Annonce

Kanstrupgaard

Skandale-organisation knopskyder i ny kommune – FOA sender bekymringsbrev


FOA Randers har i et brev til kommunen kritiseret Dalbygaard Botilbud, efter at en tilsynsrapport fastslår den manglende faglighed. Desuden har organisationen bag Dalbygaard for nylig fået trukket godkendelsen til at drive Kanstrupgaard Forsorgshjem.

Annonce

OBS: Billedet er ikke af Dalbygaard Botilbud. Det er derimod Kanstrupgaard Forsorgshjem – den nu lukkede institution, hvis ejere også driver Dalbygaard Botilbud. Michael Bo Rasmussen

Af Alexander Pilgaard Kjær
Journalist

Annonce

Ingen arbejdsmæssige sikkerhedsforanstaltninger. Ingen overfaldsalarmer. Og medarbejdere, der arbejder alene i flere timer ad gangen. Alt sammen ting, der ikke er fordrende for et godt og trygt arbejdsmiljø.

Det er, hvad Mariejo Christensen, der er faglig sekretær i FOA Randers, hører fra de medlemmer, der arbejder på Dalbygaard Botilbud i Dalbyneder lidt nord for Randers, der åbnede 1. januar 2023.

”Vi har haft øje på Dalbygaard, da vi har nogle medlemmer derude, som har kontaktet os og fortalt om de massive problematikker i forhold til den kategoriserede og utilregnelige gruppe af borgere,” siger Mariejo Christensen.

Hun henviser til, at Dalbygaard er godkendt til at drive botilbud ud fra servicelovens §107 og 108. Det dækker over midlertidig eller længerevarende ophold for personer, der har fysisk eller psykisk nedsat funktionsevne eller særlige sociale problemer.

FOA Randers har derfor sendt en bekymringshenvendelse til Randers Kommunes borgmester Torben Hansen, socialchef Runa Steenfeldt samt socialudvalgsformanden i kommunen.

Læs også: Truet på livet med mursten: Katja måtte barrikadere sig på kontoret

Ikke tilstrækkelig faglighed

Henvendelsen til kommunen kommer på baggrund af en tilsynsrapport, som Socialtilsyn Midt har foretaget d. 6. juli 2023. I rapporten står der, at den faglighed, det kræver at håndtere den gruppe af borgere, der er visiteret til Dalbygaard, ikke er løftet i tilstrækkelig forventet grad. Blandt andet skriver de:

”Det er Socialtilsyn Midts vurdering, at Dalbygaard ikke har formået at ansætte nok medarbejdere med relevante kompetencer i forhold til målgruppens behov […] Efter fire måneder drift er der fire ansatte: to uddannede, henholdsvis social- og sundhedsfaglig funderet, samt to uuddannede.”

Ovenstående har Mariejo Christensen og FOA Randers også skrevet ind i bekymringshenvendelsen til kommunen, som der dog ikke er kommet svar på endnu grundet ferie.

Mariejo2.0
Mariejo Christensen er en af dem, der står bag bekymrings-henvendelsen til Randers Kommune, som er sendt fra FOA Randers. Privat

Botilbud eller forsorgshjem?

I henvendelsen, som Fagbladet FOA har set, skriver FOA Randers, at de ”vil bede Randers Kommune om at forholde sig til den sociale tilsynsrapport fra d. 06. juli 2023 og det samarbejde, der indtil nu har været med Dalbygaard Botilbud, samt sikre at den socialfaglige kvalitet er til stede.”

Mariejo Christensen fortæller, at det, hun hører fra medlemmerne på Dalbygaard, er, at borgerne i virkeligheden er ”nogle hårde typer”, så det i stedet for et botilbud burde hedde et ’forsorgshjem’, der omfatter de mest udsatte borgere, eksempelvis hjemløse.

”Hvad er det for et sted, man sender sine borgere ud til? Det er også en del af henvendelsen. Vi vil gerne have Randers Kommune til at tage stilling til, hvad det er for et tilbud, og om de (Randers Kommune, red.) får den socialfaglige tilgang, som de faktisk betaler for,” siger hun.

- Hvad håber I, der vil ske herfra? Og hvad vil I gøre?

”Vi har selvfølgelig dialog med medlemmerne, som vi følger og støtter. Vi råder dem til, at hvis det bliver for psykisk hårdt, skal de trække stikket, inden det bliver for meget. Og så venter vi jo på svaret fra kommunen. Om de vil kontakte socialtilsynet og finde ud af, om det her tilbud er godt nok, og om det overhovedet overholder de ting, det er sat i verden for. Vi vil jo gerne gøre opmærksom på, at vi i FOA Randers sætter fokus på Dalbygaard og arbejdsmiljø generelt,” siger hun.

Teknikaliteter banede vejen

Dalbygaard Botilbud er oprettet under OFSI (Organisation for Social Indsats), der også har drevet Kanstrupgaard Forsorgshjem. På baggrund af aktindsigter kunne Nordjyske tidligere i juli bekræfte, at Socialtilsyn Midt har inddraget Kanstrupgaard Forsorgshjems godkendelse til at drive forsorgshjem.

Kritikken af Kanstrupgaard Forsorgshjem begyndte allerede i efteråret 2022, og da OFSI i december søgte om at åbne et nyt sted, der skulle hedde Dalbygaard Forsorgshjem, blev det pure afvist. Alligevel fik de – med lidt fiksfakserier – tre uger senere lov til at åbne Dalbygaard Botilbud.

”Det er alene et spørgsmål om juridisk teknik,” sagde Ulla Andersen, der er tilsynschef ved Socialtilsyn Midt, til Randers Amtsavis i december.

Hun uddyber, at OFSI’s første ansøgning var en udvidelse af Kanstrupgaard Forsorgshjem, som derfor blev afvist. Den anden ansøgning var et selvstændigt botilbud, og derfor skulle der ses på det med helt nye øjne. Og sådan blev Dalbygaard Botilbud godkendt til at drive et botilbud efter servicelovens §107 og §108 – og ikke efter §110, som Kanstrupgaard Forsorgshjem var godkendt til.

Det faktum, at tilsynschefen siger det, er også noget, der optager den faglige sekretær fra FOA Randers, Mariejo Christensen:

”Vi sætter jo selvfølgelig også spørgsmålstegn ved, om det kan være rigtigt, at man bare kan omgå tingene på den måde, som det er blevet gjort i det her tilfælde.”

Fagbladet FOA har forsøgt at ringe til Runa Steenfeldt, der er socialchef i Randers Kommune, men vi blev mødt af en telefonsvarer om, at hun holder sommerferie.

Fagbladet FOA har desuden forholdt Rie Bo Kanstrup, der er direktør for Dalbygaard Botilbud, kritikken. Hun er ikke vendt tilbage på Fagbladet FOAs henvendelse.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev