Annonce

stigning

Vilde elpriser: Så meget er de steget – og 8 råd til at holde prisen nede


På et år er elpriserne steget voldsomt, viser beregninger. Få her en række råd til, hvad du selv kan gøre for at få prisen på din el-regning ned.

Annonce

Lige knap 2.000 kroner ekstra hver måned sammenlignet med sidst år står der på elregningen for en gennemsnitlig familie med to voksne og to små børn ifølge beregninger, som Danske Bank har lavet for Ekstra Bladet. Colourbox

Af Ulla Abildtrup
Journalist

Af Ida Østerlund
Journalist

Annonce

Prisen på elektricitet har aldrig været højere end i dag, og det kan mærkes rundt omkring i danskernes pengepunge. 

Læs også: Sofie er enlig forsørger: ”Alt er steget undtagen lønnen”

For eksempel koster det en gennemsnitlig familie med to voksne og to børn i et almindeligt parcelhus på 140 kvadratmeter mere end 23.000 kroner ekstra at have lyset tændt og vaskemaskinen kørende i år sammenlignet med sidste år. Det viser beregninger, som Danske Bank har foretaget for Ekstra Bladet.

Du kan se, hvordan de stigende elpriser påvirker forskellige familietyper ved at bladre i grafikken herunder.

Hvorfor er el så dyrt?

Konflikten om Ukraine betyder, at Europa får mindre gas fra Rusland. 
Samtidig har der været mindre gang i vindmøllerne i sommer på grund af mindre blæst. Tørke i dele af Europa har også ramt vandforsyningen til vandkraftværker.
Alt i alt har ’den perfekte storm’ ramt priserne på el.
+
8 råd til lavere elpris
Ingen af os kan med et knips afslutte krigen i Ukraine eller få vindmøllerne til at snurre hurtigere, men vi kan alligevel selv påvirke vores elregning.

Læs også: Prisstigninger får FOA-medlemmer til at droppe nødvendige indkøb – især én gruppe er hårdt ramt

Fagbladet FOA har samlet en række tips og links til sider, hvor du kan se, hvordan du gør.

Skift elselskab

Du kan frit vælge elselskab. Det gælder også, selvom du bor til leje. På elpris.dk kan du sammenligne de forskellige elselskabers priser på strøm. Du kan vælge mellem en fast pris eller en aftale, hvor prisen svinger i takt med markedsprisen på el.


Tjek din elregning

Alle husstande har en fjernaflæst måler. Log ind på dit elselskabs hjemmeside og se, hvor meget el du bruger hver dag. Flere elselskaber tilbyder også en app til smartphones, så du kan følge med i dit elforbrug. Se på dit elselskabs hjemmeside, om den har en app, eller tjek i App Store eller Google Play.


Brug el, når det er billigst

Tjek tidspunktet for, hvornår du skal sætte vaskemaskinen i gang. Det kan du gøre her


Skift de gamle glødepærer

Ifølge Videncentret Bolius kan du spare næsten 1.000 kroner om året, hvis du udskifter 15 glødepærer med mere energivenlige pærer. Bolius har også beregnet, at du kan spare flere hundrede kroner hvert år ved at skifte halogenpærer ud med LED-lys.


Køb nye hårde hvidevarer

Har du et gammelt køleskab på 200 liter, kan du spare cirka 600 kroner om året ved at købe et nyt i energiklasse A.

Der er forskel på, hvor meget strøm et gammelt eller et nyt køleskab bruger. Du kan tjekke forskellige produkters elforbrug her.

Af hensyn til miljøet bør du dog kun skifte, når de gamle hårde hvidevarer ikke duer mere.


Sluk for standby

Sluk for stikkontakten på apparater som tv, der står standby, når du ikke bruger dem. Dermed kan du spare op imod 1.000 kroner om året.


Køl ned i køleskab

Lad mad køle ned i køleskabet, før du lægger det i fryseren, og tø frossen mad op i køleskabet fremfor på køkkenbordet.


Ingen små vaske

Fyld vaskemaskinen helt op, og overvej at vaske ved lavere temperaturer. Tør tøj på et tørrestativ fremfor i en tørretumbler. 


Fakta om el

I gennemsnit bruger hver dansker 1500 kWh om året. Familier bruger lidt mindre, fordi der er flere om at dele for eksempel komfur og køleskab. 
Ifølge Energistyrelsen går mere end 25 procent af vores energiforbrug til digital underholdning som skærme og tablets.

Prisen på el svinger ligesom prisen på andre råvarer som olie og guld. Prisen afhænger af udbud og efterspørgsel. Lige nu er udbuddet lille, og efterspørgslen stor, derfor er prisen meget høj.

Elprisen er lidt lavere vest for Storebælt. Det vestlige Danmark får nemlig en del af sin strøm fra norske vandkraftværker, mens Østdanmark får en del strøm fra svensk vand- og vindenergi. Priserne på strøm i Norge og Sverige er forskellige, og det smitter af på elpriserne i Danmark. Forskellen mellem Øst- og Vestdanmark er i gennemsnittet én øre pr. kWh om dagen.
+

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev