Annonce

Bakterier under UV-lys

UV-lys kan nedbryde vira og bakterier

UV-stråler kan bruges til at desinficere luft og overflader i et lokale, viser test af UV-lampe.

Annonce

Den nye forskning indenfor UV-lys betyder, at det med tiden muligvis kan være med til at reducere sygefraværet hos ansatte i blandt andet velfærdssektoren. Colourbox

Af Morten Bruun
Journalist

Annonce

I lang tid har det været kendt, at UV-lys kan nedbryde vira og bakterier, men med den kedelige konsekvens, at strålerne fra UV-lyset dels kan skade hornhinden, dels gå igennem huden på mennesker, angribe celler og dermed forårsage hudkræft.

Sådan er det ikke længere.

Aarhus-firmaet UV Medico har nemlig udviklet en lampe, som kun nedbryder smittekilderne og altså ikke risikerer at skade mennesker.

Efter et grundigt forløb med test på laboratorier og indledende forsøg på hospitalet i Kolding bliver teknologien afprøvet flere steder. På sygehusene i blandt andet Randers og Aarhus testes lampen nu i venteværelser og på operationsstuer. Desuden er Falck ved at installere den i 40 ambulancer på Sjælland, og der er sågar fodboldklubber i Superligaen, der har indkøbt den til deres omklædningsrum for at reducere faren for, at spillerne smitter hinanden. Tilsvarende kan den også anvendes i eksempelvis daginstitutioner – og her beskytte både børn og personale.

UV-lampe

  • UV-Lampen kan være tændt, mens der er mennesker til stede. Hvis lampen er tændt midt om natten, vil der stadig være mørkt. Man kan se gløden, men ikke fornemme lyset. 
  • En pære holder i cirka 17.500 timer. 
  • UV-Medico er i fuld gang med at eksportere lampen til andre europæiske lande. 
Kilde: Christian Kanstrup Holm
+
”Hele fidusen er, at UV-strålerne med en bølgelængde på 222 nanometer løbende desinficerer luft og overflader og nedbryder bakterier og vira,” forklarer Christian Kanstrup Holm, der er professor på Institut for Biomedicin på Aarhus Universitet og samtidig tilknyttet UV Medico.

Teknologien er udviklet på Colombia University i samarbejde med en japansk producent af pærer. UV Medico har løftet idéen og skabt selve den lampe, som gør teknologien anvendelig i virkeligheden.

”Du kan gøre et venteværelse fuldstændig rent klokken 6 om morgenen, men så snart en patient hoster blot én gang, er der smitterisiko i luften. Med lampen her varer det blot 5 minutter at fjerne 90 procent af bakterierne fra dette ene host, og efter 10 minutter er alle spor faktisk væk,” siger Christian Kanstrup Holm.

Ufarligt for mennesker

Den nye teknologi bygger på, at stoffet kryptonklorid har erstattet brugen af kviksølv. Det er årsagen til, at UV-strålerne ikke længere trænger gennem huden.

”Det er ret teknisk, men det virker. UV-strålerne desinficerer luft og overflader i lokalet og reducerer risikoen for at sprede smitte. De første test blev foretaget i forbindelse med covid-19, da vi lyste på små doser coronavirus og opdagede, at UV-strålen effektivt dræber virus. Imens dokumenterede andre forskere, at lyset er ufarligt for mennesker,” siger Christian Kanstrup Holm.

Lampen erstatter ikke rengøringspersonalet. Den er et supplement. Og der forskes nu i, om den blandt andet kan bidrage til at reducere de ansattes sygefravær. Tilsvarende undersøges det, om den kan være med til at reducere antallet af infektioner, der opstår i forbindelse med operationer.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev