Annonce

sgsg

Overvågning, spionage af syge kolleger og trusler om fyring efter løntjek: FOA hiver plejefirma i retten

250.000 kroner skal det private plejefirma Aktiv Hverdag betale i bod, hvis det står til FOA og de ni tidligere medarbejdere i den retssag, som mandag startede i Arbejdsretten. Få et overblik over sagens forhold her.

Annonce

Foran Arbejdsretten var både tidligere medarbejdere fra det private plejefirma Aktiv Hverdag og repræsentanter fra FOA mødt op, herunder formand Mona Striib (forrest nr. 2 fra venstre) og næstformand Thomas Enghausen (bagerst nr. 2 fra venstre). Jørgen True

Af Ida Østerlund
Journalist

Annonce

Udspionering af syge kolleger, videoovervågning i frokoststuen og en trussel om fyring ved løntjek.

På baggrund af disse og en række andre kritisable forhold har FOA og Fagbevægelsens Hovedorganisation trukket det private plejefirma Aktiv Hverdag i Arbejdsretten.

I alt ni tidligere ansatte skal vidne i retssagen, som startede mandag i København.

Her er forholdene, som sagen drejer sig om

Brud på ledelsesretten og krænkelse af medarbejdernes integritet

I alt ni tidligere medarbejdere fra Aktiv Hverdag skal afgive vidneforklaringerne i Arbejdsretten og fortælle om deres oplevelse af arbejdsmiljøet og arbejdsforholdene hos virksomheden.

Nogle tidligere ansatte har – ifølge processkrivelsen – overfor FOA 
forklaret, at de skulle udspionere hinanden ved sygdom for at tjekke, om kollegerne virkeligt var syge.

Det fremgår blandt andet af SMS-korrespondancer, at medarbejderne mistænker hinanden for at ’spille syge’.

En tidligere distriktschef i Aktiv Hverdag, Hanne Sørensen, står også frem mandag i Nordjyske, hvor hun blandt andet fortæller, at hun gennem tiden har lavet forskellige observationer mod medarbejdere i virksomheden.

”Jeg synes, at det var så pinligt og flovt, at vi skulle jagte medarbejderne på den måde. Jeg er ikke stolt af de ting, jeg har været med til – for det er da under al kritik, at man bruger medarbejdere til på den måde at overvåge hinanden,” siger Hanne Sørensen.

Overvågning af medarbejderne

I Aktiv Hverdags lokaler er der opsat videoovervågning blandt andet i frokoststuen. Ifølge virksomheden selv, fordi der har været indbrud to gange.

Medarbejderne har dog oplevet, at overvågningen er blevet brugt til andet end tyverisikring, lyder det i processkrivelsen. De har blandt andet oplevet, at det er blevet påtalt, at de har holdt for lange spisepauser, efter ledelsen har kigget på overvågningskameraerne.

Aktiv Hverdag er dog uenige. Ifølge virksomheden selv har der kun været to episoder, hvor ledelsen har tjekket videokameraet i frokoststuen, og det var på baggrund af en konkret mistanke om, at en medarbejder ikke overholdt arbejdstiden, lyder det.

Virksomheden henviser til en episode, hvor en medarbejder ifølge sin kollega skulle have afleveret sin køreliste i starten af dagen i stedet for slutningen, som egentligt er reglen. Det bekræftede videoovervågningen, og den pågældende medarbejder blev bortvist.

Organisationsfjendtlig adfærd

Til ansættelsessamtaler hos Aktiv Hverdag er flere medarbejdere blevet spurgt ind til, om de er medlemmer af FOA.

Flere har også forklaret, at de er blevet opfordret til at melde sig ud af FOA og ind i Krifa eller Det Faglige Hus i stedet. Den påstand er Aktiv Hverdag uenige i. De har kun oplyst om, at medarbejderne har overenskomst med FOA, lyder det i processkrivelsen.

Nogle tidligere ansatte forklarer også, at Aktiv Hverdag opfordrede og pressede de ansatte til at bede FOA om at undlade at rejse efterbetalingskrav i sager om manglende løn.

FOA modtog i marts 2020 en mail fra et medlem, hvori der stod:

”Jeg er medarbejder hos Aktiv Hverdag i 3 år som ufaglært og har tidligere bedt jer om et gratis løntjek. Jeg har fået at vide, at jeg muligvis har penge til gode hos firmaet, men jeg vil gerne lukke sagen. En fra ledelsen har kontaktet mig telefonisk og bedt mig om, at FOA ikke skal undersøge og gøre krav på penge, ellers er jeg uønsket i firmaet som medarbejder. Jeg beklager alle de ekstra arbejdstimer, som I har gjort for at føre regnskab.”

Aktiv Hverdag forklarer dog, at de alene har opfordret medarbejdere til at komme til ledelsen først med deres fejl på lønsedlen.

Bortvist kort efter at have meldt sig som TR

En tidligere ansat, social- og sundhedsassistenten Sandra Poulsen, fortæller til Nordjyske om, hvordan ledelsen reagerede, da hun fortalte dem, at hun gerne ville stille op som tillidsrepræsentant for FOA.

”Jeg vidste jo godt, at Susanne (virksomhedsstifteren, red.) ikke var begejstret for, at der skulle være en tillidsrepræsentant i virksomheden. Men jeg havde bestemt ikke regnet med, at det ville ende, som det gjorde,” siger Sandra Poulsen til avisen.

Fire-fem dage efter, at hun meldte sig på banen som TR, blev hun bortvist. Officielt blev Sandra fyret, fordi hun afleverede sin køreseddel for tidligt på vagten, i forhold til hvad hun måtte, som beskrevet tidligere. Og det erkender hun. Men det er påfaldende, at det sker så kort tid efter, hun havde valgt at melde sig om tillidsrepræsentant, mener hun.

”Jeg må ikke aflevere sedlen, før jeg er færdig, da man jo principielt ikke ved, hvilke opgaver man kommer ud til. Så det er rigtigt, at jeg lavede en fejl – men det vidste jeg bare ikke på det tidspunkt.”

”Men det undrer mig da, at jeg bliver bortvist for det fire-fem dage efter, at jeg har ønsket at blive tillidsrepræsentant. Fejlen havde jeg jo også lavet før – for jeg vidste ikke, at jeg ikke måtte gøre det på den måde,” siger Sandra Poulsen.

Hvad kræver FOA og FH

Aktiv Hverdag skal betale en bod på mindst 250.000 kroner, hvis det står til FOA, Fagbevægelsens Hovedorganisation og de ni tidligere medarbejdere.

Gitte Christensen, der er afdelingssektorformand for social- og sundhedssektoren i FOA Frederikshavn, skal ligesom de ni tidligere medarbejdere vidne i retten. Til Nordjyske siger hun:

”Jeg har intet set, som jeg kan sammenligne med den her sag. Aldrig nogensinde. Det er ekstremt og ondskabsfuldt, hvad medarbejderne har været udsat for – og jeg har næsten ikke ord, der kan beskrive de ting, som folk har oplevet.”

”Nogle af de her medlemmer er ikke i stand til at arbejde mere, efter de har været hos ”Aktiv Hverdag”. Flere af dem er kommet på førtidspension – og mange har udviklet angst, efter de var ansat. Og selv om de er ni tidligere ansatte, der medvirker i sagen, så er der faktisk også nogle, der har meldt fra. De har simpelthen ikke kunnet snakke om det, de har oplevet, uden at de får angstanfald. Jeg forstår ikke, at man kan have sådan nogle forhold i en virksomhed i 2023,” siger Gitte Christensen.

Hvad sker der nu?

Fra retten afsluttes mandag aften, går der op til omkring tre uger, før dommen falder.

En eventuel bod fra Aktiv Hverdag, hvis FOA og FH vinder sagen, bliver delt mellem de tidligere ansatte.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev