Annonce

Lizette Risgaard fra doorstep mødet den 24/4-2023

FH-formand trækker sig efter anklager om upassende opførsel


Søndag morgen har Lizette Risgaard meddelt, at hun
stopper som formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation. De seneste vanskelige døgn har gjort det klart for hende, at hun står i vejen for lønmodtagernes kamp.

Annonce

Efter otte år som absolut frontfigur i fagbevægelsen, først som LO-formand og siden FH-formand, vælger Lizette Risgaard nu at stoppe, fordi anklagerne mod hende om upassende adfærd står i vejen for fagbevægelsens kamp. Ritzau/ Emil Nicolai Helms

Af Morten Bruun
Journalist

Annonce

”De sidste døgn har været vanskelige. For vores bevægelse. For de mange dygtige og flittige medarbejdere i FH. Og selvfølgelig for min familie og mig personligt.”

Sådan indledte Lizette Risgaard den tekst, hun søndag morgen lagde på Facebook – som hendes sidste som formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH).

I opslaget fortæller hun nemlig, at hun trækker sig som formand for de 1,3 millioner lønmodtagere, der er samlet i FH. Det sker som kulmination på de anklager mod hende om upassende opførsel, som Berlingske og Ekstra Bladet offentliggjorde sent torsdag.

Her fortæller otte yngre mænd – ansatte i FH eller på anden måde aktive i fagbevægelsen – hvordan de alle har oplevet uønsket fysisk kontakt fra Lizette Risgaard.

”Jeg har beklaget og givet en uforbeholden undskyldning til alle, der har følt, at deres personlige grænser er blevet overskredet. Det står jeg ved,” skriver Lizette Risgaard og forklarer sit farvel med, at de oplysninger, der er kommet frem, nu står i vejen for fagbevægelsens kamp.

De seneste ’vanskelige døgn’, som Lizette Risgaard formulerer det, startede, da FHs forretningsudvalg fredag morgen besluttede, at hun kunne fortsætte som formand, mens anklagerne blev undersøgt af et eksternt advokatfirma.

Men da flere forbund i løbet af fredag fortrød den beslutning og fortalte, de havde mistet tilliden til hende, valgte hun at tage orlov, mens anklagerne – herunder også FH’s interne håndtering af sagerne – undersøges.

Lørdag aften samledes forretningsudvalget igen til et mere end seks timer langt møde for at diskutere sagen og formandens fremtid. Lizette Risgaard deltog ikke i mødet, som ifølge flere medier blev afbrudt kort efter midnat og skulle genoptages søndag. Undervejs i det møde afviste Lizette Risgaard ifølge medierne at trække sig, men den beslutning holdt kun natten.

Skuffet over faglige kolleger

På Facebook lægger Lizette Risgaard ikke skjul på, at hun er skuffet over weekendens forløb og føler sig forkert behandlet:

”Jeg mener, at man altid bør behandle sager som disse grundigt og sagligt – uanset hvem sagen omhandler, eller hvad sagen drejer sig om. Ikke afsige en hurtig dom baseret på avisskriverier, rygter eller folkestemningen på sociale medier.

Derfor synes jeg også, det var rigtigt, at FH’s forretningsudvalg fredag morgen besluttede at igangsætte en advokatundersøgelse, der skal gennemgå de anonyme udsagn fra flere personer samt håndteringen af sagerne.

Aftaler er jo som regel noget, vi sætter højt i fagbevægelsen. Men allerede fredag eftermiddag stod det klart, at hverken aftaler eller fortrolighed betyder det samme for alle. Det er jeg utrolig skuffet over,” skriver hun.

Hun noterer også, at hun ikke er enig i alle anklagerne mod hende, men den uenighed vil hun ikke folde ud på Facebook. Den del overlader hun til advokatundersøgelsen, skriver hun, og opfordrer samtidig journalister og medier til at tænke sig godt om, hvad der sker, når mediemøllen sættes i sving.

”Det er ikke alle nuancer eller politiske motiver, der kommer frem.”

Og så understreger Lizette Risgaard, at hun er tilfreds med det fingeraftryk, hun har sat gennem sit faglige arbejde:

”Jeg er stolt over alt det, jeg har været med til at forandre og forbedre. At stå i spidsen for jer, de danske lønmodtagere, og hele den danske fagbevægelse har været mit arbejdslivs ære, og jeg ville gøre det hele én gang til, hvis jeg kunne.”

FOAs hovedbestyrelse mødtes ekstraordinært søndag morgen, og forbundsformand Mona Striib kalder Lizette Risgaards beslutning om at trække sig som formand rigtig:

Som forløbet har været, kan troværdigheden ikke genvindes. Vi skal stadig have en advokatundersøgelse af sagen, så vi får fuld klarhed over, hvad der er sket, og om der har været et systemsvigt,” siger Mona Striib.

Det forventes også, at FHs forretningsudvalg hurtigt tager stilling til arbejdet med den eksterne undersøgelse, afholdelse af ekstraordinær kongres og valg af ny formand. Fagbladet FOA følger sagen.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev