Annonce

Billede med Mona Striib ved startskuddet til OK24

Tema: OK24

Så er OK24 skudt i gang: Forhandlerne klappet ind


Det handlede om sammenhold og solidaritet, da fagbevægelsens topforhandlere blev båret ind til det første forhandlingsmøde om nye overenskomster af røde faner, pyroteknik og kampsange. ”Det giver os et ekstra gear,” sagde FOA-formand Mona Striib.

Annonce

Efter månedlange forberedelser er det nu alvor for Mona Striib og resten af Forhandlingsfællesskabets topforhandlere. De næste måneder vil vise, om forventningerne til ikke mindst pæne lønforhøjelser kan indfries. Jørgen True

Af Morten Bruun
Journalist

Annonce

Så er forhandlingerne om nye overenskomster for omkring 494.000 lønmodtagere i kommunerne for alvor skudt i gang.

Det skete, da topforhandlerne fra Fagbevægelsens Forhandlingsfællesskab (FF) torsdag ankom til Kommunernes Landsforenings (KL) domicil til det første af mange, mange, mange møder med modparten.

Og det gik ikke stille for sig: Anført af FF-formand, Mona Striib, omkranset af røde faner, oplyst af pyroteknik, båret frem af klapsalver og til tonerne af den italienske kampsang Bella Ciao gjorde de deres entré med solidariske smil på læben.
Giver os et ekstra gear
Dén velkomst var Mona Striib, der også er formand for FOA, glad for.

”Det er ikke bare et cirkus, det her. Det betyder virkelig noget og giver os det ekstra gear, vi har brug for. Opbakningen fortæller mig, hvorfor vi gør det her,” sagde hun til Fagbladet FOA.

Forinden havde fagligt aktive fra en lang række fagforbund – heriblandt 25 medlemmer af FOA Vestsjælland, der havde trodset vejrliget – varmet op en god times tid med taler, sang og kuskeslag.

For det var, indrømmet, en smule koldt at stå skulder ved skulder – selv da Bob Marley fra solskinsøen Jamaica indledte det hele og med sangen ’Get up, stand up, stand up for your right’, fik Tilde Kofoed til at søge varmen med lidt dansemoves.

Helt berettiget høje forventninger

Hun er fanebærer i LFS, og så er hun også kompetencepædagog i Københavns Kommunes børne- og ungdomsforvaltning og har sin daglige gang i adskillige institutioner. Her oplever hun, at der bliver længere mellem det pædagogisk uddannede personale.

”Vi har alt for længe fundet os i dårlige vilkår. Det ændrer vi kun, hvis vi viser, vi står sammen, så selvfølgelig er jeg med i dag,” sagde Tilde Kofoed og blev suppleret af Martin Kragballe, der er formand for LFS Almenområdet:

”Ja, vi er her for at signalere sammenhold – og for at skabe opmærksomhed om overenskomstforhandlingerne blandt medlemmerne. Deres højeste ønske er bedre løn, og her er vores høje forventninger helt berettigede. Men det er spændende, om der er politisk vilje til at indfri dem,” noterede han.

Nej, Wammen, det går ikke

Dét skal der være, hvis det står til Pia Heidi Nielsen, der er formand for Kost- og Servicesektoren i FOA. Hun deltog som officiel taler, og fra blokvognen fastslog hun, at den socialdemokratiske finansminister Nicolai Wammen godt kan glemme sit erklærede mål om en samlet lønramme på maksimalt 8,8 procent.

”Vi går efter en tocifret ramme. Vi vil ikke bare nøjes med at bevare reallønnen. Den skal forbedres,” sagde Pia Heidi Nielsen.

Hun repræsenterer nogle af de kommunalt ansatte lønmodtagere med de laveste lønninger, eksempelvis husassistenter og rengøringsmedarbejdere, og på ikke mindst deres vegne afleverede hun også en lille ærgerlig stikpille til de øvrige fagforbund.

”Jeg savner et krav fra vores side. Og det er, at lønforhøjelsen sker i kroner og øre og ikke i procenter. Desværre er det kun FOA og 3F, der støtter det,” lød hendes hjertesuk.

Der er en masse faner til startskuddet på OK24
Fagligt aktive fra adskillige fagforbund deltog, da forhandlingerne om OK24 blev skudt i gang. Det handlede om solidaritet og sammenhold, men en af talerne – Rasmus Balslev fra Dansk Socialrådgiverforening – flettede på en fiks måde den afgående dronning ind i sin tale: ”God vind til vores forhandlere. Og længe leve den danske model.” Jørgen True
Forsvarlig og robust aftale
Denne gang adskiller forhandlingsforløbet sig en smule fra det normale, fordi forhandlerne denne gang også skal fortolke og formulere indholdet af den trepartsaftale, der faldt på plads kort før jul – og som blandt andet sikrede sosu-ansatte og pædagoger et ekstraordinært lønløft. Det betyder blandt andet, at de forlig, der nu skal falde på plads, skal via Forligsmanden før de sendes til afstemning blandt lønmodtagerne. Om alt går vel, sker det i begyndelsen af april.

”Jeg forventer ikke, at implementeringen af trepartsaftalen bliver supersvær, for der er vi jo stort set enige. Bortset fra det, er det en helt almindelig overenskomstforhandling, vi står over for,” sagde KL’s chefforhandler, Høje-Taastrup Kommunes konservative borgmester Michael Ziegler, da Fagbladet FOA fangede ham i KL-huset.

- I din inderlomme gemmer du garanteret en seddel, hvor du har nedfældet den maksimale ramme, du går med til. Må vi se den?

”Nej, lommen er lukket. Men der er da et stykke papir, hvor der står ’samfundsøkonomisk forsvarlig og robust’,” svarede han, da han med en chefforhandlers lumske glimt i øjet kiggede ud på de røde faner foran hovedindgangen.

Fredag går startskuddet til forhandlingerne på det regionale område, der tæller cirka 114.000 lønmodtagere.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev