog ikke taget stilling til den konkrete placering af de omhandlede stordagplejere.”

Svaret fra ministeriet glæder Kim Henriksen, formand i Pædagogisk Sektor i FOA. Her vurderer man, at kommunerne nu kan gå i gang med konkrete overvejelser om, hvor de kan etablere stordagpleje.

”Kommunerne har dermed et klarere grundlag at etablere stordagpleje på, og vi er glade for at se, at lovgivningen skaber rum for nytænkning i dagtilbud. Det er stordagpleje et godt eksempel på,” siger Kim Henriksen.

Læs også: Antallet af dagplejere mere end halveret siden 2010

Dagplejere savner kolleger

I Brønderslev Kommune ser man da også gerne, at paletten af dagtilbud til de mindste bliver udvidet, så den også rummer stordagpleje.


”Dagplejen er meget populær – både hos politikerne og forældrene, men mange af vores dagplejere er på vej på pension,” siger Vibeke Post Madsen, direktør i Brønderslev. Her har man forsøgt sig med en kampagne for at tiltrække nye dagplejere, og det har ført til nye ansættelser, men kommunen vil gerne skabe endnu flere pladser til de 0-3-årige.


”Vi hører tit, at dagplejerne gerne vil have kolleger, og stordagpleje er en måde at gøre det på,” siger hun.

Læs også: Undrende dagplejer: ”Hvorfor skal vi ikke have minimums- normeringer?”

Tiltrækker nye kolleger

At stordagplejen kan være attraktiv for nye dagplejere, bekræfter Lene Hvilsom Larsen, der er centerchef for Børn og Unge i Rebild Kommune. Her oprettede man stordagpleje som en forsøgsordning, men afviklede den igen, både fordi man mente, at den var for dyr, men også på grund af den usikkerhed, BUPLs sag i Hedensted Kommune har skabt.

”Det er ikke det nemmeste at rekruttere dagplejere, og derfor var vi nysgerrige på at afprøve stordagpleje. Og interessen var virkelig stor. Vi havde 25 ansøgere til tre stillinger,” siger Lene Hvilsom Larsen og lister årsagerne op. For eksempel at de var ansat på 37 timer i stedet for på 48 som almindelige dagplejere.

”Noget andet, vi hørte, var, at de gerne ville have kolleger. De ville have den sparring, man får, når man arbejder tre kolleger sammen i hverdagen.”

En lille, fin gruppe

I Tønder oprettede man i marts 2023 en stordagpleje, hvor tre dagplejere har otte børn med mulighed for to gæstebørn.


Og det er både forældre, dagplejere og stedfortrædende skole-  og dagtilbudschef Lene Nørgaard glade for.


”Nu er der endelig mulighed for også at vælge et dagplejetilbud midt i byen. Det havde vi ikke før,” siger hun.


Og der var mange ansøgere til parcelhuset midt i Tønder, der er indrettet som et hjem med sofa, blomster og hyggekrog. Og det er da også sparringen med kolleger kombineret med dagplejens få børn og kendte voksne, der trak i pædagogisk assistent Marianne Lassen og Kirsten Ørnborg, der tidligere har været dagplejer i eget hjem.


”Jeg nyder hver eneste dag med vores fine lille gruppe. At jeg har kolleger, her er fantastisk, og så har jeg fri, når jeg har fri,” siger Kirsten Ørnborg, mens Marianne Lassen fremhæver den ro, der hersker i huset.


”Jeg har arbejdet i børnehave. Det her er bare noget helt andet.”

Sådan forløber sagen om Hedensted Kommunes stordagpleje

  • Juni 2022: BUPL henvender sig til Ankestyrelsen for at få en vurdering af lovmæssigheden af stordagplejeordninger i Hedensted Kommune. Ankestyrelsen rejser en tilsynssag.
  • December 2022: Ankestyrelsen beder Børne- og Undervisningsministeriet vurdere, om Hedensted Kommunes praksis stemmer overens med dagtilbudsloven.
  • Marts-december 2023: Børne- og Undervisningsministeriet kommer med sin vurdering, hvorefter BUPL eftersender et længere notat.
  • December 2023: Ministeriet skriver, at det ikke har yderligere bemærkninger ud over sin vurdering fra marts.
  • Sagen kører nu videre i Ankestyrelsen. Datoen for endelig afgørelse er ukendt.
Kilde: Aktindsigt hos Børne- Undervisningsministeriet
+

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev