Annonce

Tema: Sendt hjem – hvorfor?

Vil tvinge minister til straks at stoppe skøre udlændingesager


Alt for mange udenlandske ansatte i blandt andet sosu-sektoren får afslag på ophold i Danmark, selv om der er brug for dem. Nu vil de radikale have integrationsministeren til at sætte sagerne i bero, indtil regeringens nye og mere lempelige politik er på plads.

Annonce

Social- og sundhedshjælper Geethika Brown fik afslag på forlænget ophold i Danmark og måtte sige farvel til sit job på et plejecenter og rejse tilbage til Sri Lanka. Hun har netop sendt en appel til integrationsministeren og bedt ham om at forhindre sager som hendes. Nu følger den radikale ordfører trop og beder om, at alle aktuelle sager sættes i bero. Tobias Stidsen

Af Morten Bruun
Journalist

Af Rasmus Handberg
Journalist

Annonce

Udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad Bek (S) kan nu blive tvunget til at reagere hurtigere end planlagt på den nye regerings løfte om at ændre vilkårene for de udlændinge, der får afslag på ophold i Danmark og sendes hjem, selv om de har valgt at uddanne eller beskæftige sig inden for sosu-sektoren eller andre fag med stort behov for flere hænder.

Den radikale udlændinge- og integrationsordfører Christian Friis Bach vil i hvert fald bede ministeren om hurtigst muligt at stille nuværende og kommende sager i bero, indtil SVM-regeringen – Socialdemokraterne, Venstre og Moderaterne – har det nye lovgrundlag på plads.

”Der er ingen grund til at blive ved med at genere de mennesker, der havner i disse sager. Det er både hjerteløst og uklogt at sende dem hjem. Der er brug for dem, og regeringen ved jo, hvor den vil hen og har allerede sikret sig flertal for det gennem sine egne mandater,” siger Christian Friis Bach og tilføjer, at det er et af de punkter i regeringsgrundlaget, som de radikale virkelig har hæftet sig ved:

Vi har stor tro på, at det her kan løses.

Læs også: Udvist sosu-hjælper i opråb til ny minister: Lad mig komme tilbage til Danmark

Moderaterne: God idé

Christian Friis Bachs henvendelse til udlændinge- og integrationsministeren kommer på baggrund af, at ministeren både før og efter nytår overfor Fagbladet FOA afviste at komme med et konkret bud på, hvornår han regner med at få lovgrundlaget på plads.

”Jeg vil nu gå i gang med at se på, hvordan det konkret kan udmøntes,” har han skriftligt svaret de to gange, Fagbladet FOA har bedt om et interview – blandt andet for at spørge, om han i første omgang vil stille aktuelle sager i bero.

Hos Moderaterne kan udlændinge- og integrationsordfører Mohammad Rona godt se et perspektiv i, at det sker.

”Ideen virker god, men jeg vil undersøge, om det er muligt, før jeg forpligter mig på noget,” siger Mohammad Rona.

Læs også: Sosu-hjælperen Saadah udvises: ”Det giver ikke mening”

Venstre: Det haster

Ifølge det tredje regeringsparti, Venstre, haster det at finde en løsning på de mange sager. I hvert fald har partiets retsordfører, Preben Bang Henriksen, reageret kraftigt på en aktuel sag, som nordjyske medier har beskrevet.

Den handler om en 43-årig cubansk født kvinde, der har boet 16 år i Danmark og på kommunens anbefaling for nylig valgte at uddanne sig til social- og sundhedshjælper. Men tiden på skolebænken tæller ikke som arbejde, og derfor har hun fået afslag på permanent ophold.

Overfor TV2 Nord bebuder Preben Bang Henriksen, at han nu vil tage kontakt til ministeren:

”Jeg har med glæde konstateret, at vi har fået indføjet i regeringsgrundlaget, at uhensigtsmæssige regler skal afskaffes. Det haster, for vi ser desværre efterhånden nye sager hver dag – oven i købet i en tid, hvor vi mangler arbejdskraft i Danmark,” siger Venstre-manden om en sag, hvor to andre nordjyske politikere – socialdemokraten Bjarne Laustsen og den konservative Per Larsen – udtaler sig med stort set samme ordvalg.

Læs også: Maryam er færdig som sosu-hjælper om et halvt år: Nu vil myndighederne udvise hende

Evaluering mangler stadig

Integrationsminister Kaare Dybvad Bek havde allerede før valget mulighed for at reagere. Ligesom sin forgænger og partifælle Mattias Tesfaye havde han nemlig stillet i udsigt, at ministeriet i løbet af 2022 ville evaluere den såkaldte positivliste. Det er en liste, der udarbejdes af Styrelsen for Rekruttering og Integration (SIRI) og tæller job, hvor der er mangel på arbejdskraft.

Her optræder arbejdet som social- og sundhedsassistent, men det gør jobbet som social- og sundhedshjælper ikke, selv om andelen af ufaglærte er vokset markant de seneste år. Hvis hjælper-jobbet kommer på listen – og det forventes at blive tilfældet efter evalueringen – vil man undgå mange af de pågældende sager.

Fagbladet FOA har bedt om aktindsigt i den varslede evaluering. Men forgæves:

”Ministeriet bemærker, at evalueringen af positivlisten for faglærte (…) ikke er blevet gennemført,” hedder det i svaret fra ministeriet.

Mohammad Rona er på vej op af trapper på Christiansborg
Regeringspartiet Moderaterne og udlændingeordfører Mohammad Rona er træt af de ’skøre’ hjemsendelsessager. Han vil ikke afvise muligheden for, at aktuelle og kommende sager stilles i bero, indtil regeringen har sit lovgrundlag på plads. Morten Bruun

Det er blevet for stramt

Moderaternes integrationsordfører Mohammad Rona har afghansk baggrund og har meldt sig ind i partiet for at kunne kombinere et liberalt livssyn med en fornuftig udlændingepolitik.

”Vi er nået til et punkt, hvor udlændingepolitikken er blevet så stram, at den ikke er fulgt med tiden. Det vil vi gerne ruske op i, så vi for eksempel undgår de her underlige og triste sager, der popper op og ender med, at vi tager folk ud af en hverdag og sender dem til et udrejsecenter eller et hjemland, de ikke kender. Det er skørt, for det er gode borgere, der har gjort en indsats og taget deres nye lands muligheder til sig. Vi straffer de forkerte ved at gøre det her,” siger Mohammad Rona.

Han tør ikke gætte på, hvornår det lykkes regeringen at ændre reglerne. Men han understreger, at det ikke er Moderaternes plan at vente på ’15 nye, skøre sager, før der gøres noget ved det’.

”Jeg er ny i det her game og skal lige lære det parlamentariske arbejde at kende, før jeg ved mere om, hvordan vi griber det an. Men vi har en god dialog,” siger han.

Mange af de eksempler, der er kommet frem, handler om mennesker, der er beskæftiget i de fag, FOA organiserer. Derfor holder forbundsformand Mona Striib øje med, hvad der sker, og hun bifalder de nye vinde.

”Det er fuldstændigt urimeligt, som vi behandler de mennesker. Og det er ingen tvivl om, at regeringen omgående bør sætte disse sager på pause, indtil de nye regler er på plads,” siger Mona Striib.

3 skøre sager

De seneste mange måneder har der været talrige beretninger om udlændinge i ikke mindst sosu-sektoren, som har fået afslag på forlænget ophold i Danmark. 

Også i Fagbladet FOA, hvor vi blandt andre har fortalt om den 22-årige Maryam Awad, der midt i sin uddannelse som social- og sundhedshjælper fik at vide, at hun måtte forlade Danmark og rejse hjem til Syrien.

Vi har også berettet om den 51-årige Geethika Brown, som boede i Danmark med sin irske mand og måtte opgive jobbet som social- og sundhedshjælper, fordi manden flyttede fra hende, og hun derfor ikke kunne få forlænget sin opholdstilladelse. 

Og under valgkampen fortalte vi om den 45-årige Saadah Uthman, som lige nøjagtigt nåede at gennemføre sin uddannelse som social- og sundhedshjælper og få fast arbejde som aftenvagt på et plejehjem, før hun fik at vide, at hun – fordi hun ikke længere var sammen med sin nigerianske mand – skulle forlade sin nye kæreste Henning, sit nye job på plejecentret i Viborg og sit fritidsjob som Røde Kors-frivillig og rejse tilbage til Nigeria.

Hvis du kender andre sager, er du velkommen til at kontakte Fagbladet FOA. Skriv til journalist Rasmus Handberg på rahbn@foa.dk eller journalist Morten Bruun på mobr@foa.dk

+

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev