Annonce

Pædagogisk assistent Karina Dalum med børn ude i skoven med bare fødder

Bare fødder skærper sanserne


Karina Dalum tager tit vuggestuebørn med på tur på bare tæer. Den nøgne hud mod græs, grus og blade får børnene til at sætte tempoet ned og fordybe sig.

Annonce

Pædagogisk assistent Karina Dalum kigger på en mælkebøtte sammen med børnene. Hendes erfaring er, at turene uden sko og strømper får børn og voksne til at sætte tempoet ned og dvæle mere ved, hvad de finder undervejs. Heidi Lundsgaard

Af Sofie Janerka
Journalist

Annonce

”Se, hvordan edderkoppen kravler.”

Victoria på to år og Asta Naja på 1,9 år kigger intenst på edderkoppens vandring på den spindelvævstråd, som pædagogisk assistent Karina Dalum holder op foran dem.

Edderkoppen har de mødt på deres barfodsgåtur – og nu tager de sig tid til at kigge og snakke, om hvordan den kan holde balancen på den spinkle tråd. Mon de to kan holde balancen på en snor?

Læs også: Trivselskommission kommer ikke frem til alle løsninger i et mødelokale: Derfor har de brug for dine 'særlige indsigter'

I vuggestuen Ravnekæret i Nyborg er motorik, leg og sanserne omdrejningspunktet i stort set alt, hvad de foretager sig. Det betyder blandt andet, at en gruppe børn og voksne hver uge er på gåtur ud i det fri for at mærke og opleve – ofte i bare tæer. Den nøgne hud mod sand, græs, tidsler og asfalt vækker sanserne, fortæller Karina Dalum:

”Vi fokuserer på det helt nære og kigger, hvor vi går, hvad der er på jorden lige foran os og mærker de forskellige fornemmelser, underlaget giver. Havde vi haft sko på, havde børnene løbet hen ad denne sti. Men nu er de stimulerede på en anden måde og helt i ro.”

Turen er et mål i sig selv – vi skal ikke nå hen til noget, fortæller Karina Dalum.

”Vi ved aldrig, hvor langt vi går, eller hvor længe vi er væk. Det kan være, vi kun når udenfor lågen og finder en mudderpøl og leger i den. Eller vi når både forbi hestefolden, skoven og kolonihavekvarteret. Det finder vi ud af undervejs.”

Eksperimenterer med sanserne

I vuggestuen Ravnekæret i Nyborg er motorik, sanser og leg centrum i stort set alt, de foretager sig. Ud over gåture på bare tæer leger de for eksempel med mundmotorikken ved at være hunde og lade hænderne være poter, så de kun må samle maden op med munden. De får også lov til at bruge ansigtsmaling på hele kroppen og gøre sig selv til et kunstværk med bløde og hårde pensler.

Kilde: Pædagogisk assistent Karina Dalum
+

Øver bare tæer på legepladsen

For en del børn er det overvældende at smide sko og strømper og gå udenfor i bare tæer. Især om foråret, hvor fødderne har været pakket ind hele vinteren, kan mange af vuggestuebørnene ikke huske, hvordan det er at mærke luften og underlaget direkte på huden. Derfor er de første barfodsture bare rundt om sandkassen og på legepladsen.

”Det er fantastisk at se, hvordan børnene udvikler sig og langsomt er klar på nye underlag og fornemmelser. Nogle kan ikke lide at løbe i sand, og så kan vi til en start lege hest, hvor barnet sidder på ryggen og er rytteren, imens de andre suser afsted som galopheste. Vi leger hele tiden og blander fantasien ind for at åbne for deres sanser og oplevelser,” siger Karina Dalum.

Forældre skal vænne sig til det

Hvor børnene er åbne og følger med, kan der indimellem godt være noget skepsis hos forældrene. Nogle er bange for, at børnene skærer sig, og der er heller ikke altid begejstring over, at de bliver beskidte af mudder.

Læs også: Coronaregler i dagtilbud: Sådan giver du børnene tryghed

”Men de vænner sig til det, for vi gør det hele tiden,” griner Karina Dalum.

”De fleste forældre ender med at synes, at det er fedt, at deres børn prøver nye ting af. Og vi har ikke oplevet, at de kommer til skade med fødderne. Selvfølgelig kan man træde på en torn, men det er jo ikke værre end at få en splint i fingeren eller andet, som også kan ske på en legeplads,” siger hun.

Da flokken er tilbage i vuggestuen, skal de have frokost og snakke om turen. Og så er det tid til lur, for som Karina Dalum fortæller, så bliver børnene meget trætte af den sansende gåtur, og ofte er det lige så deres fødder sitrer af alle de forskellige fornemmelser og stimuli, de har fået på vejen.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev