Annonce

To børns leger ved siden af hinanden, mens et tredje barn står med ryggen til.

Podcast

Derfor er det ok, når børn afviser hinanden: ”Du må ikke være med”


Det kan virke brutalt, når børn afviser hinanden, og i bedste
mening griber de voksne ind. Men virker det? I nyt podcastafsnit får du gode råd af børneforsker og erfaren pædagog.

Annonce

Børn øver sig på livet, når de leger, og det sker, at de voksne blander sig på en måde, så de får ødelagt en god leg. Hvordan det sker, kan du høre i et nyt afsnit af podcasten ’Færdigt Arbejde’. Colourbox

Af Merete Nielsen
Journalist

Annonce

”Nej, du må ikke være med – du er ikke vores ven.”

Så kontant kan det lyde i børnehaven, når Oscar eller Emma står på sidelinjen og gerne vil være en del af legen i dukkekrogen. Den slags afvisning kan virke hård og få det til at krible hos voksne efter at blande sig og forsøge at overtale børnene til at sige ja. For de skal jo lære at være rummelige og inkluderende.

Den slags situationer har børneforsker Annegrethe Ahrenkiel studeret mange af. Hun understreger, at børn, der siger nej til at lukke andre ind i legen, ikke er onde.

”De prøver bare at beskytte den leg og det univers, de møjsommeligt har bygget op, og som der er stor risiko for bliver afbrudt af samling, frokost eller andet, der forstyrrer børns leg,” siger Annegrethe Ahrenkiel, der er lektor i pædagogik og uddannelse på RUC og leder af Center for Daginstitutionsforskning.

Og så er hun gæst i det nye afsnit af Fagbladet FOAs podcast ’Færdigt Arbejde’.

Afvisninger er en del af livet

I podcasten medvirker også Kathrine Vorting, der er pædagog i den integrerede institution Stenurten på Nørrebro i København. Hun har mange års erfaring med at hjælpe børns venskaber og legerelationer på vej, og det indebærer også, at de skal lære at håndtere et nej. For det er en del af livet.

”Hos os er det sådan, at hvis en gruppe børn har gang i en god leg, så må de godt sige nej til andre, der vil være med. Ved at få et nej lærer man at mærke sig selv, og det er ok at græde over det. Afslag er noget, vi støder på mange gange i livet.”

I podcasten kan du høre, hvordan de voksne kan hjælpe børn ind i leg og til at få venner.

Her finder du podcasten

Lyt til afsnittet – eller tidligere episoder – på alle gængse podcastplatforme. Husk også at abonnere på Færdigt Arbejde, så du ikke går glip af nye episoder.

Her finder du ’Færdigt Arbejde’ på de forskellige podcast-platforme:
+

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev