Annonce

Portræt af Heidi Langberg Hansen.

Tema: Lokalløn

Heidi vil løfte husassistenters lokalløn


For tre år siden vidste Heidi Langberg Hansen intet om lokalløn. Nu har hun meldt sig til at hjælpe alle sine kolleger i Roskilde for at sikre flere penge til de lavestlønnede.

Annonce

”Jeg kan godt lide udfordringen, og jeg vil gerne gøre en forskel for mine kolleger,” siger Heidi Langberg Hansen, der har sagt ja til at få en hovedrolle i indsatsen for at skaffe flere lokale løntillæg til husassistenterne i Roskilde. Jørgen True

Af Morten Bruun
Journalist

Annonce

For tre år siden anede Heidi Langberg Hansen ikke meget om begrebet lokalløn. Hun vidste for eksempel ikke, at hun havde ret til en årlig lønforhandling – og at hun havde misset den mulighed hvert år, siden hun i 2012 var startet som husassistent på et plejecenter i Roskilde Kommune.

Men det fandt hun ud af, da hun bad Jane Pointinger, der er faglig konsulent i FOA Roskilde, om hjælp til at få tjekket sin lønseddel og fik at vide, at hun burde have mere end blot grundlønnen. 

Heidi Langberg Hansen er nemlig uddannet serviceassistent, og uddannelse er et af de kriterier, der kan udløse en lønforhøjelse via den årlige forhandling på arbejdspladsen. Det var hendes daværende leder ganske vist ikke enig i, men Jane Pointinger holdt fast i kravet, og efter et par armlægninger med kommunen blev Heidi Langberg Hansen løftet to løntrin.

”Det var jeg selvfølgelig glad for,” siger hun om den månedlige lønforhøjelse på knap 800 kroner, som blev resultatet.

LOKALLØN HÆVET I OTTE KOMMUNER

 Statistikken lyver ikke: Husassistenterne er den af de større faggrupper i FOA, der får mindst i lokalløn. I gennemsnit drejer det sig om 857 kr. om måneden og altså langt fra de godt 2.200 kr., det burde ligge på ifølge FOAs beregninger. Men andelen kan hæves. Således har husassistenterne fået et løft i 8 af de 13 kommuner, som FOA har øje på i et særligt projekt om lokalløn. ”Det er en god start, men vi er slet ikke i mål endnu,” siger næstformand i FOA Thomas Enghausen. De otte kommuner, der er tale om, er: Greve, Holbæk, Kalundborg, Næstved, Odsherred, Roskilde, Slagelse og Vordingborg.
+

Læs også: Husassistenter: Vi har fortjent et lønløft

Nu slås hun for alle
Det var i 2019. I dag – tre år senere – spiller Heidi Langberg Hansen en aktiv rolle i arbejdet for, at endnu flere husassistenter bliver lønnet bedre via lokale midler.

Efter at hun for et par år siden skiftede job og blev ansat på Kristiansminde Plejecenter, har hun for nylig sagt ja til at være tillidsrepræsentant for sine seks kolleger.

Samtidig har hun tilbudt de cirka 80 øvrige kommunalt ansatte husassistenter i Roskilde, at hun også gerne taler deres sag. Og hun har allerede fået lønoplysninger på dem alle og er nu i gang med at forberede en offensiv over for kommunen.

”En af mine kolleger på Kristiansminde har også en baggrund som serviceassistent, men hun får ikke ekstra. Det undrer hun sig over, og nu skal hun selvfølgelig hæves,” siger Heidi Langberg Hansen og fortsætter:


”Jeg kan godt lide udfordringen, og jeg vil gerne gøre en forskel for mine kolleger.”

Heidi Langberg Hansen sammen med faglig konsulent Jane Pointinger og FTR/SSA Jeanette Maj Berggrein
Sosu-assistent og ftr Jeanette Maj Berggrein (tv), faglig konsulent Jane Pointinger og husassistent Heidi Langberg Hansen har givet hinanden hånden på, at de kommunalt ansatte husassistenter i Roskilde også skal have andel i lokale lønstigninger. Jørgen True

Læs også: Kæmpe geografiske lønforskelle – se, hvor stor lokallønnen er hos dig

De bliver glemt 
Opgaven er svær, men ikke umulig. De seneste to år er husassistenternes andel af lokallønnen faktisk øget med cirka 200 kroner om måneden i Roskilde. 

Nu udgør de lokale tillæg knap 1.100 kroner i gennemsnit, men det er stort set kun dem, der arbejder på daginstitutioner, der har fået del i pengene. Husassistenterne i eksempelvis ældreplejen har ikke mærket den fremgang. 

”Mange af dem har ikke deres egen tillidsrepræsentant, og så bliver de måske glemt på arbejdspladsen,” siger faglig konsulent Jane Pointinger. 

Hun fremhæver Jeanette Maj Berggrein, der er fællestillidsrepræsentant for cirka 200 social- og sundhedsansatte på syv kommunale bosteder, og som sætter en ære i ikke at glemme andre faggrupper, når hun forhandler lokalløn. 

”Jeg skeler ikke til, om de er pædagogmedhjælpere, husassistenter eller tilhører min egen faggruppe. Det er også min opgave at hjælpe de usynlige,” siger Jeanette Maj Berggrein.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev