Annonce

Efter drab i psykiatrien: Region stadig tavs om medarbejderes sikkerhed


Region Hovedstaden Psykiatri vil endnu ikke svare på, hvordan man fremover sikrer medarbejderne på Psykiatrisk Ambulatorium, efter at en 66-årig psykiater blev dræbt 21. juli.
I stedet venter man på Arbejdstilsynets reaktion på regionens reaktion efter strakspåbud 3. august.

Annonce

Det var her på Psykiatrisk Center i Glostrup, at det tragiske drab fandt sted i sidste måned. Det står stadig ikke klart, hvordan Region Hovedstaden har tænkt sig at forbedre medarbejdernes sikkerhed fremover. Presse-fotos.dk/Ritzau Scanpix

Af Malin Schmidt
Journalist

Annonce

Region Hovedstaden Psykiatri afventer svar fra Arbejdstilsynet. Sådan lyder det i et skriftligt svar til Fagbladet FOA, der flere gange har efterlyst et svar fra Region Hovedstaden Psykiatri på, hvordan man på længere sigt vil sikre, at medarbejderne kan gå sikkert på arbejde.

Eller som Arbejdstilsynet skrev, da man 3. august gav et skriftligt strakspåbud ovenpå det mundtlige, der blev givet umiddelbart efter det overfald, der dræbte en medarbejder og sårede to andre, at man her skulle sikre, at arbejdet med så kaldte ”højrisikopatienter planlægges, tilrettelægges og udføres, så risikoen for vold i arbejdet er effektivt forebygget”.

Torsdag udløb fristen for et svar på påbuddet, og det holder Region Hovedstaden Psykiatri indtil videre for sig selv. I stedet skriver man til Fagbladet FOA:

”Region Hovedstadens Psykiatri har i dag den 10. august 2023 sendt svar til Arbejdstilsynet omhandlende nye tiltag som følge af strakspåbuddet. Region Hovedstadens Psykiatri afventer Arbejdstilsynets tilbagemelding på det fremsendte svar, og kan derfor ikke kommentere yderligere lige nu.”

Læs også: Efter drab på psykiater: Ambulatorium skal straks sikre de ansatte

Førstehjælp er netop kun første skridt

”Jeg synes det er ærgerligt, at de ikke udviser åbenhed om, hvad de er kommet med af forslag. Det er medarbejdernes sikkerhed det drejer sig om, og her har man en mulighed for at vise medarbejderne, hvad man vil gøre for at de kan gå sikkert på arbejde,” siger Tanja Nielsen, formand for Social og Sundhedssektoren i FOA.

Man har ydet førstehjælp, som hun kalder beslutningen om at indsætte en fast vagt ved indgangen til ambulatoriet. Nu gælder det næste skridt.

De har sat vagter på og hjulpet med psykologhjælp til medarbejderne derude. De har ydet førstehjælp lige nu, men jeg ville da have ønsket, at der var åbenhed over for den handlingsplan, de har lavet ovenpå deres strakspåbud,” siger hun og konstaterer, at det har de valgt ikke at have.

”Jeg håber inderligt, at de tager medarbejdernes sikkerhed alvorligt. Og at der i fremtiden vil være rammer og vilkår, så de kan udføre deres arbejde fagligt og sikkerhedsmæssigt forsvarligt. For vi har brug for, at patienterne får den behandling, de skal have, og det kræver ro, medarbejdere med faglige kompetencer og det kræver tid.”

Læs også: Sosu-assistenten Nadjas nødråb efter nyt drab i psykiatrien: Det kunne være mig

Fast vagt ikke nok

Vicedirektør Lone Bjørklund i Region Hovedstaden Psykiatri understregede kort efter ulykken, at sikkerheden blev taget alvorligt.

”Der er omfattende sikkerhedsprocedurer på Retspsykiatrisk Ambulatorium, men vi har igangsat en grundig analyse for at se, om der er noget som helst, vi kunne have gjort anderledes,” lød det i Lone Bjørklunds udtalelse.

En sikkerhed, Arbejdstilsynet med sit strakspåbud begrunder endnu ikke er tilstrækkelig, idet risikoen for vold i arbejdet er til stede, og at man her ikke i tilstrækkeligt omfang har forebygget risikoen. Ved vold forstår Arbejdstilsynet både fysisk vold og psykisk vold i form af trusler og krænkende adfærd.

”Vi vurderer, at arbejdet med højrisikopatienter i Retspsykiatrisk Ambulatorium på arbejdsstedet Brøndbyøstervej 160 ikke er planlagt og tilrettelagt, så det kan udføres sikkerheds- og sundhedsmæssigt fuldt forsvarligt.”

Den faste vagt, der er indsat 24 timer i døgnet i ambulatoriets foyer, er i den henseende ikke nok.

”Det indgår i vurderingen, at virksomheden efter ulykken har etableret en ekstern vagtordning i foyeren, samt har aflåst alle øvrige indgange til de psykiatriske afdelinger. Det indgår ligeledes i vurderingen, at ansatte i ambulatoriet bærer alarmer, og at ambulatoriet såvel som foyeren er indrettet med flere flugtveje. Vi vurderer imidlertid, at dette ikke er tilstrækkelig forebyggelse i relation til arbejdet med højrisikopatienter på matriklen uden for ambulatoriet.

Læs også: Efter endnu et drab i psykiatrien: Dybt rystede medarbejdere mindes afdød kollega

Krav øger risiko

Arbejdstilsynet bygger derudover deres strakspåbud på, at:

  • man håndterer psykiatriske patienter med retslige foranstaltninger på baggrund af tidligere alvorlig personfarlig kriminalitet, blandet andet drab. Patienterne lider af svære psykiatriske diagnoser som paranoid skizofreni, og flere af patienterne er præget af psykoser, herunder blandt andet af symptomer som stemmehøring, og/eller paranoide forestillinger. Mange har et betydeligt misbrug af stoffer og/eller alkohol, eller skader efter misbrug af alkohol og stoffer. Patienterne kan have komplekse forløb, og nogle kan have aggressiv og truende adfærd.

  • de ansatte på ambulatoriet har blandt andet opgaver, der involverer at stille krav til patienterne. Dette kan eksempelvis være at give afslag til patienter om ferie, at stille krav om fremmøde, medicinindtagning, blodprøver eller indlæggelse.

  • patienternes behandlingsdomme medfører, at ambulatoriet nogle gange i samarbejde med Kriminalforsorgen skal tage beslutning om, at patienter skal indlægges imod deres vilje, hvilket øger risikoen for vold mod de ansatte.

Kan ikke garantere lignende hændelse

Ifølge Arbejdstilsynets strakspåbud, har ledelsen oplyst, at de ikke kan garantere, at en lignende hændelse, hvor en højrisikopatient medbringer våben på matriklen, ikke kan gentage sig. Den nye vagtordning kan heller ikke med sikkerhed forebygge eller stoppe en lignende ulykke.

Derudover foregår der ikke visitation af patienter i forbindelse med adgang til ambulatorie eller foyer. Det betyder, at man ikke kan sikre, at patienter medbringer våben. De ansatte har ikke nødvendigvis viden om, hvor højrisikopatienter, der er vurderet indlæggelseskrævende, befinder sig, eller hvornår de eventuelt bliver indlagt på psykiatrisk afdeling.

”Vi vurderer, at dette nødvendiggør, at ansatte tager særlige sikkerhedsmæssige foranstaltninger, når de befinder sig på matriklen uden for ambulatoriet i perioder, hvor en højrisikopatient kan udgøre en trussel for deres sikkerhed. I forbindelse med ulykken mødte ansatte, herunder skadelidte, skadevolder i foyeren, hvor de ikke var tilstrækkeligt forberedt på kontakten med skadevolder. Det var derfor ikke muligt for ansatte at nå at foretage en risikovurdering, bremse skadevolder, trække sig, eller tage andre foranstaltninger, inden skadevolder overfaldt skadelidte,” skriver Arbejdstilsynet.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev