Annonce

Jane Vinstrup, FTR og rengøringsassistent. Råber op for bedre vilkår for medarbejderne i Tårnby Kommune. Jørgen True har fotograferet.

Rengøringsassistenter i opråb efter ansættelsesstop: Den faglige stolthed er væk


Tårnby Kommune planlægger store besparelser på rengøringsområdet over de næste to år. Og det er blot ét eksempel af mange, da kommunerne landet over forsøger at lappe de stramme budgetter ved at spare på rengøringen. I et opråb beder rengøringsassistenterne i Tårnby borgerne om forståelse, mens kommunen henviser til holdånd i pressede tider.

Annonce

”Vi vil gerne gøre ordentligt rent, men vi må ikke.” Sådan lyder den sidste sætning i fællestillidsrepræsentant Jane Vinstrups debatindlæg i Tårnby lokalavis som reaktion på kommunens ansættelsesstop. Hun har aldrig før oplevet situationen så presset som nu og kalder det brandærgerligt, at politikerne så kort tid efter covid-19 har glemt værdien af god rengøring. Jørgen True

Af Laura Marie Rasmussen
Journalist

Annonce

”Når I ser en nullermand, så se ikke anklagende på os, vi gør hvad vi kan efter de muligheder og vilkår vi har i den nuværende situation. Klag til beslutningstagerne, ikke til os.”

Sådan lyder det i et frustreret debatindlæg i lokalavisen 2720 Tårnby, som er underskrevet af rengøringsassistenternes fællestillidsrepræsentant Jane Vinstrup på vegne af alle kolleger.

Opråbet kommer efter, at Tårnby Kommune tilbage i marts indførte ansættelsesstop og varslede store besparelser på rengøringsområdet i de kommende år. Konsekvenserne af de politiske beslutninger mærkes allerede nu.

”Vi mangler lige nu 32 kollegaer. Det kan i den grad mærkes, for det betyder i praksis, at rengøringsassistenterne skal dække sig selv ind for de kollegaer, der mangler. Altså får de mindre tid til deres eget område, da de også bliver sendt ud på andre arbejdspladser, hvor der mangler personale,” uddyber Jane Vinstrup overfor Fagbladet FOA.

Hun er rengøringsassistent på Løjtegårdsskolen og repræsenterer godt 200 kolleger og pointerer, at arbejdsmiljøet og arbejdsglæden er maksimalt presset lige nu:

”Jeg vil sige, at den faglige stolthed er væk under de arbejdsvilkår, som vi bydes.”

Klag ikke til os, men dem der bestemmer

Helt konkret betyder ansættelsesstoppet og besparelserne færre gulvvaske, mindre aftørring og måske på sigt også ændrede mødetider. Kommunen har nemlig tidligere luftet idéen, at der kan findes en besparelse på nattillægget ved, at personalet møder klokken 6 om morgenen fremfor klokken halv fem. Desuden er mange af faglokalerne rundt om på skolerne blevet lukket ned, fordi der ikke er personale.

”Jeg siger til kollegaerne, at det er okay, at det hele ikke står snorlige, fordi det er simpelthen ikke fysisk muligt. Vi får mange klager og kommentarer med på vejen, og det gør mange utrygge. Men borgerne og brugerne skal ikke klage til os, men til politikerne. Vi træffer ikke de økonomiske beslutninger, men forsøger bare så godt, vi kan at udføre vores arbejde med en kvalitet, som vi kan stå indenfor,” siger Jane Vinstrup.

Debatindlægget har ikke givet reaktioner fra politikerne eller direktørerne i Tårnby Kommune. Bortset fra at Jane Vinstrup, som hun forklarer det, kun har fået en sur kommentar med på vejen om, at rengøringsassistenterne ikke var at se eller finde ude på skolerne. Den bemærkning var hun ikke enig i, og derfor fortsætter hun også sin kritik af kommunen og taler højt om de pressede vilkår som rengøringspersonalet arbejder under.

”Jeg forstår godt, at vi arbejder i en kommune, der er en politisk styret organisation, og derfor er det politikerne der bestemmer, hvor der skal tilføres og fjernes penge. Men i den forbindelse, så mangler jeg bare, at der også fra politisk hold bliver meldt ud, at borgerne skal forvente en anden rengøringsstandard,” siger Jane Vinstrup og tilføjer med et ironisk glimt i øjet:

”Jeg ser frem til efteråret, hvor der er andet end mudder og sand på skolernes gange, da det her bliver virus-sæson og dermed mere sygdom i luften, hvor rengøring er helt afgørende. Derfor vil det nok blive tydeligere, at der mangler personale. Men det er ærgerligt, at vi skal helt derud, for at vi bliver taget seriøst som rengøringsassistenter.”

Jane Vinstrup, FTR og rengøringsassistent. Råber op for bedre vilkår for medarbejderne i Tårnby Kommune. Jørgen True har fotograferet.
”Mine kollegaer frygter klager, særligt fordi vi simpelthen ikke kan nå det samme som før, fordi vi mangler kolleger. Og vi mangler virkelig, at politikerne går ud og informerer borgerne og brugerne om, hvor meget de har valgt at spare på rengøringsområdet,” siger Jane Vinstrup. Jørgen True

Tårnby Kommune: Må leve med mindre rengøring

På Fagbladet FOA har vi forholdt kritikken over for Tårnby Kommune, som i et skriftligt svar erkender, at der er slækket på rengøringsniveauet.

”Tårnby Kommune har haft ansættelsesstop fra marts på grund af udfordringer med kommunens budget på blandt andet specialområdet, og dette kan også mærkes på rengøringsområdet. Selvom medarbejderne hjælper hinanden på tværs og viser stor holdånd, er der steder, hvor de lige nu ikke får mulighed for at gøre så meget rent som normalt,” skriver kommunen, som også kalder det forståeligt, at det ’tærer på den faglige stolthed’, når man som medarbejder ikke kan levere på det niveau, man gerne vil.

Samtidig oplyser kommunen også, at der har været større fokus på hygiejne efter covid-19, men at man har prioriteret medarbejderne i dagtilbud, skoler og plejehjem over rengøring:

”Med den svære økonomiske situation, Tårnby Kommune står i lige nu, har vurderingen imidlertid været, at vi som kommune bedre kan leve med mindre rengøring i en periode end med færre medarbejdere i vores dagtilbud og på vores skoler og plejehjem,” skriver kommunen til Fagbladet FOA.

Kommunens reaktion betragter Jane Vinstrup som ’endnu mere fra samme skuffe’. Ifølge fællestillidsrepræsentanten understreger det blot, at kommunen sparer på rengøringen uden at kende konsekvenserne.

”Jeg kan ikke gøre andet end at ryste på hovedet. For endnu en gang, så anerkender man fra politisk hold ikke vigtigheden i rengøringen. Måske er vi ikke dem, der råber højest eller har fået mest mediedækning, men vi udfører et stykke arbejde, der er helt afgørende for, at vores børn og ældre ikke bliver syge. Vi kan ikke spises af med holdånd og andet. Det her kræver noget helt andet,” siger Jane Vinstrup, der har været rengøringsassistent i Tårnby i 15 år – heraf 14 et halvt år som tillidsvalgt.

”Og jeg har aldrig oplevet en så presset situation som den, vi oplever lige nu,” siger hun.

Vi kan ikke spises af med holdånd og andet. Det her kræver noget helt andet.

Jane Vinstrup, rengøringsassistent og FTR

Professor: Mindre rengøring giver mere sygdom

Tårnby Kommune er ikke den eneste, hvor besparelser går ud over rengøringen. Det sker i mange kommuner – og det er bestemt ikke gratis ifølge Hans Jørn Kolmos, der er dr. med. og professor i klinisk mikrobiologi på Syddansk Universitet.

”Man løber en risiko, hvis man sparer på den helt nødvendige og basale rengøring. Vi ved, at der opstår mere sygdom blandt eksempelvis børnene og de ældre. Så på den lange bane, går det udover dem, som velfærdsstaten er sat i verden for at beskytte,” siger Hans Jørn Kolmos.

Han kalder det ’ærgerligt’, at man som samfund – også i kommunerne – har glemt, hvad vi lærte under covid-19. For der var der ekstra penge til rengøring, men de er forsvundet igen, og det kan altså have konsekvenser på den lange bange, ifølge professoren.

”Når vi eksempelvis sender vores børn i daginstitution, så forventer vi, at vi sender børnene ud og færdes i et sikkert miljø. Den forventning skal måske ændres, hvis det her er forholdene mange steder,” siger Hans Jørn Kolmos og tilføjer:

”Rengøring skal aldrig ses som et tilvalg. Men samtidigt forstår jeg også godt, at der er begrænsede midler i kommunerne. Men jeg køber ikke den der med, at man altid starter med at tage fra rengøringen.”

Her sparer de også

Her er 3 andre eksempler, hvor besparelser også findes på rengøringsområdet:

- I Lyngby-Taarbæk kommune er der vedtaget besparelser på rengøringsområdet for skoler og offentlige toiletter, også allerede med virkning i 2023, viser et referat fra Økonomiudvalget.

- Et andet eksempel er Jammerbugt kommune, hvor man også i løbet af 2023 har lavet besparelser på rengøringen ved at ændre intervallet for rengøring fra hver 2. uge til hver 3. uge i kvalitetsstandarden for rengøring i hjemmeplejen. Det skriver Nordjyske.

- Ligesom at man i Aalborg Kommune også varsler med mindre rengøring, da der skal findes en stor millionbesparelse i kommunen ifølge TV2 Nord.

+

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev