Annonce

Tema: Børns søvn

Vække eller ikke vække? Det er spørgsmålet


Man må aldrig vække børn, siger nogle. For lange lure giver dårlig nattesøvn, mener andre. Men der er gode argumenter for begge dele, siger søvnforsker Birgitte Rahbek Kornum, der her afliver de mest almindelige myter omkring børns søvn.

Annonce

Må man vække børn? Diskussionen kan blive heftig, når det gælder børns søvn. Men faktisk er der ingen klare svar i forskningen, siger søvnforsker Birgitte Rahbek Kornum, der råder til at se på det enkelte barns behov. Modelfoto/Colourbox

Af Malin Schmidt
Journalist

Annonce

Fronterne var skarpt trukket op på Facebook efter Fagbladet FOAs artikel om en vuggestues nul-vække-politik. I debatten argumenterede nogle for, at man aldrig må vække børn, mens andre mente, at det giver natteroderi, hvis barnet sover for længe om dagen.

”Der findes ikke hardcore forskning på det område, så man strander ofte på forskellige holdninger og erfaringer,” siger Birgitte Rahbek Kornum, der er søvnforsker ved Københavns Universitet.

Hun vil derfor meget nødig sige, at man aldrig må vække børn, der sover middagslur. Eller omvendt: At man bør vække.

”I den alder, hvor barnet kun har én lur om dagen og en ret lang, sammenhængende nattesøvn, ser man, at jo længere, de sover om dagen, jo kortere sover de om natten. Så det påvirker nattesøvnen, og dét er der faktisk lavet forskning på.”

Læs også: Vuggestue går ikke på kompromis med middagslur: ”Her vækker vi aldrig børnene”

Søvn om dagen er ikke dårlig søvn

- Er det så en myte, at ’søvn avler søvn’?

”Ro og gode vaner i forhold til søvn avler søvn. En oplevelse af, at søvn er noget positivt – at det er rart at falde i søvn og rart at vågne. Det er mere det, det handler om,” siger hun.

Birgitte Rahbek Kornum understreger, at for både børn og voksne handler det om at få nok søvn. Hjernen har brug for at reparere sig selv, rense affaldsstoffer ud, justere forbindelserne mellem hjernecellerne og integrere ny viden med den gamle.

”Mange af de processer kan kun foregå under søvn. Hvordan, barnet så fordeler søvnen, er mindre vigtigt. Den søvn, børn får under middagsluren, er ikke dårlig søvn overhovedet.”

Søvnforskeren forklarer, at det er en biologisk proces, når barnets hjerne går fra at have behov for meget søvn til lige så stille at få behov for færre og færre lure, indtil søvn om dagen fases helt ud.

På det tidspunkt får barnet al den søvn, det har behov for om natten. Men det er forskelligt, hvornår børn er klar til at slippe middagsluren. Det betyder også, at det er forskelligt fra barn til barn, om det er klar til at slippe luren, når barnet overgår fra vuggestue til børnehaven omkring det tidspunkt, hvor barnet fylder tre år.

Læs også: Pædagoger står fast: Her sover børnene så længe de vil

Biologisk udvikling

”Det er den naturlige udvikling, men hvornår, det sker, varierer, og overgangsfasen kan både være svær og konfliktfyldt. Så sover barnet måske en halv time den ene dag og tre den anden. Og det er her, konflikter mellem personale og forældre, der ikke selv sover nok om natten, nok kan opstå,” siger Birgitte Rahbek Kornum.

Nogle vil være meget ivrige, måske også lidt for ivrige – i forhold til at fjerne luren, før barnet er klar til det, og det risikerer at give konflikter, både blandt børn og forældre, og blandt forældre og pædagogisk personale.

Og børns søvn er et følsomt emne, viste FOAs medlemsundersøgelse, hvor hvert tredje medlem på det pædagogiske område oplevede uenigheder med forældre.

- Man har det også med at sige, at jo mere barnet sover om natten, jo bedre sover det om dagen?

”Det er måske sandt for den tid, hvor barnet er nyfødt. Men man skal passe på med at tage argumenter fra en aldersgruppe og bruge dem på en anden aldersgruppe. Søvnen er ikke den samme for et barn på seks måneder og et på to år, for hjernen udvikler sig enormt i de år, og søvnreguleringen udvikler sig lige så meget.”

- Hvad er dit bedste råd?


”Hvis jeg skal give et råd, så er det at udvise mere fleksibilitet og overbærenhed. Forældre må acceptere, at det kan være svært for barnet at falde i søvn de dage, hvor middagsluren har været lang. Og dagtilbudspersonalet skal være klar på at lytte til forældre, der siger, de har et problem.”

Læs også: Forsker advarer: Forældre ødelægger børns lur

Man kan påvirke søvnen

Søvnen kan dog også blive for rodet, og her kan man prøve at påvirke barnets søvn ved at skrue på middagsluren.

”Man kan godt gå ind og sige, at barnet simpelthen er blevet for uroligt – den ene dag sover det nul timer, og den næste tre. Her vil man kunne prøve at få flyttet dagssøvnen til om natten ved at vække barnet eller lade være med at give det en middagslur. For hjernen er fleksibel og vil prøve at få sin søvn på et andet tidspunkt.”

- Så man må godt vække?

”Man må tage udgangspunkt i det enkelte barn. Søvn er afsindigt vigtigt, og for nogle er det nødvendigt med en middagslur for at få nok søvn. På et tidspunkt er det ikke længere nødvendigt med en middagslur, og den overgangsfase er både svær og meget individuel.”

Og – hvis man vækker barnet, bør det ske på det rigtige tidspunkt, understreger forskeren. Ellers bruger barnet den første halve til hele time på at være omtumlet.

”Hvis barnet skal vækkes fra sin middagslur, er det vigtigt, at det sker i de lette søvnfaser, det vil sige de første 20 minutter eller under REM-søvn efter halvanden time. Hvis man kigger på øjenlågene, kan man se, at øjnene bevæger sig fra side til side i store ryk. Det er tegn på, at der er drømmeaktivitet, og der kan man nemt vække barnet.”

Vær opmærksom på søvnfaserne, hvis du vil vække ...

Man starter med en let søvn i et kvarter, tyve minutter, hvorefter man går ned i de dybeste søvnstadier. De er virkelig gode for hjernen og varer i en time til halvanden.

Herefter går man igen op i lettere søvnfaser og REM-søvn, hvor de fleste har deres drømme. Det er her, de fleste vågner af sig selv. Vågner man ikke der, vil man igen gå ned i en dyb søvn. Hvis man bliver vækket under dyb søvn, vil man vågne omtumlet og have svært ved at vågne. Bliver man derimod vækket i let søvn eller under REM-søvn, vil man vågne med en udhvilet fornemmelse.

Du kan med fordel holde øje med øjnene, hvis du vil vække under REM. Her vil øjnene bevæge sig i ryk fra side til side under øjenlågene, og det er et godt tidspunkt at vække barnet på.

Kilde: Søvnforsker Birgitte Rahbek Kornum, lektor på Københavns Universitet, hvor hun forsker i søvn og søvnsygdomme og har skrevet bogen ’Forstå din søvn’, Gyldendal 2019.

+

Så meget søvn har barnet brug for ...

7-12 måneder: 14-15 timer pr. døgn. 70-80 procent af børnene sover igennem om natten, dvs. de har mindst fem timers søvn samlet, og sover to perioder med søvn om dagen.

1-3 år: har brug for 12-14 timer pr. døgn. De fleste børn reducerer her to perioders søvn om dagen til til en.

4-6 år: 10-12 timer om natten.

Kilde: Sundhed.dk

+

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev