Annonce

Kvinde slapper af i stol med lukkede øjne

Podcast

Pauser? Hvordan?! Sussi og kollegerne har fundet løsningen


En provokation for nogle – for andre et hjertesuk. Pauser
er gode, men svære at få tid til. Den seneste episode af podcasten ’Færdigt Arbejde’ om pauser har sat gang i debatten på Facebook. Fagbladet FOA har talt med et medlem, som har et vigtigt budskab.

Annonce

Opfordringen til at holde pauser kan være en rød klud, hvis man oplever et meget presset arbejdsmiljø, men på nogle arbejdspladser lykkes det at skabe en kultur, så medarbejderne kan få et mentalt pusterum – som her på plejehjemmet Birkebo i Kolding Kommune, hvor social- og sundhedshjælper Christina Hedegaard har ro til at koble af i restitutionsrummet. Privatfoto

Af Merete Nielsen
Journalist

Annonce

”Man bliver så presset, at man tænker på borgerne før sig selv, og så får man hverken drukket, spist eller holdt toiletpause.”

Sådan lyder en af Facebook-kommentarerne til den seneste episode af Fagbladet FOAs podcast ’Færdigt Arbejde’, som handler om pauser, og hvorfor det er så vigtigt at give hjernen et hvil.

Flere giver udtryk for, at det nærmest er provokerende at blive opfordret til at holde pause, fordi de har så travlt i løbet af arbejdsdagen. Men der er undtagelser, og en af dem er social- og sundhedsassistent Sussi Hoffmann Jensen, der er ansat på Birkebo, et plejehjem i Kolding Kommune med plads til 24 beboere med svær demens.

Hun har en leder, som dagligt går rundt og spørger alle medarbejderne: ”Hvornår går du ind og restituerer?”

For Sussi Hoffmann Jensen og kollegerne betyder det, at de mindst en gang om dagen kan trække sig ind i et stille rum – uden at blive forstyrret.

10 minutter er nok til at lade op

”Jeg sætter mig godt til rette i stolen, trækker vejret dybt, og så lytter jeg gerne til  
noget meditationsmusik. Mine tanker flyder bare, og efter ti minutter er jeg ladet op og kan være noget for beboerne igen. Nogle kan indimellem være svære at rumme, så man har virkelig brug for en timeout for ikke at blive omsorgstræt,” siger Sussi Hoffmann Jensen.

Karin Juul Viuf startede som leder af Birkebo Plejecenter for 3,5 år siden, og hun fortæller, at det efterhånden er lykkedes at skabe en kultur, hvor medarbejderne føler, at det er legalt at trække sig.

”Mange kan hænge fast i, at der hele tiden er noget, der er vigtigere end dem selv, men jeg står på, at de 10 minutter er givet godt ud. Pausen gør, at man igen kan være nærværende, og den kan også være det afbræk i arbejdsdagen, som får en til at mærke, hvor skoen trykker i forhold til en krævende opgave. Den bevidsthed får man ikke, hvis man hele tiden er i gang.”

Kører ikke af motorvejen

Karin Juul Viuf mærker også selv, hvad pauser gør for hendes overskud.

”Når jeg får koblet af i løbet af arbejdsdagen, er jeg ikke ved at køre af motorvejen på vej hjem på grund af træthed, og jeg hører fra medarbejderne, at de efter en ottetimers vagt kan gå hjem og være friske til at have et liv ved siden arbejdet – det er så vigtigt.”

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev