Annonce

hundested plejecenter fastelavn foto jørgen true

”De skal leve. Ikke bare overleve. Det er derfor, vi er her.”


Bankospil, skolebesøg, fisketure, olympiske plejehjemslege og besøg af venskabsbørnehave. Det er bare nogle af de oplevelser, der skaber stjernestunder og forebygger ensomhed på plejecenter.

Annonce

Social- og sundhedshjælper Amal Hammoud bryder ofte i grin som her i sit arbejde på Hundested Plejecenter. I artiklen har vi samlet en lang række billeder fra dagen. Jørgen True

Af Rasmus Handberg
Journalist

Annonce

En politibetjent, spiderman og en del prinsesser på rad og række. Den lokale venskabsbørnehave er igen på besøg på Hundested Plejecenter. Denne gang for at slå katten af tønden sammen med beboerne.

Social- og sundhedshjælper Amal Hammoud og plejehjemsleder Mette Sofie Haulrich slår også til tønden. De er ikke et sekund i tvivl om, at aktiviteter som disse er med til at mindske risikoen for, at beboere bliver ensomme. Stedet har ikke en ’færdig opskrift’ på at forebygge ensomhed, men alle er opmærksomme, hvis én for eksempel isolerer sig, siger plejehjemslederen:

”Så taler vi om, hvorvidt vi får spurgt på den rigtige måde, og om vi er gode nok til at kende borgerens behov og ønsker. Det kan også være, at vi skifter ud i personalet, hvis én har en bedre adgang til borgeren.”

Et behageligt minde

Dén tilgang plejer at bære frugt, fortæller de. Amal Hammoud husker for eksempel tydeligt, hvordan hun med tålmodighed og gentagne omsorgsfulde opmuntringer hjalp en ældre mand, der var meget alene og ikke ønskede at forlade sin lejlighed.

hundested plejecenter fastelavn 2 foto jørgen trur
Mette Sofie Haulrich tager en selfie med en beboer og Amal Hammoud til plejecentrets Facebookside, hvor de deler de mange spændende aktiviteter med omverdenen. Jørgen True
”Jeg begyndte langsomt at tale med ham, og i en måned var jeg ved ham næsten hver dag. Han begyndte at åbne sig op og fortælle mig om hans liv i Tyrkiet. Vi begyndte at gå små ture ned til vandet, og da han kunne ikke lide den danske mad, tog vi sammen på ugentlige indkøbsture ned i byen.”

Social- og sundhedshjælperen smiler af at tænke tilbage på beboeren, der gik bort sidste år.

”Jeg pressede ham aldrig, men til sidst gik han selv ture ned i byen, og han tog med til fest og andre sociale aktiviteter,” siger hun og tilføjer, hvad der lyder som hendes læresætning:

”De skal leve. Ikke bare overleve. Det er derfor, vi er her. Beboerne skal have det godt og være glade.”

Der er ingen tvivl om, at aktiviteterne er med til at forebygge ensomhed. Især det her med, at der kommer nogen i huset, og at vi også besøger dem.

Mette Sofie Haulrich, leder af Hundested Plejecenter
Bredt udvalg af aktiviteter
Et kig på plejehjemmets Facebookside viser, at der den seneste måned har været et stort og mangfoldigt udvalg af aktiviteter. Kreative kreationer med savsmuld, dyster i discipliner som bowling og stigegolf, gåture, bankospil og sangaftener med klaverspil for bare at nævne nogle. Og så har beboerne også besøgt deres venner i børnehaven.

venskabsbørnehave hundested plejecenter fastelavn foto jørgen true
Venskabsbørnehaven kommer på besøg på plejecentret og som noget relativt nyt, kommer plejecentret også på besøg hos børnehaven. Jørgen True
”Der er ingen tvivl om, at aktiviteterne er med til at forebygge ensomhed. Især det her med, at der kommer nogen i huset, og at vi også besøger dem. Det giver så god mening for alle,” siger Mette Sofie Haulrich og fortsætter:

Læs også: Ny rapport: Ældre er mere ensomme efter corona

”Vores fokus er at skabe livsglæde og meningsfulde relationer. Man har valgt at være i et omsorgsfag for at gøre noget godt for andre, så det skal være vores fokus frem for, at der skal sættes krydser i et skema. Beboerne skal selvfølgelig også have personlig pleje og medicin, men oplevelser, relationer, glæde og latter skal fylde huset.”

Finder mellemrummene

Nogle vil måske spørge, hvordan der er tid til det høje aktivitetsniveau, når der samtidig tales om stigende rekrutteringsudfordringer og arbejdspres i ældreplejen.

”Vi har hverken flere penge eller bedre normeringer, men vi arbejder på at skabe en kultur, hvor vi opfordrer til, at man som medarbejder – og beboer – prøver ting af og kommer med idéer,” siger Mette Sofie og roser medarbejderne for at udnytte de små huller, der opstår i løbet af en dag:

”De finder det, jeg kalder mellemrummene. På en dag er der perioder, hvor der er en halv time, inden vi skal spise eller have middagslur, og der er Amal og hendes kolleger blevet virkelig gode til for eksempel lige at gå en tur, hvis solen skinner.”

hundested plejecenter fastelavn 3 foto jørgen true
Plejecentret er fuld af både unge og ældre prinsesser. Jørgen True
hundested plejecenter fastelavn 4 foto jørgen true
Der er masser af hep og klapsavler, når battet svinges. Jørgen True

Negleklip er reformeret

Plejehjemmet har også afskaffet negleklip i forbindelse med morgenplejen, hvor personalet ofte har travlt. Den lille forandring har gjort en stor forskel.

”Det kunne hurtigt ende i konflikt og frustrationer, for når personalet er pressede på tiden, bliver beboere med demens utrygge og angste,” siger Mette Sofie Haulrich.

I stedet er indført en neglevogn, som bliver kørt frem om formiddagen eller eftermiddagen.

”Så sidder 4-5 beboere og får håndbad, massage og får klippet deres negle, mens de hører meditationsmusik. I sidste ende sparer vi faktisk tid på den måde, fordi vi undgår konflikter. I stedet bliver det en oplevelse, som udløser gode endorfiner og glade beboere,” siger plejehjemslederen.

hundested plejecenter bankospil foto jørgen true
Umiddelbart efter går flere af beboerne ned til det bankospil, som frivillige har arrangeret i en anden afdeling på plejecentret. Jørgen True

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev