Annonce

torben

Sosu-formand efterlyser mere tillid faggrupperne imellem

En del af årsagen til manglen på hænder på sygehusene er, at de faglige organisationer mangler tillid til hinanden. Og måske skal vi se lidt mere på, hvad McDonalds gør, når de rekrutterer. Det sagde Torben Hollmann, formand for social- og sundhedssektoren i FOA, i en debat på Folkemødet fredag.

Annonce

For at komme personalemanglen til livs skal social- og sundhedsassistenterne tilbage på hospitalerne, sagde formand for Overlægeforeningen, Susanne Wammen. Torben Hollmann, formand for social- og sundhedssektoren i FOA, er enig. Men det er svært ikke at blive 'såret på sin faglighed', når 1.000 social- og sundhedsassistenter blev fyret fra hospitalerne for få år siden, sagde han i debatten. Anna Cathrine Leth Christiansen

Af Ida Østerlund
Journalist

Annonce

På Bornholms Hospital er kun 60 procent af stillingerne lige nu besat af fast personale. Resten er vikarer, og mange af dem kommer fra København og tager et par vagter på øen, inden de tager hjem igen. 

Det er en kamp hver dag at få vagtplanen til at hænge sammen. Det fortalte hospitalsdirektør på Bornholms Hospital Annemarie Hellebek fredag i en debat på Folkemødet, der hed ’Sygehusene mangler hænder – hvordan løser vi problemet?’
 
I debatten var hospitalsdirektøren flankeret af Torben Hollmann, formand i FOA for Social- og Sundhedssektoren, Susanne Wammen, formand for Overlægeforeningen, Annette Wandel, vicedirektør i Danske Patienter og Karin Friis Bach, formand for Sundhedsudvalget i Danske Regioner. 

Og det er ikke kun Bornholms Hospital, der mærker manglen på ansatte. Hver tiende seng på Rigshospitalet er lukket af samme årsag, og i næsten halvdelen – 45 procent – af tilfældene, hvor en arbejdsgiver fra marts til august 2021 forsøgte at ansætte en social- og sundhedshjælper, lykkedes det ikke. Det svarer til i alt 7.240 forgæves rekrutteringer. For sygeplejersker var andelen af forgæves rekrutteringer i samme periode 43 procent og 38 procent for social- og sundhedsassistenter. Det viser en opgørelse fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (STAR).
 

Sundhedsvæsenet er for rigidt

En del af problemet, mener Torben Hollmann, er, at man i de faglige organisationer imellem ikke har nok tillid til og viden om, hvad andre faggrupper kan. 

”I virkeligheden er det de faglige organisationer, der ikke kan finde ud af at fordele opgaverne. Og ledelsen tør ikke at røre ved det, for så sidder der nogen i kantinen og er sure.”

Han forstår godt, det kan være svært. For personalet står med et kæmpe ansvar overfor patienterne, men der er nødt til at ske mere opgaveglidning, så de rigtige hænder løser de rigtige opgave, sagde han i debatten.
 
”Det mest rigide, vi har, er nok Forsvaret. Men det næstmest rigide er sundhedsvæsenet og den måde, vi går til opgaverne på. Vi kommer til at bruge de forkerte hænder, og vi tør i virkeligheden ikke gøre op med det, og det er også en del af problemet.” 
 
”Det handler om, at vi skal turde tage fat i noget, der er rigtig svært – nemlig at tro på, at dem ved siden af mig godt kan finde ud af noget. Og man behøver ikke lovændringer for at lade opgaverne glide på hospitalet. Man skal bare have tillid,” sagde han.

En anden del af løsningen på at skaffe flere hænder skal komme ved at lokke flere unge mennesker ind i faget. Og der skal vi måske til at kigge lidt til, hvordan McDonald gør det, mener Torben Hollmann.
 
”De ansatte har en fest, fordi de bliver mødt af en tro på, at de kan fra deres chefer. Man kan hele tiden se, hvordan man kan stige i graderne i systemet, hvor man må lidt mere, får lidt mere ansvar. De giver håb. De lader de ansatte vokse."

Anderledes ser det ud i sundhedsvæsenet: 

”På nogle afsnit må man alt muligt som social- og sundhedsassistent, hvor man andre steder bare møder en sur afdelingssygeplejerske eller læge, der siger nej.”
 
”Jeg tror, det er muligt at indføre lidt mere McDonalds-tilgang i sundhedsvæsenet. Hvis man tør tænke de tanker,” sagde han. 

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev